ΚΛΟΠΗ!

από AllAboutARIS

Ήττα… σφαγή του ΑΡΗ στην Τουρκία από την χειρότερη διαιτησία όλων των εποχών και διπλή κλοπή σε κανονική διάρκεια και παραταση!

Ο ΑΡΗΣ κρατούσε τη νίκη στα χέρια του 1,6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα, αλλά οι διαιτητές αντί να δώσουν τα φάουλ που έγιναν επάνω στον Τσαϊρέλη, προτίμησαν να δώσουν το… φιλί της ζωής στην Μπάνβιτ, η οποία κέρδισε στην παράταση με 95-94 (80-80 κανονική διάρκεια).

Ακόμη και όταν η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη βρέθηκε πίσω στο σκορ με 8 πόντους, ένα λεπτό πριν το τέλος της παράτασης δεν τα παράτησε, αλλά ο Όρελικ είχε τον τελευταίο λόγο.

Ο ΑΡΗΣ δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, δυσκολεύτηκε πολύ να βρει λύσεις απέναντι στην δυνατή άμυνα της Μπάνβιτ, υποπίπτοντας σε αρκετά λάθη. Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους, «διάβαζαν» σωστά την αντίπαλη άμυνα κι έπαιρναν σκορ από μέση ή μακρινή απόσταση. Έξι λεπτά πριν την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου οι παίκτες του Πρίφτη αντέδρασαν. Κυκλοφορώντας πιο σωστά την μπάλα στην επίθεση βρήκαν τα ελεύθερα σουτ, ευστόχησαν και μείωσαν την διαφορά στον πόντο (7-6). Στην άμυνα όμως, οι «κίτρινοι» δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικοί, γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στους Τούρκους να σουτάρουν υπό καλές προϋποθέσεις, να «τροφοδοτήσουν» τον Βίντμαρ και να πάρουν διαφορά επτά πόντων (13-6), 3:56 πριν το τέλος.

Στον χρόνο που υπολείπονταν, ο ΑΡΗΣ συνέχισε να είναι αποτελεσματικός από την περιφέρεια, όσο όμως δεν έπαιζε άμυνα, δεν μπορούσε να ελέγξει τον ρυθμό και να πάρει τα ηνία του αγώνα, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να κλείσουν με προβάδισμα πέντε πόντων την 1η περίοδο (21-16).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι «κίτρινοι» ξεκίνησαν νωθρά σε άμυνα κι επίθεση. Η Μπάνβιτ δεν άφησε ασυγχώρητη αυτή την χαλάρωση και διασπώντας την άμυνα του ΑΡΗ μ’ ένα πικ εν ρολ είτε από το πλάι, είτε από την κορυφή, έστειλε για πρώτη φορά στο +10 την διαφορά. Ο Ζάρας προερχόμενος από τον πάγκο έδωσε λύσεις επιθετικά, μειώνοντας την διαφορά σε μονοψήφιο, προσωρινά όμως, καθώς η άμυνα των «κιτρίνων» δεν ήταν στον απαραίτητο βαθμό σκληρή και πιεστική, συνθήκη που έδωσε την δυνατότητα στους Τούρκους να φτάσουν και πάλι με άνεση στο καλάθι και να στείλουν εκ νέου την διαφορά σε διψήφιο (31-20).

Σ’ εκείνο το σημείο ο Αυτοκράτορας αντέδρασε και ανεβάζοντας απόδοση σε άμυνα κι επίθεση κατάφερε να τρέξει ένα επιμέρους σκορ 10-2 και να μείωσε σε απόσταση ενός σουτ την διαφορά(33-30), τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους. Στον υπολειπόμενο χρόνο ένα σερί 7-0 από πλευράς Μπάνβιτ επανέφερε στο +10 την διαφορά (40-30), αλλά ο ΑΡΗΣ είχε και πάλι την απάντηση και πήγε με μειονέκτημα επτά πόντων στ’ αποδυτήρια (45-38).

Με μάτι που… γυάλιζε άλλαξε τον ρυθμό

Με την έναρξη της επανάληψης, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη μπήκαν πολύ δυνατά στο παρκέ. Έχοντας υπομονή, σωστή κυκλοφορία και υψηλά ποσοστά ευστοχίας, έριξαν στους δύο την διαφορά (45-43), 8:10 πριν την λήξη της τρίτης περιόδου. Βλέποντας τον ΑΡΗ ν’ ανεβάζει στροφές, ο Σάσο Φιλιπόφσκι έδωσε εντολή στον Τζόρνταν Θίοντορ ν’ αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το επιθετικό παιχνίδι. Ο Αμερικάνος είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας έκανε την ζημιά στην «κίτρινη» άμυνα, διατηρώντας σε θέση οδηγού την ομάδα του. Ο ΑΡΗΣ εξακολουθούσε να παίζει με ηρεμία και συγκέντρωση στην επίθεση και κατάφερε τρία λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου να ισοφαρίσει (55-55). Στον χρόνο που απέμενε ο Θίοντορ συνέχισε να δίνει σκορ στην ομάδα του, στέλνοντάς την με πλεονέκτημα πέντε πόντων στην τελευταία περίοδο.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο ΑΡΗΣ έκανε ακόμη μία προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι και τα κατάφερε. Με σωστή λειτουργία σε άμυνα κι επίθεση, μπόρεσε να φέρει το ματς στα μέτρα του κι ευστοχώντας σε κρίσιμα σουτ, πήρε το προβάδισμα στο σκορ (73-75), τρία λεπτά πριν την λήξη. Στον χρόνο που είχαν μπροστά τους οι παίκτες του Πρίφτη διαχειρίστηκαν σωστά το υπέρ τους προβάδισμα και κρατούσαν τη νίκη στα χέρια τους, μετά τις δύο εύστοχες βολές του Τζένκινς (77-80). Στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Θίοντορ πήγε στην γραμμή για να εκτελέσει βολές. Ο Αμερικάνος ευστόχησε στην πρώτη και αστόχησε επίτηδες στην δεύτερη. Με την βοήθεια του Καββαδα, στον οποίο έγινε φάουλ, η μπάλα έφτασε στον Τσαϊρέλη. Επάνω στον φόργουορντ του ΑΡΗ έπεσαν αντικανονικά τα χέρια των παικτών της Μπάνβιτ, αλλά οι διαιτητές αντί για να σφυρίξουν φάουλ, έδωσαν την κατοχή στους Τούρκους! Στα 1,6 για την λήξη, ο Όρελικ βρέθηκε σε θέση βολής, σκόραρε πήρε και το φάουλ, αλλά στην συμπληρωμτική βολή ήταν άστοχος με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί σε παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο η Μπάνβιτ σκοράροντας διαρκώς από τις βολές, πήρε προβάδισμα εννέα πόντων, 1.53 πριν τη λήξη (91-82). Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του ΑΡΗ δεν παραδόθηκαν, με διαδοχικές καλές άμυνες έκλεψαν μπάλες και με το τρίποντο του Ντραγκίτσεβιτς 26,6 πριν την εκπνοή, έκαναν την ολική ανατροπή μπαίνοντας σε θέση οδηγού με .

Την τελευταία επίθεση ανέλαβε να εκδηλώση ο Θίοντορ, αλλά ο Μούρτος παίζοντας σπουδαία άμυνα τον σταμάτησε καθαρά στον αέρα, με 1,7 ν’ απομένουν στο ρολόι. Ο Θίοντορ έκανε την επαναφορά, ο Όρελικ πρόλαβε την άμυνα του Ντραγκίσεβιτς και προλαβαίνοντας το ρολόι, διαμόρφωσε το τελικό σκορ με σουτ εκτός ισορροπίας. Και παλι όμως υπήρξε κλοπή! Τα 24 δευτερα είχαν τελειώσει αλλά οι ρέφερι έδωσαν την μπάλα στους Τούρκους!

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 45-38, 62-57, 80-80 (κ.α.), 95-94 

Προτεινόμενα Άρθρα