Περισσότεροι από 1000 Ρώσοι αθλητές μπλεγμένοι στο σκάνδαλο ντόπινγκ!

από AllAboutARIS

Σοκαριστικά στοιχεία περιλάμβανε η δημοσιοποίηση του δεύτερου μέρους της έκθεσης του καθηγητή Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν.

Ο Καναδός καθηγητής που εξουσιοδοτήθηκε από την WADA να ερευνήσει το ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ ανέφερε ότι «υπήρξε μια τεράστια συνωμοσία κατά τη διάρκεια των θερινών και και χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων». Σύμφωνα μάλιστα με το δεύτερο μέρος της έκθεσής του, περισσότεροι απο 1000 Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες από 30 και περισσότερα αθλήματα (ανάμεσα στα οποία και το ποδόσφαιρο) ενεπλάκησαν και επωφελήθηκαν από το κρατικό ρωσικό ντόπινγκ κατά την περίοδο 2011 μέχρι το 2015. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αδύνατο να βρούμε σε ποιο βαθμό και πόσο βαθιά φτάνει αυτή η συνωμοσία. Για χρόνια οι παγκόσμιες ομοσπονδίες ληστεύονταν από τους Ρώσους. Προπονητές και αθλητές έπαιζαν σε έναν άνισο αγώνα. Οι θεατές και οι θαυμαστές των σπορ εξαπατήθηκαν». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου: «Οι Ρώσοι διέφθειραν τους αγώνες του Λονδίνου σε ανυπολόγιστο βαθμό». Σε πολλούς αθλητές χορηγούνταν μείγμα κοκτέιλ από στεροειδή και άλλα ενισχυτικά από τον ρωσικό οργανισμό αντί-ντόπινγκ πριν τους αγώνες. Οι αθλητές εκείνοι υπάγονταν σε δοκιμές έπλυσης για να διασφαλιστεί ότι δε θα βρεθούν θετικοί σε ελέγχους.

«Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους» σημείωσε ο Μακ Λάρεν. «Η ρωσική ομάδα κέρδισε 24 χρυσά, 26 ασημένια και 32 χάλκινα. Κανείς από τους αθλητές βρέθηκε θετικός σε έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες, οποιαδήποτε στιγμή κι αν εξετάστηκε. Η ρωσική Ολυμπιακή ομάδα διέφθειρε τους αγώνες σε τέτοιο βαθμό που ίσως δε θα μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ».

Πρέπει να πούμε ότι το πρώτο μέρος της ανεξάρτητης έκθεσης του Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο. Εκεί γινόταν λόγος για ντόπινγκ με κρατικές πλάτες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μακ Λάρεν το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου αλλά και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του Σότσι το 2014, αλλοιώθηκαν από την ρωσική κυβέρνηση (το υπουργείο αθλητισμού και την κρατική υπηρεσία πληροφοριών).

Η πρώτη έκθεση ήταν εκείνη που οδήγησε στον αγωνιστικό αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών του στίβου. Λόγω εκείνη της έκθεσης η WADA είχε προτείνει τον αγωνιστικό αποκλεισμό όλων των Ρώσων από τους Ολυμπιακούς του Ρίο, πρόταση όμως που δεν είχε γίνει δεκτή από τη ΔΟΕ. Η Διεθνής ομοσπονδία είχε πετάξει το μπαλάκι στις παγκόσμιες ομοσπονδίες κι εκείνες προχώρησαν σε μεμονωμένους αποκλεισμούς Ρώσων αθλητών από το Ρίο.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ασκός του Αιόλου για το ρωσικό ντόπινγκ ξεκίνησε από ένα ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD. Τότε η πρώην αθλήτρια Γιούλιγια Στεπάνοβα, μαζί με τον συζυγό της Βιτάλι Στεπάνοβ, πρώην υπάλληλο της ρωσικής υπηρεσίας αντί-ντόπινγκ είχαν αποκαλύψει το συστηματικό ντοπάρισμα των Ρώσων αθλητών. Το ζευγάρι ζει πλέον στις ΗΠΑ, και θεωρείται ανεπιθύμητο στη Ρωσία.

Προτεινόμενα Άρθρα