Οκτάρα η Γερμανία

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Η Αγγλία αναδείχθηκε νικήτρια στο ντέρμπι με τη Σκοτία και οδεύει ολοταχώς για πρόκριση στο Μουντιάλ 2018. Η Γερμανία "φιλοδώρησε" με οκτώ γκολ το Σαν Μαρίνο, δύσκολη νίκη με ανατροπή για Γαλλία επί της Σουηδίας.

Η Γερμανία πραγματοποίησε τον… υγιεινό περίπατο που όλοι περίμεναν στο Σαν Μαρίνο, επικρατώντας 8-0 εκτός έδρας για τον 3ο όμιλο. Απολαμβάνοντας κατοχή άνω του 80%, τα “πάντσερ” δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα παρά τις δοκιμές του Γιόαχιμ Λεβ με τον Σερζ Νιαμπρί βασικό αριστερό εξτρέμ και τον Μπένγιαμιν Χένριχς δεξιά στην άμυνα. Ο Νιαμπρί σημείωσε χατ τρικ, συνεπικουρούμενος από τον Γιόνας Χέκτορ με δύο τέρματα. Για το ίδιο γκρουπ, η Βόρεια Ιρλανδία στηρίχθηκε σε δύο έμπειρους παίκτες, τους Κάιλ Λάφερτι, Στίβεν Ντέιβις και Γκάρεθ Μακόλεϊ, για να φτάσει στη νίκη 4-0 επί του Αζερμπαϊτζάν, με συνέπεια να το πιάσει στη 2η θέση του ομίλου. Η Τσεχία προσπέρασε τη Νορβηγία του Ομάρ Ελαμπντελαουί (αγωνίστηκε σε όλο το παιχνίδι) και του Ταρίκ Ελιουνούσι (μπήκε στο 71′) μετά από το 2-1 στην Πράγα.

Μόνο ντέρμπι δεν θύμησε η αναμέτρηση της Αγγλίας με τη Σκοτία για τον 6ο όμιλο, αφού τα “λιοντάρια” έφτασαν σε άνετη επικράτηση με 3-0 στο “Γουέμπλεϊ”.
Ο αρχηγός Γουέιν Ρούνεϊ επέστρεψε στη βασική ενδεκάδα, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει, όμως τη λύση έδωσαν οι Ντάνιελ Στάριτζ, Άνταμ Λαλάνα και Γκάρι Κέιχιλ. Με τον Γκόρντον Στράχαν υπ’ ατμόν πλέον, η Σκοτία δείχνει να χάνει το “τρένο” της πρόκρισης, αφού η Σλοβακία διέλυσε με 4-0 τη Λιθουανία και ακολουθεί κατά τους Σλοβένους, που πήραν δύσκολη εκτός έδρας νίκη επί της Μάλτας με 1-0.

Στο μοναδικό παιχνίδι της ημέρας για τον 1ο όμιλο, η Γαλλία υποδέχθηκε τη Σουηδία στο “Σταντ ντε Φρανς” έναν χρόνο ακριβώς μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ένα μακρινό φάουλ του Έμιλ Φόρσμπεργκ για την ομάδα του Γιάκομπ Γιόχανσον (επέστρεψε μετά από τον Ιανουάριο του 2014 και αγωνίστηκε σε όλο το παιχνίδι) έβαλε μπροστά στο σκορ τους Σκανδιναβούς στο 54′, ωστόσο ο Πολ Πογκμπά και ο Ντμιτρί Παγέτ (σε γκολ που προηγήθηκε οφσάιντ) ανέκτησαν την… πρωτιά του ομίλου για τους “τρικολόρ” που έφτασαν στη νίκη με 2-1.

Προτεινόμενα Άρθρα