«Στα επιθυμητά επίπεδα οι παίκτες» (pics)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Αρκετά ενδιαφέροντα από τον έναν εκ των άμεσων συνεργατών του Νίκου Αναστόπουλου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Η προετοιμασία μίας ποδοσφαιρικής ομάδας και στην προκειμένη περίπτωση του ΑΡΗ, μπορεί να έχει ως πρόγραμμα απλά τρέξιμο και μπάλα. Για να γίνουν όμως αυτά και ειδικά το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, έχει προηγηθεί ένας επιστημονικός προγραμματισμός. Αποστολή που έχει αναλάβει ο Θανάσης Μουρτζιάπης.

Ο εργοφυσιολόγος του ΑΡΗ, με θητεία σε αρκετές ελληνικές ομάδες αλλά και στο εξωτερικό με την ουγγρική Ντέμπρετσεν, θεωρείται από τους καλύτερους στο είδος του στην Ελλάδα, κατέχοντας την έδρα του διδάκτορα στο πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου.

Ο κ. Μουρτζιάπης μίλησε στο AllAboutARIS αναλύοντας την επιστημονική πλευρά της καλοκαιρινής προετοιμασίας του ΑΡΗ και που στοχεύει μέσω της δικής του δουλειάς, εν όψει της νέας σεζόν.

Ποιος είναι ο ρόλος που έχετε ως εργοφυσιολόγος;

«Ξεκινήσαμε το πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας και έχω αναλάβει το εργομετρικό κομμάτι. Έχουμε καταμερίσει σε φάσεις τις εβδομάδες των προπονήσεων, με στόχο να αξιολογηθούν οι ποδοσφαιριστές τόσο ατομικά όσο και ως σύνολο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να θέσουμε την επιστήμη στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των ποδοσφαιριστών αυτές τις πρώτες ημέρες;

«Οι παίκτες πήραν στα χέρια τους ένα πρόγραμμα όταν τελείωσε η χρονιά, με στόχο να το τηρήσουν όταν θα ξεκινούσε η προετοιμασία. Πλέον επέστρεψαν και βρίσκονται στο επίπεδο που επιθυμούσαμε. Έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες ώστε να μπορούμε να επικεντρώσουμε στον καθένα ξεχωριστά, να διαπιστώσουμε αδυναμίες πιο εύκολα και όλα αυτά γίνονται με τη χρήση της τηλεμετρίας».

Πόσο σημαντική για την χρονιά είναι μία καλή και αποτελεσματική προετοιμασία ;

«Η ομάδα γυμνάζεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο στην αρχή της χρονιάς. Μέχρι και το τέλος του 2ου γύρου θα είμαστε σε συνεχές πρόγραμμα. Είναι λογικό στο ξεκίνημα να υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος δουλειάς, ωστόσο αυτό γίνεται διότι οι ποδοσφαιριστές απείχαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις προπονήσεις και πλέον καλούνται να είναι έτοιμοι στην αρχή της χρονιάς.

Πότε θα φορμαριστεί η ομάδα;

«Γίνεται ένα σύνηθες λάθος όταν μιλούμε για “φορμάρισμα”. Ο δικός μας στόχος είναι οι ποδοσφαιριστές να είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Εμείς θέλουμε κάθε Κυριακή ο παίκτης να μπορέσει να αποδώσει το 100% και όχι να βρεθεί σε “φόρμα” για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Αυτό είναι κάτι που γίνεται λίγο πριν από τουρνουά εθνικών ομάδων, όταν οι παίκτες πρέπει να φορμαριστούν γρήγορα. Εμείς όμως μιλάμε για πρωτάθλημα δύο γύρων και όχι για τουρνουά».

Θεωρείτε ότι η νοοτροπία των ποδοσφαιριστών αλλάζει σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται την προετοιμασία;

«Οι παίκτες έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στο παρελθόν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να είχε διανύσει επτά χιλιόμετρα σε έναν αγώνα και όμως ουδείς, εκτός των έμπειρων, μπορούσε να το αντιληφθεί. Τώρα βλέπουμε σε κάθε ματς πόσο κινήθηκε ο καθένας και όπως είναι φυσιολογικό, αυτό επηρεάζει και τους παίκτες που πλέον τείνουν να γίνουν “μηχανές”. Γιαι αυτό φέρονται και πολύ πιο επαγγελματικά».

Η συνεργασία σας με τον Νίκο Αναστόπουλο;

«Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, από τη πρώτη φορά που ήμουν στον Ολυμπιακό. Πιστεύει στην επιστήμη και αυτό είναι πολύ βασικό, διότι για την επιστήμη δεν υπάρχουν άλυτα θέματα. Δίνει απάντηση σε όλα».

Προτεινόμενα Άρθρα