Η Ελλάδα στα ουράνια, ο «Αναστό»… στην Αβελίνο (pics)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τα 52 εκατ. δραχμές που δαπάνησαν οι Ιταλοί για να κάνουν δικό τους τον «μουστάκια»

Το ημερολόγιο δείχνει 14 Ιουνίου, 1987. Ενα ολόκληρο έθνος βρίσκεται στα ουράνια, με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από την Εθνική ομάδα. Ανάμεσα όμως στους εκατομμύρια Ελληνες που πανηγύριζαν, υπήρχε και ένας που είχε τους δικούς του λόγους να χαμογελάει. Ποιος ήταν αυτός; Ο Νίκος Αναστόπουλος…

Την ημέρα που η παρέα των Γκάλη και Γιαννάκη σήκωνε στο ΣΕΦ το Ευρωπαϊκό, η Αβελίνο οριστικοποίησε την απόκτηση του «Αναστό» από τον Ολυμπιακό του Νταϊφά, έναντι 52 εκατ. δραχμες. Η πρώτη μεταγραφή Ελληνα ποδοσφαιριστή σε ιταλική ομάδα. 

Ο «Αναστό» αντιμετωπίστηκε σαν θεός από τους Ιταλούς, οι οποίοι ξετρελάθηκαν τόσο με το παλμαρέ του όσο και με το θρυλικό μουστάκι του. Η «Gazzetta dello Sport» έκανε λόγο για τον Έλληνα Θεό που κατέβηκε από τον Όλυμπο στην Ιρπίνια και η «Corriere Della Serra» τον παρομοίαζε με το μεγάλο Ιταλό σκόρερ Πάολο Βίρντις, με τον οποίο μάλιστα ήταν σαν… δύο σταγόνες νερό. 

Ο Αναστόπουλος πήγε στο Καμπιονάτο, ίσως στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας του. Νάπολι με Μαραντόνα και Καρέκα, Γιουβέντους με Ιαν Ρας και Λάουντρουπ, Μίλαν με Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν, Ίντερ με Πασαρέλα και Σίφο, Ρόμα με Μπόνιεκ και Φέλλερ, Σαμπντόρια με Σερέζο και Μπρίγκελ. Αυτά είναι τα κλασσικά παραδείγματα που το αποδεικνύουν…

Δυστυχώς για τον προπονητή του ΑΡΗ, η παρουσία του στην γείτονα χώρα, δεν ήταν αυτή που θα ήθελε. Με μόλις 16 συμμετοχές και χωρίς γκολ, έναν χρόνο μετά επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, κατακτώντας άλλους δύο τίτλους με τους «ερυθρόλευκους».
 

Προτεινόμενα Άρθρα