"Βομβαρδισμένο" το τοπίο στην Ειδομένη μετά την εκκένωση (pics)

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή

Συνολικά, κατά τις τρεις μέρες της επιχείρησης, έφυγαν από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης 3.820 αλλοδαποί. Αναλυτικά, την πρώτη μέρα μεταφέρθηκαν 2.031 άτομα, τη δεύτερη ημέρα 1006, ενώ την τρίτη 783. Αρκετοί όμως ήταν και οι αλλοδαπό οι οποίοι επέλεξαν να ύγουν μόνοι τους από την άτυπη κατασκήνωση η οποία πλέον έχει αδειάσει με την περιοχή να μοιάζει πλέον σαν να έχει περάσει τυφώνας.

Ότι παρέμεινε στην περιοχή, όσα δηλαδή άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες και μετανάστες που το τελευταίο διάστημα ζούσαν εκεί, ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία από μπουλντόζες, ενώ συνεργεία κατασκεύασαν και συρμάτινους φράχτες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που όλους αυτούς τους μήνες παρέμεινε ανενεργή.

Χθες, οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία που έφυγαν σήμερα από την Ειδομένη, μεταφέροντας 783 άτομα σε διάφορες δομές φιλοξενίας. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης (στο παλιό εργοστάσιο της Softex στο Κορδελιό και στο πρώην εργοστάσιο Sinatex στο Καβαλάρι). Ένα λεωφορείο αναχώρησε με προορισμό το δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Όσον αφορά στους αστυνομικούς που είχαν φτάσει στο σημείο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι περισσότεροι έχουν αναχωρήσει, ενώ μερικοί έχουν παραμείνει πίσω επιτηρώντας την περιοχή.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στους δύο πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στην Ειδομένη.

Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή

Ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε. Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί όπου από το πρωί, εργάτες μαζεύουν απ? τις ράγες ό,τι έχει απομείνει από τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, που είτε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας, είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι – μεταξύ άλλων – προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων (στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων).

Προτεινόμενα Άρθρα