Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις

από AllAboutARIS

Σε νέες περιπέτειες οδηγείται η χώρα, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Οπως μετέδωσε πρώτο το iefimerida.gr ματαιώθηκε οριστικά, η συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup την Μ. Πέμπτη.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-δανειστών διεκόπη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, χωρίς αποτέλεσμα – γεγονός που επιτείνει την ανησυχία στην κυβέρνηση.

Το ναυάγιο επήλθε καθώς το ΔΝΤ επέμεινε μέχρι τέλους σε νομοθέτηση προληπτικών συγκεκριμένων μέτρων και όχι απλώς ενός μηχανισμού αυτόματων περικοπών σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μια εκδοχή την οποία αρνήθηκε μέχρι τέλους η ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να οριστικοποιηθεί.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «κανείς δεν ξέρει ακόμη αν μείνουν ή θα φύγουν οι δανειστές και αν θα υπάρξουν νέα ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη», ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν θα είχε και κάποιο νόημα.

Η συνάντηση κυβερνώντων-δανειστών κράτησε μόλις μισή ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο αποφάσισε να αποτανθεί στους Θεσμούς, πριν αποφασιστεί το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τα επιπλέον, προληπτικά μέτρα.

Οι κ.κ. Χουλιαράκης, Καλογήρου και Τζανακόπουλος είχαν σπεύσει εκ μέρους του Πρωθυπουργού στο Χίλτον προκειμένου να βρεθεί λύση. «Εμείς επαναλάβαμε την πρότασή μας για τον μηχανισμό. Η άλλη πλευρά μας άκουσε και έκανε ερωτήσεις» είπαν εξερχόμενοι στους δημοσιογράφους.

«Δεν ξέρω αν θα γίνει Eurogroup. Εμείς δώσαμε τις προτάσεις μας για τα 3,6 και το ΔΝΤ ανθίσταται. Θα συσκεφθούν μεταξύ τους και θα μιλήσουν και με τους προϊσταμένους τους. Αύριο πάλι…» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, την ίδια ώρα, έκανε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι απόψε αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Θεσμών, με τη συμμετοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου θα συζητηθεί αν υπάρχει επαρκής πρόοδος, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το Eurogroup της Πέμπτης.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε πάντως την αισιοδοξία τους ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει με ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων αλλά με υιοθέτηση του μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών. Επέρριπτε πάλι την ευθύνη στο ΔΝΤ υποστηρίζοντας πως «είναι εκείνο το τμήμα των θεσμών που μπλοκάρει τη συμφωνία». Τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα κυλήσουμε σε αδιέξοδο».

Το ίδιο στέλεχος ισχυρίζονταν πως «είναι η πρώτη φορά που η στήριξη από τους άλλους τρεις θεσμούς είναι καθολική».

Προτεινόμενα Άρθρα