"Με ανοιχτά αυτιά για ΑΡΗ, αλλά και όλες τις ομάδες"

από AllAboutARIS

Στην εκπομπή AllAboutAris OnAir φιλοξενήθηκε ο Ηλίας Αρκούδης μέλος της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ηλίας Αρκούδης:

Αν θα μπορέσει ο ΑΡΗΣ να συστήσει νέα Π.Α.Ε. και να παίξει στην Φούτμπολ Λίγκ του χρόνου:

«Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ό,τι προβλέπουν οι νόμοι. Πιστεύω ο ΑΡΗΣ κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και κινείται σωστά για να ολοκληρώσει την εκκαθάρισή του. Ο ΑΡΗΣ πρέπει να κάνει την προσπάθειά του και αν φτάσει σ’ ένα τελικό στάδιο, δεν είμαστε από αυτούς που θα κλείσουνε τα μάτια. Από την άλλη όμως να δούμε και τα βήματα του ΑΡΗ. Μόλις σήμερα, δημοσιεύτηκε ο ισολογισμός έναρξης εκκαθάρισης, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια. Εμείς από την πλευρά μας, να είστε σίγουροι ότι είναι δυνατόν θα το κάνουμε. Δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο, αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε περίπτωση που έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο και απομένει η τυπική υπόθεση. Από την άλλη όμως και ο ΑΡΗΣ, θα πρέπει να κάνει τα βήματά τους πιο έντονα. Ο κ. Καρυπίδης δεν παύει να είναι σήμερα ο μεγαλομέτοχος της Βέροιας. Δεν έχει αποποιηθεί των μετοχών του. χρονικά έχει περιθώριο να το κάνει, αλλά δεν είναι το πιο σωστό να τρέχει παράλληλα με την Βέροια και τον ΑΡΗ. Πέρυσι είδατε τι συνέβη στην περίπτωση Παναχαϊκής-Λάρισας. Μια εβδομάδα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα ο κ. Κούγιας είχε δύο Π.Α.Ε. Από την εμπειρία σας λέω ότι, καλό είναι κάποιος να μόνο ασχολείται με την ομάδα που θέλει. Δεν πρέπει να κρατάμε μέχρι τελευταίας στιγμης την επιφύλαξη. Επειδή δεν είναι εύκολη διαδικασία να μεταβιβαστεί μία Π.Α.Ε. Α΄ Εθνικής, θα πρέπει να εξασφαλίσει από τώρα την διάδοχη κατάσταση στην Βέροια.

Προσωπικά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, αν δω ότι ο ΑΡΗΣ έχει κάνει όλα τα βήματα που χρειάζονται, έχει φτάσει την εκκαθάριση στο… αμήν και απομένουν τυπικοί λόγοι, δεν θα σταθώ στον τύπο της τελευταίας στιγμής. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να παραβούμε και τον νόμο».

Για το γεγονός ότι ο Πανσερραϊκός πήρε άδεια και αγωνίζεται κανονικά στην Φούτμπολ Λιγκ:

«Κάποια στιγμή, έπρεπε να μπει μια γραμμή. Αν συνεχίσαμε να δίναμε εσαεί και στον ΑΡΗ και στον Ο.Φ.Η. και σε όποιον άλλον, δεν θα έπρεπε κάποια στιγμή να τελειώσει όλο αυτό. Πολλέ ομάδες πέφτουνε για να ξεκινήσουν χωρίς χρέη. Δεν είναι πάντα κόλπο αυτό, αλλά είναι γεγονός ότι έχουν χαθεί πάρα πολλά λεφτά για το Ι.Κ.Α., για το ελληνικό δημόσιο, για προπονητές για παίκτες και πάει λέγοντας».

«Εμείς έχουμε καλέσει αύριο τους ανθρώπους του ΑΡΗ, αλλά λόγω της απεργίας πιθανολογώ πως δεν θα μπορέσει να γίνει αυτή η συνάντηση, κάποια στιγμή τους έχουμε καλέσει για να μας εξηγήσουν, όχι σαν απολογούμενοι, σε ποια φάση βρίσκεται η εκκαθάριση, να βοηθήσουμε κι εμείς όσο γίνεται για ν’ αποπερατωθεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτό δεν αφορά μόνο τον ΑΡΗ, αλλά και όλες τις Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε. που είναι υπό εκκαθάριση. Είναι αρκετές αυτές που δεν έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάρισή τους, εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς έχουμε βάλει σκοπό σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι καταστάσεις».

Σε περίπτωση που ο ΑΡΗΣ δεν ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες την εκκαθάριση και αποφασίσει να συστήσει καινούργια Π.Α.Ε.:

«Σ’ εμάς θα φτάσει το θέμα, όταν η Π.Α.Ε. που θα ιδρυθεί, γιατί είναι πιθανόν να μπορέσει να ιδρυθεί, θα έρθει να μας ζητήσει πιστοποιητικό να παίξει στο πρωτάθλημα. Δεν ξέρω πάντως σε ποια φάση της διαδικασίας θα φτάσει σ’ εμάς, γιατί εμπλέκεται και το Υπουργείο Ανάπτυξης, μεσολαβούμε κι εμείς. Το Υπουργείο από την πλευρά του έχει την δική του λογική. Πρόσφατα που καλέσαμε τον Πανσερραϊκό να μας εξηγήσει που βρίσκεται, παιδεύονται ακόμη. Έχουν παρουσιάσει ισολογισμό λύσης εκκαθάρισης και το ΓΕΜΗ χωρίς να τους εξηγεί ακριβώς το γιατί, δεν ολοκληρώνει την εκκαθάριση της παλιάς εταιρίας».

Για το πώς ερμηνεύει η Ε.Ε.Α. το νέο νόμο:

«Ο νόμος ερμηνεύεται εκ διαμέτρου αντίθετα. Από εκεί και πέρα είναι ο νομοθέτης. Εμείς εφαρμόζουμε τους νόμους. Υπάρχει ένα αθλητικό νομοσχέδιο να κατατεθεί. Προσωπικά δεν ξέρω τι ακριβώς θα προβλέπει σε περιπτώσεις όπως του ΑΡΗ. Μπορεί να προβλέπει πιο αυστηρές ή πιο ελαστικές διαδικασίες».

Να με τη νέα ερμηνεία ο ΑΡΗΣ θα πάρει πιστοποιητικό για να παίξει στην Φούτμπολ Λιγκ:

«Κατ’ αρχάς η απάντηση είναι όχι για όλους, όχι μόνο για τον ΑΡΗ. Από εκεί και πέρα εμείς λέμε ότι θέλουμε να τελειώσει η εκκαθάριση, διότι αναβιώνουν τα χρέη της παλιάς Π.Α.Ε.».

Για την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ότι ο ΑΡΗΣ δεν ήταν βιώσιμος:

«Κάποιος δεν πρέπει να πληρώσει για όλα αυτά; Που κατάντησε τον ΑΡΗ μη βιώσιμο; Δεν πρέπει κάποια στιγμή όλοι οι κύριοι που διοικήσανε τον ΑΡΗ να πληρώσουνε; Τι φταίει το ελληνικό δημόσιο ή οι προμηθευτές, οι παίκτες και οι προπονητές να χάσουν τα λεφτά τους; Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θέλουμε τον ΑΡΗ του χρόνου στην Β΄ Εθνική. Να είναι όμως σωστά. Από την περίπτωση της Α.Ε.Κ., το δημόσιο έχασε πάρα πολλά λεφτά. Μόνο το «Ο.Α.Κ.Α.» έχασε 1 εκατομμύριο. Σαν επιτροπή δεν πάμε να υπερασπιστούμε κανέναν, αυτό που κάναμε είναι να βάλουμε όσο το δυνατόν το μαχαίρι πιο βαθιά και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην εξυγίανσή του».

Για το γεγονός ότι όσο ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί να δημιουργήσει Π.Α.Ε. τα χρέη δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στα φυσικά πρόσωπα όπως προβλέπει η νομοθεσία:

«Θα το σκέφτονται μετά αν θα οδηγήσουν μία ομάδα στην Γ΄ Εθνική. Θα ξέρουν ότι δεν θα ανέβουν τον επόμενο χρόνο, αλλά θα μένουν 3-4 χρόνια εκεί».

Για τον διαχωρισμό που υπήρξε στην περίπτωση της Α.Ε.Κ.:

«Υπήρξε διαχωρισμός και στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. και στην περίπτωση της Λάρισας. Όταν αναλάβαμε το καλοκαίρι εμείς, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε διαφορετικά».

Από την στιγμή που η ομάδα έχει ανέβει αγωνιστικά πως γίνεται να μη της επιτραπεί να παίξει του χρόνου στην Φούτμπολ Λιγκ:

«Εμείς δεν θέλουμε ν’ αδικήσουμε κανέναν. Αφήστε να φτάσουμε πρώτα στην απόφαση. Το Μάιο έχει δεσμευτεί ο Υπουργός ότι θα καταθέσει αθλητικό νομοσχέδιο. Το κομμάτι για τον επαγγελματικό αθλητισμό, μέχρι εχθές δεν το είχε δει κανένας. Όταν ψηφιστεί, εμείς θα εφαρμόσουμε ό,τι ακριβώς λέει ο νόμος. Πιθανόν να έχει ψηφιστεί πριν έρθει να ζητήσει ο ΑΡΗΣ άδεια. Ας προχωρήσει ο ΑΡΗΣ, αλλά εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο. Αν παραμείνει η ίδια κατάσταση, εμείς θα μετρήσουμε κατάσταση. Η γενική κατεύθυνση είναι να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια, σε μία ειδική περίπτωση που έχει κάνει αυτά που πρέπει κι έχει φτάσει ως ένα σημείο. Δεν δεσμεύομαι για κανέναν άλλον, αλλά να είστε σίγουροι ότι προσωπικά θα έχω ανοιχτά τ’ αυτιά μου. Κι επίσης να πω ότι δεν έχω διαστάσει να πάρω και αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα, όταν τις θεωρώ σωστές».

Αν είναι στις προθέσεις της επιτροπής να δώσει την δική της άποψη όταν ο νέος αθλητικός νόμος φτάσει στην διαβούλευση:

«Ο καθένας στην διαβούλευση θα πει την δική του γνώμη. Άλλη η δική μου γνώμη, άλλη του κ. Παπαλάκη, άλλη της κ. Μαρούπα. Δεν ξέρω αν συζητηθεί συνολικά σ’ εμάς το νομοσχέδιο και πούμε κάποια γνώμη ή αν θα φτάσουμε σε τέτοια διαδικασία».

Προτεινόμενα Άρθρα