Η ιστορία πίσω από το έμβλημα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το σήμα του ΑΡΗ και η προέλευση του

Σε κάθε αθλητικό σωματείο, το έμβλημα του αποτελεί πολλά παραπάνω από ένα απλό σήμα. Είναι το βασικό του χαρακτηριστικό και συμβολίζει στοιχεία από την φιλοσοφία της ομάδας. Οπως δηλαδή και στην περίπτωση του ΑΡΗ.

Οταν οι 22 ιδρυτές του ΑΡΗ επέλεγαν το έμβλημα της ομάδας, είχαν ως στόχο να δώσουν στην ομάδα τα χαρακτηριστικά του θεού του πολέμου. Αυτός αποτέλεσε την έμπνευση ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ένα άγαλμα του. «Ο αναπαυόμενος ΑΡΗΣ» ή αλλιώς «ο ΑΡΗΣ του Λουντοβίτζι». Ποιος όμως είναι αυτός…

Πριν περίπου 2.400 χρόνια, ο Σκόπας, αρχαίος γλύπτης και αρχιτέκτονας από την Πάρο, φιλοτέχνησε τον «αναπαυόμενο ΑΡΗ». Ένα έργο το οποίο οι ειδικοί της τέχνη χαρακτηρίζουν ως αριστουργηματικό. Το γλυπτό παριστάνει τον θεό του πολέμου σε νεαρή ανδρική ηλικία, καθισμένο σε ένα βράχο, πάνω στα λάφυρα που κέρδισε στη μάχη, έχοντας στο πλευρό του, τον θεό Έρωτα, σε βρεφική ηλικία.

Το έργο του Σκόπα δεν κατάφερε να διασωθεί, παρά μόνο ένα μαρμάρινο αντίγραφό του, ρωμαϊκής εποχής. Το όνομα που του δόθηκε είναι ο «ΑΡΗΣ του Λουντοβίζι» και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης.

Προτεινόμενα Άρθρα