«Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας»

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Goal» για την περίπτωση του ΑΡΗ

Η πολιτική παρέμβαση και η προσφυγή στο ΣτΕ, είναι ένας δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει ο ΑΡΗΣ, δεν περιπτώση που δεν έρθει αυτό που θέλει με τον νέο νόμο.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Goal», αναφέρει: “Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου για τις υπό εκκαθάριση ΠΑΕ. Η αλήθεια είναι ότι ούτε αυτοί που ασχολούνται με τη σύνταξή του δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη άποψη για τις διατάξεις του, σε ό,τι αφορά ομάδες όπως ο Αρης. Το «Goal» επικοινώνησε με τον γνωστό νομικό Ηλία Σταθά, ο οποίος μας ξεκαθάρισε ότι αν αληθεύουν οι φήμες αναφορικά με διάταξη που να αναφέρει ότι η νέα ΠΑΕ που θα συσταθεί θα κουβαλάει τα χρέη της παλιάς, τότε ο νόμος μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικός και οι ομάδες μπορούν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν:

«Νόμος που θα λέει ότι αν ανέβεις στη Football League από τη Γ΄, όπου πήγες για εκκαθάριση, και συστήσεις νέα ΠΑΕ, θα κουβαλήσεις τα χρέη της προηγούμενης, είναι αντισυνταγματικός. Δεν είναι ανάλογος με τον σκοπό που θέλει να εκπληρώσει, διότι δεν μπορεί από τη μια πλευρά να σου επιτρέπει τη σύσταση νέου, ανεξάρτητου νομικού προσώπου και από την άλλη να σε επιβαρύνει με χρέος καταγεγραμμένο στο ΑΦΜ άλλης εταιρείας. Αυτό που θεωρητικά νομικά μπορεί να συμβεί είναι να αναφέρει ο νόμος ότι αν δεν έχεις ολοκληρώσει εκκαθάριση, αλλά είσαι πρωταθλητής στη Γ’ Εθνική, δεν μπορείς να συστήσεις νέα εταιρεία, και παίρνεις το ρίσκο να αναβιώσεις το ΑΦΜ της παλιάς ΠΑΕ. Πρακτικά αυτό θα αποτρέψει κάθε ομάδα σαν τον Αρη, που δεν έχει μεν ολοκληρώσει την εκκαθάριση, αλλά σίγουρα την έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να υφίσταται εδώ νομικό αλλά και πρακτικό κενό.

Ενώ αναγνωρίζει, δηλαδή, την εκκαθάριση σαν διαδικασία, να προβλέπει μια τόσο εξοντωτική αντιμετώπιση για μια πρωταθλήτρια αγωνιστικά ομάδα. Η οποία μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση, αλλά κατά το βασικό εμπορικό δίκαιο εταιρειών, δεν ασκεί τον σκοπό της και καμία εμπορική δραστηριότητα. Από μόνο του αυτό δημιουργεί το δικαίωμα σε κάθε εμπλεκόμενη ομάδα να στραφεί στο ΣτΕ κατά ενός τέτοιου νόμου, με πολύ μεγάλες πιθανότητες δικαίωσης. Ακόμα, ένας τέτοιος νόμος θα έρχεται σε αντίθεση με τη λογική του ίδιου του προϊόντος της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου. Η ομοσπονδία θα κληθεί να πάρει θέση για το αν, στα πλαίσια του αυτοδιοικήτου της, δέχεται ο πρωταθλητής αγωνιστικά μιας κατηγορίας να μην απολαμβάνει τα προνόμια της επιτυχίας του, επειδή η πολιτική ηγεσία επιθυμεί αυστηρότατη αντιμετώπιση σε οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα η θιγόμενη ομάδα ναι μεν δεν έχει ολοκληρώσει την εκκαθάρισή της, αλλά έχει τυπικά και ουσιαστικά προβεί σε κάθε απαραίτητη προς τούτο διαδικασία»”.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο ο ΑΡΗΣ όσο και ο ΟΦΗ έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρεθούν από τον νέο νόμο. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι της ομάδας πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ως AllAboutARIS έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι είναι αντισυνταγματική η αναδρομική ισχύ ενός τέτοιου νόμου και όλοι ευελπιστούμε η διοίκηση να κάνει τις κινήσεις που πρέπει και να υλοποιήσει την δέσμευση και την υποχρέωση που έχει για την άνοδο της ομάδας.

Προτεινόμενα Άρθρα