Τα άλματα της Κίνας

από AllAboutARIS

Το τεράστιο στοίχημα του Κινέζου μεγιστάνα Λι Ρουιγκάνγκ να αποκτήσει τα δικαιώματα μετάδοσης του πρωταθλήματος της Κινεζικής Σούπερ Λιγκ (CSL) έναντι του τεράστιου ποσού του 1,1 δισ. ευρώ μοιάζει ήδη κερδοφόρο, ύστερα από τη μεταπώληση μέρους του τηλεοπτικού πακέτου.

Το 1,1 δισ. που κατέβαλε η China Media Capital του κ. Λι (μέσω της θυγατρικής Ti’ao Power) θεωρήθηκε υπέρογκο και πολύ μεγαλύτερο από την πραγματική αξία των δικαιωμάτων της CSL. Συγκεκριμένα, η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει 275 εκατ. ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια της πενταετούς συμφωνίας και 825 εκατ. για τις υπόλοιπες τρείς σεζόν. Τα ποσά μοιάζουν τεράστια για ένα πρωτάθλημα που ναι μεν αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς αλλά ακόμα έχει πάρα πολλά βήματα να κάνει.

Ίσως, όμως, να μην είναι τόσο μεγάλα. Πριν λίγες ημέρες, η εταιρεία διαδικτυακών μέσων LeEco ανακοίνωσε πως έκανε δικά της τα δικαιώματα για τα πρώτα δύο χρόνια, προσφέροντας στην China Media Capital 380 εκατ., κάτι που σημαίνει πως ο Λι Ρουιγκάνγκ βγήκε κερδισμένος κατά περίπου 100 εκατ!

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον ίδιο τον επιχειρηματία, ωστόσο αυτό που μετράει για εμάς τους υπόλοιπους είναι πως πρόκειται για ακόμα ένα deal που υπογραμμίζει την οικονομική δύναμη της κινεζικής ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Ο ποδοσφαιρόφιλος πρόεδρος της Κίνας, Ξι Zινπινγκ, ανακοίνωσε πριν μήνες ένα μεγάλοσχέδιο ποδοσφαιροποίησης της χώρας, με τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες να στέκονται στο πλευρό του Κινέζου ηγέτη, ρίχνοντας πολύ χρήμα στον βασιλιά των σπορ.

Ο ταυτόχρονος συνδυασμός του χρήματος, της πολιτικής και του ποδόσφαιρου έχει για την ώρα προκαλέσει μία πολύ μεγάλη αύξηση της αξίας του κινεζικού ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικότερο δείγμα η πρόσφατη μετεγγραφική περίοδος όπου τα κινεζικά κλαμπ ξόδεψαν εκπληκτικά ποσά για να κάνουν δικούς τους αξιόλογους ποδοσφαιριστές από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν τα άλματα που κάνει το κινεζικό ποδόσφαιρο συνεχιστούν και αν τελικά το όνειρο του προέδρου της Κίνας να τη δει ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος γίνει πραγματικότητα.

Προτεινόμενα Άρθρα