Παραμένει Βασιλιάς

από AllAboutARIS

Το NBA, το κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα στον κόσμο, διανύει την καλύτερή του περίοδο σε εμπορικό επίπεδο, με τους αθλητές να απολαμβάνουν τεράστια δημοφιλία και φυσικά να κερδίζουν πολλά χρήματα από εταιρείες και χορηγούς. Ποιοι είναι όμως αυτοί που καρπώνονται τα περισσότερα;

Οι ειδικοί του οικονομικού περιοδικούForbes μελέτησαν τα χορηγικά και διαφημιστικά deal που έχουν υπογράψει τα αστέρια του NBA, προκειμένου να συντάξουν μία λίστα με τους 10 που κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα από τις εκτός αγωνιστικών χώρων συνεργασίες τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αυτή η 10άδα καρπώνεται 189 εκατ. δολ. το χρόνο, με όλους να βάζουν στους λογαριασμούς τους τουλάχιστον 8 εκατ.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μπορεί να βλέπει την κυριαρχία του ως κορυφαίος παίκτης να αμφισβητείται από τον Στεφ Κάρι, σε εμπορικό επίπεδο, όμως, παραμένει «βασιλιάς». Το ίδιο συμβαίνει και στον επιχειρηματικό τομέα. Ο άσος των Γουόριορς, από την πλευρά του, βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης του Forbes, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός θα ανεβαίνει θέσεις υπογράφοντας περισσότερα και πιο προσοδοφόρα deal. Εξάλλου, σύμφωνα με τον δείκτη Celebrity DBI της Repucom, της κορυφαίας εταιρείας ανάλυσης και αξιολόγησης χορηγιών εμπορικότητας προσώπων, ο Κάρι είναι ο ιδανικότερος αθλητής για να στηριχθεί πάνω του ένα brand που επιθυμεί να προβληθεί.

 
Αναλυτικά οι 10 παίκτες του NBA με τις μεγαλύτερες αποδοχές από εμπορικές συμφωνίες:
1η Θέση: ΛεΜπρόν Τζέιμς

Απολαβές: 48 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Nike, Samsung Electronics , Coca-Cola KO +1.65%, Tencent, Kia Motors, Beats By Dre

Η Nike αποφάσισε να ποντάρει πάρα πολλά στον ΛεΜπρόν, προσφέροντάς του συμβόλαιο εφόρου ζωής, το πρώτο αντίστοιχο στην ιστορία της. Και γιατί να μην το κάνει, όταν μέσα στο 2014 οι πωλήσεις των παπουτσιών με την υπογραφή του Τζέιμς έφτασαν τα 340 εκατ. Με το 90% των Αμερικανών να δηλώνουν πως τον γνωρίζουν, είναι ο 2ος ενεργός αθλητής με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην αγορά των ΗΠΑ, πίσω μόνο από τον Τάιγκερ Γούντς.

 

2η Θέση: Κέβιν Ντουράντ

Απολαβές: 36 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Nike, Beats By Dre, American Family Insurance, BBVA, Sonic, Panini

Ο Κέβιν Ντουράντ λάνσαρε πρόσφατα δική του σειρά εσωρούχων, σε συνεργασία με την εταιρεία Neff και την αλυσίδα καταστημάτων Foot Locker. Η ανανέωση του συμβολαίου του με τη Nike θα του αποφέρει μέσα τα επόμενα 10 χρόνια 300 εκατ. δολ. Είναι ο 3ος πιο αναγνωρίσιμος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ, ενώ κατατάσσεται 4ος στην «επιρροή».

 

3η Θέση: Κόμπι Μπράιαντ

Απολαβές: 25 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Nike, Hublot, Alibaba, Panini

Ο Κόμπι Μπράιαντ, που διανύει την τελευταία του σεζόν ως ενεργός αθλητής, έχει μειώσει τις διαφημιστικές του συμφωνίες, προτιμώντας να γίνεται μέτοχος των εταιρειών που προμοτάρει. Συνεχίζει να βγάζει πολλά χρήματα από τη Nike, με την οποία συνεργάζεται από το 2003. Πριν τρία χρόνια δημιούργησε την επιχείρηση Kobe Inc., μέσω της οποίας επενδύει τα χρήματα που κέρδισε από τη σπουδαία καριέρα του.

 

4η Θέση: Τζέιμς Χάρντεν

Απολαβές: 17 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Adidas, BBVA, Beats By Dre, Foot Locker, NBA 2K, KT Tape

Ο περσινός επιλαχών για το βραβείο MVP υπέγραψε συμβόλαιο 13 ετών με την Adidas, με αποδοχές ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η τελευταία του εμπορική κίνηση είναι με τη μάρκα γλυκισμάτων Trolli, που θα δημιουργήσει γλυκά εμπνευσμένα από τη διάσημη γενειάδα του. Το γεγονός πως για κάποιο διάστημα είχε σχέση με μία εκ των διάσημων αδελφών Καρντάσιαν μεγάλωσε την εμπορικότητά του.

 

5η Θέση: Ντέρικ Ρόουζ

Απολαβές: 14 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Adidas, Powerade, Giordano’s

Πριν από τον Χάρντεν, το μεγάλο στοίχημα του τμήματος μπάσκετ της Adidas άκουγε στο όνομα Ντέρικ Ρόουζ. Η γερμανική εταιρεία του προσέφερε 185 εκατ. δολ. για συμβόλαιο 13 ετών, ακριβώς μετά την εκπληκτική παρουσία του τη σεζόν 2010-11. Οι εξελίξεις δεν τη δικαίωσαν, με τον αθλητή να χάνει τα 2/3 των τελευταίων τριών αγωνιστικών περιόδων λόγω τραυματισμού, κάτι που έφερε μείωση στις πωλήσεις των προϊόντων με την υπογραφή του.

 

6η Θέση: Ντουέιν Γουέιντ

Απολαβές: 12 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Li Ning, Gatorade , Hublot, Mission, Pepperidge Farm, Fan Duel

Ο Ντουέιν Γουέιντ και ο Στεφ Κάρι είναι οι μοναδικοί στο Τοπ 10 που συνεργάζονται με αθλητικές εταιρείες εκτός των Adidas και Nike/Jordan. Ο άσος των Μαϊάμι Χιτ το 2012 προτίμησε τα 50 εκατ. δολ. που του έδωσε η κινεζική Li Ning, παίρνοντας, επίσης, μέρος των μετοχών της εταιρείας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Repucom είναι ο 5ος πιο δημοφιλής παίκτης του NBA, ενώ έχει 22 εκατ. φίλους στα social media

 

7η Θέση: Στεφ Κάρι

Απολαβές: 12 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Under Armour, Degree, Kaiser Permanente , JBL, Brita, Fanatics

Το 2015 ο πιο «καυτός» αθλητής, από όλο το φάσμα των σπορ, επέκτεινε τη συνεργασία του με την αθλητική εταιρεία Under Armour έως το 2024, με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (δεν έχει διαρρεύσει το νούμερο), μετοχές της ραγδαίως αναπτυσσόμενης επιχείρησης και μέρος από τα έσοδα των προϊόντων που φέρουν το όνομά του. Η Under Armour θέλει να χτίσει πάνω του μία μπασκετική επιχείρηση αξίας 1 δισ. και αν κρίνουμε από τη συνεχή αύξηση της εμπορικότητάς του μάλλον θα τα καταφέρει.

 

8η Θέση: Κρις Πολ

Απολαβές: 8,5 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Jordan/Nike, State Farm , Panini, FanDuel

Η μάρκα Jordan (θυγατρική της Nike) λάνσαρε πρόσφατα τα 9α παπούτσια μπάσκετ με την υπογραφή του Κρις Πολ. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ έχει πάρα πολλές εμπορικές συμφωνίες και χορηγούς, με τις διαφημίσεις που έχει γυρίσει για χάρη της ασφαλιστικής State Farm να είναι από αυτές που παίζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων των αγώνων του NBA. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνάδελφοί του τον ψήφισαν για πρόεδρο της Ένωσης των παικτών, του συνδικαλιστικού φορέα που υπηρετεί τα συμφέροντα των NBAερς.

 

9η Θέση: Καρμέλο Άντονι

Απολαβές: 8 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Jordan/Nike, SMS Audio, Panini, Draft Kings, Las Vegas Sands LVS +9.54%

Ο Καρμέλο Άντονι έχει εδώ και χρόνια κομβικό ρόλο στο προμοτάρισμα της Jordan, με τη μάρκα να καρπώνεται 30 εκατ. το χρόνο από τις πωλήσεις των παπουτσιών του. Πάντως, δε βρίσκεται μέσα στην 20άδα των δεικτών της Repucom, εκτός από αυτόν της αναγνωρισιμότητας όπου καταλαμβάνει την 6η θέση.

 

10η Θέση: Μπλέικ Γκρίφιν

Απολαβές: 8 εκατ. δολάρια
Βασικοί χορηγοί: Jordan/Nike, Kia Motors, Red Bull , Tencent, Panini

Αυτή την περίοδο ο Μπλέικ Γκρίφιν αντιμετωπίζει ένα αρνητικό γεγονός που πλήττει και την καριέρα του και την εμπορικότητά του. Ύστερα από γροθιά που έριξε σε φροντιστή των Κλίπερς, έσπασε το χέρι του, ενώ οι δείκτες θετικής δημοφιλίας του έπεσαν σημαντικά.

Προτεινόμενα Άρθρα