Ζεστό χρήμα

από AllAboutARIS

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες στρέφονται προς την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να συνεχίζουν απρόσκοπτα και με καλύτερες αξιώσεις τη λειτουργία τους.

Όπως αποκαλύφθηκε, την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία XXIII Capital πούλησε ομόλογα αξίας 73 εκατ. δολαρίων που σχετίζονται με κλαμπ στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι επενδυτές αγοράζουν τα ομόλογα και στο μέλλον πληρώνονται μέσω των χρημάτων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την πώληση παικτών.

Τα συγκεκριμένα deal προσφέρουν στις ομάδες «ζεστό» χρήμα προκειμένου να μπορούν να αγοράσουν νέους παίκτες ή να προχωρήσουν σε βελτίωση των εγκαταστάσεων τους, κλπ.

Από το 2008 και τη μεγάλη τραπεζική κρίση, τα ευρωπαϊκά κλαμπ δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια μέσω δανείων από τις τράπεζες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στραφούν σε επενδυτικά funds που τους δανείζουν με μεγαλύτερο επιτόκιο από ότι οι τράπεζες, ενώ ζητούν ως εγγύηση τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις πωλήσεις παικτών και τις μελλοντικές πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας.

Τα ποδοσφαιρικά ομόλογα, που είναι μία νέα τάση στην αγορά, έρχονται να κάνουν την εμφάνισή τους σε μια στιγμή που μια άλλη πηγή χρηματοδότησης για τα σωματεία έχει πια κλείσει. Μιλάμε για την πρακτική ιδιοκτησίας, από επενδυτικές εταιρείες και επιχειρήσεις, μέρους των δικαιωμάτων των παικτών. Οι εταιρείες ενίσχυαν τις ομάδες οικονομικά, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα ποσοστό επί της πώλησης συγκεκριμένων παικτών. Όλο αυτό έχει πλέον απαγορευθεί καθολικά από τη ΦΙΦΑ.

Προτεινόμενα Άρθρα