"Το άρθρο 44 θα επιβαρύνει φυσικά πρόσωπα και δεν θα επηρεάσει την εκκαθάριση"

από AllAboutARIS

Ο γνωστός νομικός μίλησε για την τελευταία δόση του άρθρου 44 και τις συνέπειες που θα υπάρχουν σε φυσικά πρόσωπα και την υπό εκκαθάριση ΠΑΕ αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, τα όσα είπε στον αέρα του “Libero 107,4” και στην εκπομπή “AllAboutARIS ON AIR” ο νομικός Γιώργος Γιαννόπουλος:

Για τα δεδομένα με την μη καταβολή της δόσης στο άρθρο 44: «Αυτή τη στιγμή, μετά από μία σειρά λανθασμένων χειρισμών, είναι εκτεθειμένα πάρα πολλά φυσικά πρόσωπα. Όχι τόσο η υπό εκκαθάριση ΠΑΕ, όσο άνθρωποι που κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα να βρεθούν ενώπιον δύσκολων καταστάσεων που θέλουν πολύ λεπτούς χειρισμούς».

Για το πόσα φυσικά πρόσωπα βρίσκονται σε κίνδυνο: «Αυτό δεν μπορεί να το πει με κατηγορηματικό τρόπο κανείς πριν την απόφαση της Εφορίας που είναι αυτή που θα κρίνει ποιοι ευθύνονται στο τέλος. Μπορεί να προσδιοριστεί όμως μία τάξη μεγέθους που αφορά 30-35 άτομα κάποια εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή. Σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύουν οι κληρονόμου τους να βρεθούν με χρέη εκατομμυρίων στην πλάτη τους».

Για τους κινδύνους που υπάρχουν για τα φυσικά πρόσωπα εφόσον δεν πληρωθεί η τελευταία δόση: «Το Δημόσιο έκανε μία αγωγή για τη διάρρηξη της συγκεκριμένης διαδικασίας. Ασφαλώς και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος και συνεννόηση ώστε να πληρωθεί η δόση από όσους εμπλέκονται και να κλείσει η εκκρεμότητα. Από κει και πέρα, εφόσον βγει η απόφαση που θα διαρρηγνύει την υπαγωγή της υπό εκκαθάρισης ΠΑΕ, θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες αναβίωσης του χρέους στην αρχική του μορφή και η Εφορία θα προσδιορίσει τα ποσά με τα οποία θα επιβαρυνθούν τα φυσικά πρόσωπα. Είναι μία διαδικασία που θέλει το χρόνο της και πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες να αποπληρωθεί η δόση των 75.000 ευρώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου ή έστω αρχές Φεβρουαρίου».

Για το τι φταίει που έχει φτάσει εδώ η υπόθεση: «Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχουν γίνει διάφορα πράγματα για να οδηγηθεί ο ΑΡΗΣ στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Μία από αυτές είναι και το άρθρο 44. Το ζήτημα όμως είναι όχι τι έγινε μέχρι εδώ αλλά τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Όχι τόσο για την υπό εκκαθάριση ΠΑΕ ΑΡΗΣ τα χρέη της οποίας δεν θα φέρουν περαιτέρω εμπόδια στη διαδικασία της εκκαθάρισης, αλλά κυρίως για τα φυσικά πρόσωπα που θα κληθούν να πληρώσουν ποσά που δεν είναι δυνατό να αποπληρωθούν».

Για τη συνάντηση που έγινε μεταξύ των εμπλεκομένων προκειμένου να βρεθεί μία λύση: «Σήμερα το έμαθα και είναι κάτι που θα με απασχολήσει τις επόμενες μέρες. Θα έχω κάποια δραστηριοποίηση γύρω από αυτό το θέμα κι αν υπάρχει κάποια εξέλιξη, θα ενημερωθείτε».

Προτεινόμενα Άρθρα