"Δεν γίνεται μια τόσο τεράστια ομάδα να χάσει κι άλλο χρόνο"

από AllAboutARIS

Ο Κρίστι Βανγκέλι φιλοξενήθηκε στην εκπομπή AllAboutRIS On Air και υποστήριξε πως ο ΑΡΗΣ πρέπει να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο υψηλότερο επίπεδο όπου και ανήκει.

Για την ζωή του μετά την έλευση του γιου του:

“Δυσκόλεψε λίγο είναι η αλήθεια, αλλά το ν’ ασχολείσαι όλη την ημέρα μαζί του σου δίνει χαρά. Μας έχει αλλάξει την ζωή. Βλέπουμε μαζί τα βιντεάκια του ΑΡΗ και του αρέσει. Μόλις μεγαλώσει λίγο ακόμα θα τ’ ακούσει και live από το γήπεδο”.

Για την παρουσία του στην Σκεντέρμπεου:

“Εκεί ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, ήμουν στις ακαδημίες της. Είναι η ομάδα της Κορυτσάς, εκεί που γεννήθηκα. Είναι μια ομάδα που πάντα πρωταγωνιστούσε στο πρωτάθλημα, αλλά τα έξι τελευταία χρόνια κυριαρχεί και κατακτάει το πρωτάθλημα, έχοντας μάλιστα καλή πορεία και αποτελέσματα στην Ευρώπη”.

Για την παρουσία της στα προκριματικά του Champions Legue:

“Έχουμε παίξει στα προκριματικά του Champions League. Εάν κάνεις τις σωστές επιλογές και προσέχεις αυτούς που παίρνεις, σίγουρα θα έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτό έκανε ο πρόεδρος αυτής της ομάδας. Δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό σύνολο με νέους σε ηλικία παίκτες. Αυτό του έχε βγει μέχρι στιγμής, όπως δείχνει η πορεία της ομάδας. Και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια ήταν ψηλά η ομάδα. Έχει κάνει επίσης πολύ ακριβές μεταγραφές. Απίστευτα ποσά, πιστεύω πως ούτε στην Ελλάδα γίνονται τέτοιες μεταγραφές. Οι παίκτες που έρχονται είναι ποιοτικοί και τ’ αξίζουν αυτά τα λεφτά”.

Για την προσαρμογή του στο αλβανικό πρωτάθλημα:

“Πέρυσι έπαιξα για πρώτη φορά στο αλβανικό πρωτάθλημα σαν επαγγελματίας. Όλες τις προηγούμενες έπαιζα στις ακαδημίες. Στο αλβανικό πρωτάθλημα υπάρχουν πολύ καλές ομάδες που παίζουν καλό ποδόσφαιρο, υπάρχουν καλοί παίκτες, είναι ανταγωνιστικό το επίπεδο. Αυτό με βοήθησε να προσαρμοστώ πιο γρήγορα”.

Για την συνεργασία του με τον άλλοτε παίκτη του ΑΡΗ, Μιρέλ Γιόσα:

“Είναι τέσσερα χρόνια στην ομάδα. Όλοι είναι ευχαριστημένοι από την δουλειά του. είναι πολύ καλό προπονητής με πολύ ικανούς συνεργάτες. Πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια μπορεί να βγει στο εξωτερικό. Είχε και φέτος πολλές προτάσεις από άλλες ομάδες, αλλά προτίμησε να μείνει”.

Για το γεγονός ότι είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές που έφυγε με μεταγραφή από τον ΑΡΗ:

“Ήμουν μια ζωή στην ομάδα και γνωρίζω πολύ καλά τις καταστάσεις. Η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια έκανε λάθος κινήσεις. Στην Ουκρανία που πήγα, δεν στηριζόταν σε παίκτες μεγάλους σε ηλικία, αλλά σε νεαρά παιδία που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο άθλημα και ήθελαν να διακριθούν αγωνιστικά. Το λάθος των παραγόντων του ΑΡΗ ήταν ότι έφερναν μεγάλους παίκτες σε ηλικία, κυρίως ξένους, εκ των οποίων λίγοι άξιζαν. Από τους περισσότερους δεν πήρε ο ΑΡΗΣ το 100%. Είχαν έρθει παίκτες πάρα πολύ καλοί, όπως ο Κάλβο, οι οποίοι ήθελαν να παίζουν. Αυτούς θα μπορούσε να τους εκμεταλλευτεί ο ΑΡΗΣ και να τους πουλήσει. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα και οι παίκτες να εξαφανιστούν και η ομάδα να ζημιωθεί. Η έλευση των πολλών ξένων  κάθε χρόνο δεν έδινε την δυνατότητα να στηριχτούν και οι ακαδημίες, εκεί που υπήρχαν πολύ καλοί παίκτες. Ο Γιαννιώτας και ο Διούδης για παράδειγμα έπρεπε να φύγουν πολύ ξένοι παίκτες, να φτάσει η ομάδα στο σημείο να μην μπορεί να κάνει μεταγραφές, για να παίξει. Αν ο ΑΡΗΣ είχε την δυνατότητα να κάνει μεταγραφές τότε, είμαι σίγουρος πως αυτοί οι παίκτες δεν θα έβγαιναν ποτέ”.

Για το τι έφταιξε και η ομάδα, ενώ είχε την ποιότητα και την δυναμική, δεν κατάφερε να πάρει κάποιον τίτλο:

“Η ομάδα ήταν πάρα πολλή καλή τότε, κάθε χρόνο ανέβαινε επίπεδο. Συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν σε υψηλό επίπεδο τότε. Μία σαιζόν πριν φύγω ήμασταν σε πολλή καλή θέση και πιστεύω πως με δύο τρεις καλές προσθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Πολύ σημαντικό ήταν ότι έφυγε ο προπονητής. Ο Προπονητής είναι αυτός που θα πρέπει να επιλέγει και να σχεδιάζει την ομάδα και όχι οι μάνατζερ και οι παράγοντες. Αυτό ήταν το αρνητικό τότε”.

Για την τελευταία του σαιζόν στον ΑΡΗ:

“Έκανα τα καλύτερα παιχνίδια μου με τον ΑΡΗ, γιατί είχαμε πολύ καλά δουλεμένη ομάδα και καλό προπονητή. Είχαμε καλούς παίκτες, κατάφερα ν’ αναδειχθώ και να φτάσω σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο. Μέσα από αυτό πήρα και μεταγραφή και ο ΑΡΗΣ έβγαλε λεφτά από εμένα. Χωρίς την ομάδα και τους συμπαίκτες μου, δεν θα είχα φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο. Πλέον πρέπει να προσέξουν πολύ στις επιλογές των παικτών, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι στην Ελλάδα και στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Οι επιλογές πρέπει να είναι σωστές για να μην υπάρχουν προβλήματα στην συνέχεια”.

Για την φετινή πορεία του ΑΡΗ στην Γ΄ Εθνική:

“Είναι πολύ σημαντικό που ήρθαν αυτά τα ονόματα στην ομάδα και αυτός ο προπονητής με τον οποίο έχω συνεργαστεί. Φάνηκε από το καλοκαίρι ότι ο ΑΡΗΣ δεν θα έχει πρόβλημα με αυτό το υλικό. Αυτοί οι παίκτες, η αξία τους, δεν είναι για Γ΄ Εθνική, είναι επιπέδου Super League. Πιστεύω πως πρέπει να μείνουν στο ρόστερ και τα επόμενα χρόνια και κυρίως ο προπονητής. Αυτός είναι το κερασάκι στην τούρτα. Είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα, διότι γνωρίζει τους παίκτες, γνωρίζει τον κόσμο, γνωρίζει την ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πολύ έξυπνος προπονητής και πιστεύω πως θα επαναφέρει τον ΑΡΗ εκεί που του αξίζει”.

Για την συνεργασία του με τον Νίκο Αναστόπουλο:

“Ήταν μια δύσκολη χρονιά τότε, αλλά από την ημέρα που ήρθε στην ομάδα τα είχε αλλάξει όλα. Μας άλλαξε την ψυχολογία, μας έκανε ένα και μας βοήθησε να βγάλουμε το πάθος που δεν δείχναμε στα προηγούμενα παιχνίδια. Τον ξέρουν όλοι τι έχει προσφέρει και τι έχει κάνει στον ΑΡΗ και πιστεύω θα το ξανακάνει. Γι’ αυτό θα πρέπει να τον στηρίξει και η διοίκηση και ο κόσμος. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να ξαναβρεθούν δίπλα στην ομάδα και τον προπονητή”.

Για την συνάντησή του με τους παίκτες του ΑΡΗ:

“Πάντα πηγαίνω και τους βλέπω όποτε έρχομαι. Είμαστε σ’ επικοινωνία με τα παιδιά, συζητάμε από μακριά. Είναι πάντα μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να βρίσκομαι σε αυτό το γήπεδο και να συναντάω τους παίκτες”.

Αν αισθάνεται δικαιωμένος από τις επιλογές που έκανε αφού έφυγε από τον ΑΡΗ:

“Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές μου ήταν πολύ σωστές. Στην αρχή που πήγα στην Τσέρνομορετς δεν πίστευα ότι τα πράγματα εξελίσσονται τόσο καλά. Το επίπεδο ανέβηκε πάρα πολύ στην πορεά και φτάσαμε μετά από δύο χρόνια να παίζουμε στους ομίλους του Europa League. Η επιστροφή μου σ’ ένα υποδεέστερο πρωτάθλημα όπως το αλβανικό αποδείχθηκε πως δεν ήταν πισωγύρισμα. Και πέρυσι και φέτος η πορεία αποδεικνύει πως έκανα την σωστή επιλογή”.

Για το επίπεδο του αλβανικού πρωταθλήματος

“Έχει αναβαθμιστεί πολύ το επίπεδο, υπάρχουν εγκαταστάσεις που ζηλεύουν ακόμα και οι ευρωπαϊκές ομάδες. Στο γήπεδο της Κορυτσάς υπάρχει Ολυμπιακό Χωριό και θ’ αυξηθεί κατά 15.000 θέσεις, στα Τύρανα το γήπεδο θ’ ανακαινιστεί για να παίζει η εθνική ομάδα”.

Για το μέλλον του:

“Έχουμε τώρα την προετοιμασία της ομάδας. Θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Είναι πολύ σημαντικό για μια αλβανική ομάδα να κάνει προετοιμασία στις εγκαταστάσεις της Μαρμπέιλας στην Ισπανία, εκεί όπου κάνουν ρώσικες και γερμανικές ομάδες. Η ομάδα έχει δικό της ξενοδοχείο στην Κορυτσά, έχει δικό της λεωφορείο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες αλβανικές ομάδες είναι τέσσερα επίπεδα πάνω. Δεν πιστεύω ν’ αλλάξει κάτι στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, θα ολοκληρώσω την χρονιά εδώ και από εκεί και μετά θα δούμε”.

Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη:

“Το έχω σκεφτεί και τώρα και παλαιότερα. Το γεγονός ότι έχω κάνει οικογένεια θα παίξει μεγάλο ρόλο στο να είμαι κοντά της. Επειδή είμαι σε μια ηλικία που έχω να δείξω πολλά, αν υπήρχε ενδιαφέρον από ομάδα Α΄ Εθνικής τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Εξαρτάται φυσικά και η οικονομική δυνατότητα που έχει η ομάδα. Αν ο ΑΡΗΣ με θέλει θα πρέπει να μιλήσω πρώτα με την ομάδα, δεν εξαρτάται μόνο από την δική μου θέληση. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στην Ελλάδα τα συμβόλαια είναι πεσμένα, μόνο ο Ολυμπιακός έχει την δυνατότητα να πουλάει και ν’ αγοράζει”.

Για το στυλ παιχνιδιού του που ταιριάζει στον ΑΡΗ:

“Οι άνθρωποι του ΑΡΗ πρέπει να σκέφτονται ήδη την επόμενη χρονιά και την Β΄ Εθνική, εκεί που το πρωτάθλημα βασίζεται στην δύναμη κυρίως. Πρέπει να δυναμώσει η ομάδα και να μην χαθεί άλλος χρόνος. Δεν μπορεί μια τόσο τεράστια ομάδα να χάσει κι άλλο χρόνο, πρέπει να επιστρέψει στην Super League”.

Για τους φίλους του ΑΡΗ που συνάντησε κατά την παραμονή του στην Θεσσαλονίκη:

“Συνάντησα πάρα πολύ κόσμο σε διάφορους χώρους. Ο κόσμος μου έδειξε την αγάπη του, την στήριξή του. όλοι με ρωτούσαν πότε θα επιστρέψω και τους απάντησα πως αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα θα ήμουν ήδη εδώ. Όταν επέστρεψα το 2014 δεν καταφέραμε να μείνουμε. Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Έκανα ό,τι μπορούσα χωρίς να έχω κάποιο όφελος. Δυστυχώς η ομάδα δεν μπόρεσε να σωθεί, αλλά και να σωνόταν προσωπικά δεν πιστεύω πως θα μπορούσε ν’ ανταποκριθεί με όλα αυτά τα τεράστια χρέη που είχε από πίσω της”.

Προτεινόμενα Άρθρα