Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα κέρδη των διακινητών προσφύγων το 2015

από AllAboutARIS

Τα νούμερα είναι πραγματικά σοκαριστικά. Τα προφανή τα γνωρίζουμε ήδη: πάνω από 1 εκατομμύριο θα είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα φθάσουν στην Ευρώπη μέσα στη χρονιά που κλείνει σε λίγες ημέρες, με τους περισσότερους από αυτούς, πάνω από 800 χιλιάδες να έχουν περάσει από την χώρα μας.

Και βεβαίως να μην ξεχνάμε τους σχεδόν 3.700 νεκρούς που χάθηκαν σ’ αυτό το δύσκολο όσο και επικίνδυνο ταξίδι σε όλη τη Μεσόγειο.

Αυτό όμως που συνήθως μας διαφεύγει (και για το οποίο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία) είναι το πόσο κοστίζει το εμπόριο όλων αυτών των ψυχών.

Οι διακινητές σε χώρες όπως η Τουρκία (αλλά και εντός της Ευρώπης, με πρωτοστατούντες τους Αλβανούς) βγάζουν απίστευτα χρήματα πάνω στο δράμα αυτών των ανθρώπων που σπεύδουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και πληρώνουν όσο-όσο για να τα καταφέρουν.

Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τα κέρδη των διακινητών μπορεί και να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο για το 2015, καθώς κάθε μεταφορά κοστίζει από 2 έως 6 χιλιάδες δολάρια, ανάλογα τα μέλη της οικογένειας που πρόκειται να περάσουν προς την Ευρώπη, και βεβαίως ανάλογα με τον τιμοκατάλογο της εκάστοτε συμμορίας διακινητών

Μάλιστα οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για κέρδη πάνω από 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2000 που το μεταναστευτικό κίνημα προς την Ευρώπη άρχισε να γίνεται πιο εμφανές -και σαφώς πιο επικερδές για τους δουλεμπόρους.

Προτεινόμενα Άρθρα