Ο παίκτης που βρίσκεται παντού…

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Τι να σου πω για τον Οκάρο; Δεν είναι τυχαίο πως ήταν ο καλύτερος φίλος όλων στην ομάδα» είναι η ατάκα ενός πρώην συμπαίκτη του Αμερικανού, ο οποίος δίνει το στίγμα για το ποιος είναι ο Ουάιτ εκτός παρκέ.

Πριν φτάσουμε εκεί, όμως: Ο 23χρονος πήγε αντίθετα από αυτό που… πρόσταζε το DNA του. Η μητέρα του αθλήτρια του στίβου από την Τζαμάικα, ο Γιουσέιν Μπολτ πρότυπό του. Ωστόσο, ο στίβος δεν τον κέρδισε, τα σωματικά του προσόντα -ψήλωσε 14 εκατοστά σε ένα καλοκαίρι- όριζαν το μπάσκετ ως μονόδρομο για την σταδιοδρομία του και εκείνος άρπαξε την ευκαιρία. 

Ο Ουάιτ είχε αναφερθεί στο background και το story του, μιλώντας στο SDNA, οπότε ο λόγος έπρεπε να περάσει και σε άλλους που τον έζησαν. Ποιος είναι αυτός ο «παίκτης των ντέρμπι» -20 π. και 7 ριμπ. κατά μέσο όρο απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ-, αυτός ο Αμερικανός για τον οποίο οι περισσότεροι βάζουν το χέρι τους στη… φωτιά σχετικά με τις πιθανότητες να γίνει παίκτης top επιπέδου στην Ευρωλίγκα;

Το SDNA απευθύνθηκε σε δύο ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά. Τα… μυστικά για τον Οκάρο Ουάιτ έμειναν καλά κρυμμένα, αλλά Τζιόρτζιο Βάλι -προπονητής της Μπολόνια- και ο Ρόμπερτ Γκίλκριστ -παίκτης του Περιστερίου και συμπαικτης του Οκάρο στο κολέγιο- αναφέρθηκαν σε «έναν από τους καλύτερους παίκτες που έχω κοουτσάρει» και στον «αγαπημένο μου φίλο στο κολέγιο».

«Ημουν στη σκιά του, γιατί παίζαμε στην ίδια θέση και ο προπονητής προτιμούσε εκείνον. Είναι λογικό, όμως, γιατί είναι απίστευτος παίκτης» τονίζει ο Γκίλκριστ για τον συμπαίκτη του στο Florida State και προσθέτει: «τι θες να σου πω για εκείνον; Είναι ο κολλητός μου, ο αδερφός μου. Μέναμε στο ίδιο δωμάτιο, δεν ένιωσα ποτέ πως με περιφρονεί γιατί έπαιζε τα διπλάσια λεπτά από μένα».

Οι δυο τους μοιράστηκαν στιγμές και ιστορίες, από αυτές όμως που οι πρωταγωνιστές προτιμούν να κρατούν για τον εαυτό τους. «Αυτό που μπορώ να σου πω για εκείνον είναι πως όποτε προσπαθούσαμε να κάνουμε κάποια πλάκα ή κάτι τέτοιο, εκείνος το χαλούσε για πάντα ήταν χαμογελαστός και προδιδόταν».

Η επόμενη απάντηση για τον «τύπο Οκάρο» έρχεται από την Ιταλία και τον προπονητή που τον έπεισε να έρθει στην Ευρώπη για πρώτη φορά για λογαριασμό της Μπολόνια: 

«Αν θες να γράψεις κάτι για τον τύπο Οκάρο και όχι για τον πάικτη, γράψε απλά: Perfetto. Είναι τέλειος τύπος, δουλεύει όσο πρέπει και περισσότερο. Εχει προσωπικότητα κι εκτός παρκέ. Αγαπά τα ταξίδια, σε κάθε ιταλική πόλη που πηγαίναμε για αγώνα ήθελε να κάνει τη βόλτα του, να δει πράγματα, να δοκιμάσει φαγητά. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό με το φαγητό δεν είναι πάντα καλό (γέλια). Τώρα που έχει και τα ταξίδια του Eurocup φαντάζομαι πως θα ‘ναι ενθουσιασμένος» αναφέρει ο Τζιόρτζιο Βάλι θέτοντας μία νέα… πτυχή στο τραπέζι που αφορά την αγάπη του για τα ταξίδια.

Για να κάνει το… υπερατλαντικό βήμα ο Ουάιτ, χρειάστηκαν οι «ανοικτές κεραίες» ενός εκ των συνεργατών του Ιταλού προπονητή και ένα ταξίδι στις ΗΠΑ: «Πάντα εχω το μυαλό μου στο κολεγιακό πρωτάθλημα, με τους βοηθούς μου έχουμε το βλέμμα μας παντού. Ενας από αυτούς μού έλεγε συνέχεια για έναν τύπο από τη Φλόριντα, πριν καν αναλάβω την Βίρτους (σ.σ. Ιανουάριος 2014). Αν δεν έβρισκα δουλειά σε κάποια ομάδα, σκόπευα να μιλήσω για τον Οκάρο σε κάποιον άλλον Ιταλό προπονητή. Μετά, όμως, ήρθε η πρόταση από την Βίρτους και κράτησα το όνομά του στη λίστα μου για το καλοκαίρι. Πήγα στο Summer League του Ορλάντο, τον είδα, μου άρεσε πολύ και τον φέραμε. Εκανε πολύ καλές εμφανίσεις και δεν ήταν εύκολο να τον πείσουμε, αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε». 

Στην εξίσωση… μπαίνει και ο Αμερικανός φόργουορντ του Αρη. Ο ίδιος δηλώνει στο sdna.gr σχετικά με τον ερχομό στην Ευρώπη και τις προοπτικές παραμονής σε αυτήν για πολλά χρόνια: «Η αλήθεια είναι πως πριν έρθω υπήρχε ο φόβος για το άγνωστο. Στην Ιταλία, όμως, διαπίστωσα πως υπάρχει μπάσκετ υψηλού επιπέδου κι εδώ. Εκεί το παιχνίδι ήταν πιο γρήγορο, εδώ πιο σκληρό, με περισσότερη τακτίκη. Μου αρέσει πάρα πολύ η Ευρώπη, αν και πάντα θα έχω όνειρο το ΝΒΑ. Φυσικά, τι να πω για τον κόσμο στην Ελλάδα; Δημιουργείται απίστευτη ατμόσφαιρα».

Τρομερή ενέργεια εντός παρκέ, αξιόπιστο σουτ και σπουδαία αθλητικά προσόντα συνθέτουν το αγωνιστικό προφίλ του Οκάρο Ουάιτ: «Δεν χρειάζεται να πούμε ότι έχει προοπτική, διαβάζω τί κάνει στην Ελλάδα και φαντάζομαι πως το έχετε καταλάβει όλοι εκεί. Το πιο θετικό στον Οκάρο είναι πως έχεις την αίσθηση οτι βρίσκεται παντού. Θα είναι εκεί για την άμυνα, θα τρέξει όμως πρώτος στην επίθεση» αναφέρει ο κόουτς Βάλι και υπερθεματίζει σχετικά:

«Εννοείται πως έχει αδυναμίες. Αν δεν είχε, θα είχε επιλεγεί στο draft και θα ‘παιζε στο ΝΒΑ τώρα. Θέλει δουλειά τεχνικά, είμαι σίγουρος και οι προπονητές του στην Ελλάδα το έχουν καταλάβει. Πρέπει να βελτιώσει την πάσα του, να παίζει με το κεφάλι ψηλά. Τα αθλητικά του προσόντα είναι top, το σουτ του διαρκώς βελτιώνεται, αλλά αν παραμελήσει τα μικρά πράγματα δεν θα καταφέρει να κάνει όσα ονειρεύεται».

Ωστόσο, μήπως αυτό το «βρίσκεται παντού» σάς θυμίζει κάτι; Πάρα πολλοί στην Ευρώπη τον συγκρίνουν με τον Τζέιμς Γκιστ. Η άποψη του προπονητή επ’ αυτού; «Είναι αλήθεια πως μοιάζουν αρκετά. Επειδή ο Τζέιμς (σ.σ. Γκιστ) είναι ένας παίκτης, του οποίου το παιχνίδι μένει στο μυαλό σου, έκανα και εγώ αυτή την σύγκριση από μέσα μου πέρσι. Θυμόμουν τα παιχνίδια του Γκιστ, όταν είχε έρθε από το κολέγιο στην Μπιέλα, έβλεπα αυτά που κάνει ο Οκάρο και μου… ταίριαζε όλο αυτό. Εχω την αίσθηση πως και οι μέσοι όροι τους είναι παρόμοιοι».

Ο Ουάιτ σχολίασε στο SDNA την εν λόγω σύγκριση: «Μου το έχουν πει πολλοί. Είναι καταπληκτικός παίκτης και υπέροχος τύπος. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε λίγο και κατάλαβα πολλά για εκείνον. Να σου πω την αλήθεια, το παρατηρώ κι εγώ πως μοιάζουμε. Παίζουμε με τον ίδιο τρόπο και βγάζουμε την ίδια ενέργεια. Μακάρι να έχω μία ανάλογη πορεία».

Πάντως, ο Τζιόρτζιο Βάλι φρόντισε να βάλει και άλλον έναν παίκτη στη συζήτηση και, μάλιστα, NBAer: «Αν μου ζητούσες, όμως, να σου πω τον πρώτο παίκτη που μου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτομαι τον Γουάιτ, αυτός είναι ο Γιόνας Γερέμπκο (σ.σ. παίκτης των Σέλτικς). Το αστείο είναι πως και ο Γερέμπκο έπαιζε στην Μπιέλα μαζί με τον Γκιστ. Είναι ψηλοί φόργουορντ που δεν είναι και οι πιο σκληροί στη ρακέτα, αλλά μπορούν να σε “σκοτώσουν” από την περίμετρο».

Είχε, όμως, ο ίδιος ο Αμερικανός κάποιον παίκτη-πρότυπο μεγαλώνοντας: «Ποτέ δεν ήταν τρελαμένος με κάποιον παίκτη, αλλά πάντα του άρεσαν αυτοί που βγάζουν πολλή ενέργεια στο παιχνίδι τους. Ο Ταϊσόν Πρινς ήταν ένας παίκτης που του άρεσε πάντως.Πρέπει πάντως να σημειώσεις πως ο Οκάρο είναι απίστευτα δουλευταράς» αναφέρει ο νυν παίκτης του Περιστερίου, Ρομπ Γκίλκριστ.

Αυτό για το οποίο μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένος, πέρα από τη δεδομένη αγωνιστική αξία του παίκτη, τίθεται στην κουβέντα από τον κόουτς Βάλι: «Δεν ένιωσα ποτέ να έχει πρόβλημα αντίληψης. Προφανώς δεν τα έκανε όλα τέλεια. Αλλά όταν τού εξηγούσα ένα λάθος, η επόμενη φάση στην προπόνηση ήταν η απόδειξη πως έχει καταλάβει τί πήγε στραβά. Eίναι αυτό που λέμε coachable». 

Χαμογελαστός, δουλευταράς, με όνειρα και φιλοδοξίες και με ιδανικό… fit τον Τζέιμς Γκιστ. Αυτός είναι ο Οκάρο Ουάιτ και η Ευρώπη είναι η ευκαιρία του να πρωταγωνιστήσει για χρόνια. Ποιος, όμως, μπορεί να πει σε έναν παίκτη με την αξία του πως… ταβάνι του δεν είναι το ΝΒΑ;

Προτεινόμενα Άρθρα