Βρυξέλλες: 16 συλλήψεις σε 19 επιδρομές

από AllAboutARIS

Δεκαέξι άτομα συνέλαβε η αστυνομία του Βελγίου στη διάρκεια επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να εντοπίσει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον Βέλγο υπήκοο που θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Υπό το φόβο επίθεσης ανάλογης του Παρισιού, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Κυριακής εν μέσω πυρετωδών ερευνών για πυρήνα τρομοκρατών. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην βελγική πρωτεύουσα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, εκτός λειτουργίας το μετρό.

Στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν πάνοπλοι στις Βρυξέλλες και η παρουσία τους θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Η βελγική αστυνομία προχώρησε σε 16 συλλήψεις, έπειτα από σειρά αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων αργά το βράδυ της Κυριακής.Μεταξύ των συλληφθέντων δεν είναι πάντως ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος για το μακελειό στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντελσλάμ, ο οποίος συνεχίζει να διαφεύγει.

Η αστυνομία υπογράμμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων «δεν εντοπίστηκαν ούτε όπλα ούτε εκρηκτικά».

Ο ομoσπονδακός εισαγγελέας Ερικ Βαν Ντερ Σιπτ διευκρίνισε ότι οι συνολικά πραγματοποιήθηκαν 22 έφοδοι της αστυνομίας, 19 στις Βρυξέλλες και 3 στην πόλη Σαρλερουά, συνελήφθησαν 16 άτομα, δεν εντοπίστηκε όμως οπλισμός.

Οι επιχειρήσεις «κατέστησαν αναγκαίες έπειτα από στοιχεία που είχαν προκύψει από την έρευνα» ανέφερε, λέγοντας πως η έρευνα θα συνεχιστεί. O ένας από του συλληφθέντες τραυματίστηκε στην προσπάθειά του διαφύγει με αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η ομοσπονδιακή αστυνομία ζήτησε από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης άλλα και τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να μην δημοσιεύουν πληροφορίες να και τις τοποθεσίες της διεξαγωγής τους.

Η αστυνομία «ζητεί από τα μέσα ενημέρωσης να μην σχολιάζουν απ’ ευθείας τις εν εξελίξει ενέργειες της αστυνομίας, αναφέροντας, για παράδειγμα, τοποθεσίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η γενική εισαγγελία είχε ανακοινώσει από νωρίς ότι θα έδινε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των αστυνομικών επιχειρήσεων.
Κλειστά τα σχολεία και το Μετρό

Με κυβερνητική απόφαση τα σχολεία και το μετρό θα παραμείνουν κλειστά υπό το φόβο «σοβαρής και άμεσης» απειλής συντονισμένων, πολλαπλών επιθέσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, προσθέτοντας ότι πιθανοί στόχοι είναι μέσα μεταφοράς, καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Η κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες θα παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο, ενώ στο επίπεδο 3 θα παραμείνει η κατάσταση συναγερμού στο υπόλοιπο Βέλγιο.

Προτεινόμενα Άρθρα