Η ευρωλίγκα αλλάζει

από AllAboutARIS

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας αρχής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, παρουσίασε μέσω συνέντευξης όλα τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλάνο για το μέλλον της κορυφαίας διοργάνωσης, κάνοντας λόγο για το deal με την εταιρεία μάρκετινγκ IMG.

Ένας νέος αέρας φυσάει εδώ και μερικές ημέρες στον κόσμο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ύστερα από τη γνωστοποίηση των εξελίξεων που αφορούν το μέλλον της Ευρωλίγκας. Μετά από διαβουλεύσεις μηνών, όπου το ρόλο της έπαιξε και η FIBA με δική της πρόταση, η διοργανώτρια αρχήανακοίνωσε την τελική δεκαετή συμφωνία ανάμεσα στην ίδια, τις 11 κορυφαίες ομάδες(Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (μέχρι στιγμής δεν έχει βάλει τελική υπογραφή), Ανατολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Λαμποράλ Κούτσα, Μακάμπι, και Ζαλγκίρις Κάουνας) και την εταιρεία κολοσσό του αθλητικού μάρκετινγκ IMG.

Ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, παραχώρησε συνέντευξη στο Euroleague Greece, μέσω της οποίας παρουσίασε τα δεδομένα της συμφωνίας και έριξε φως σε πολλά στοιχεία, που ακόμα δεν είχαν γίνει γνωστά, μίας απόφασης που να αλλάξει εκ βάθρων το ευρωπαϊκό μπάσκετ. «Όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα, σχετικά με τις αποφάσεις και τα διαδικαστικά που αφορούν το νέο project, ήταν δύσκολα, όχι όμως γιατί υπήρχε η πρόταση της FIBA. Πιστεύουμε πως το δικό μας project δεν είναι μόνο καλύτερο, αλλά ικανοποιεί όλα τα “θέλω” των συλλόγων, όσα είχαν εκφράσει και ενδιαφέρονταν να καλύψουν τα τελευταία χρόνια», ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως κανείς δε θέλει να κοντράρει την Παγκόσμια Ομοσπονδία, στην οποία άφησε ανοιχτή πόρτα για συνεργασία. «Υπάρχει μεγάλος χώρος για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη FIBA. Το όραμα μου είναι ότι στο επόμενο εξάμηνο θα μπορούμε να προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί, κάτι που κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είδαμε κατά συνέπεια, την όλη κατάσταση ως “αψιμαχία”, αλλά ως ευκαιρία, γιατί στο τέλος της ημέρας η όποια επένδυση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι καλή, ανεξάρτητα από το ποιος τη φέρνει».

Αφού ο Μπερτομέου χρησιμοποίησε τη λέξη επένδυση, πρέπει να αναλύσουμε ποιο είναι το μέγεθός της. Για την επόμενη 10ετία, το επιχειρηματικό πλάνο προβλέπει την είσοδο στην Ευρωλίγκα του ποσού των 827 εκατ. ευρώ, που φυσικά είναι τεράστιο μπροστά σε όσα γνωρίζαμε. Τα χρήματα αυτά αποτελούν μία σταθερή βάση ανάπτυξης, έτσι ώστε το ευρωπαϊκό μπάσκετ να αντιμετωπίσει καλύτερα την πίεση που δέχεται από τον υπόλοιπο κόσμο (NBA, Κινεζική Λίγκα), αλλά και να εδραιωθεί στην Ευρώπη ως δεύτερο σπορ.

Τα 827 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν ως εξής (πάντα σε επίπεδο 10ετίας):

– 363 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν στις ομάδες ως χρηματικά έπαθλα για την πορεία τους στη διοργάνωση. Κάθε νίκη, αλλά κυρίως οι προκρίσεις, θα ανταμείβονται χρήματα, όπως ακριβώς έχουμε μάθει να γίνεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα χρήματα αυτά είναι εγγυημένα από την IMG.

– 267 εκατ. ευρώ θα ευρώ θα επενδυθούν προκειμένου να γίνει το προϊόν της Ευρωλίγκας πιο ελκυστικό εμπορικά. Για παράδειγμα, θα βελτιωθεί κατά πολύ η τηλεοπτική μετάδοση, έτσι ώστε περισσότεροι χορηγοί να θέλουν να διαφημιστούν. Αυτό το μέρος του πρότζεκτ είναι ίσως το πιο σημαντικό, αφού αν η επένδυση είναι επιτυχημένη, η διοργάνωση θα ανέβει πολλά επίπεδα και τα κέρδη θα είναι πολλαπλά.

– 242 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με το ποσό επί του κέρδους και επιπρόσθετες επενδύσεις.

Πολύ σημαντικό στοιχειό της συμφωνίας είναι πως οι σύλλογοι θα συνεχίσουν να είναι «ιδιοκτήτες» της διοργάνωσης και για να το κάνουμε πιο χειροπιαστό, της Euroleague Commercial Assets (ECA), στην οποία ανήκουν τα εμπορικά δικαιώματα. Αυτό που θα κάνει η IMG, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις επαφές και τη δύναμή της, είναι να διαχειρίζεται και να προωθεί τα εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά τις 2 Δεκεμβρίου, οπότε θα συναντηθούν όλοι στα αρχηγεία της Euroleague Basketball για να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Ο κ. Μπερτομέου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το σύστημα διεξαγωγής κατά το οποίο οι 16 ομάδες που συμμετέχουν αγωνίζονται όλες μεταξύ τους, πριν περάσουμε σε πλέι-οφ και Φάιναλ Φορ, είναι πιο αποδοτικό για το «προϊόν»: «Το δεδομένο είναι ότι για να βελτιώσουμε την επιχείρηση, πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα του προϊόντος. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι το νέο σύστημα που είναι πολύ καλύτερο συγκριτικά με το υπάρχον. Αυτό που γίνεται, επί της ουσίας, είναι η μετατροπή του TOP16 σε μια λίγκα. Όταν έχουμε ένα προϊόν με τις καλύτερες ομάδες μπάσκετ, που θα αναμετρώνται σίγουρα τουλάχιστον δύο φορές κάθε σεζόν, θα μπορούμε να “χτίσουμε” πάνω σε αυτό. Θα γνωρίζουμε όλο το καλεντάρι ευθύς εξ αρχής, οι σύλλογοι θα βοηθηθούν στη στρατηγική που έχουν για τα εισιτήρια και ως προς τις συμφωνίες με τα γήπεδα. Σίγουρα θα είναι πιο εύκολο για εκείνους να μιλούν σε πολυετή βάση με τους ιδιοκτήτες των γηπέδων. Θα αναπτυχθούν πολλές ευκαιρίες που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ομάδες.

Το βέβαιο είναι ότι θα παρέχουμε στους φιλάθλους μας το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό παιχνιδιών, μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της ηπείρου. Αυτή είναι η ουσία όλων: η αύξηση των ποιοτικών αγώνων. Σε όσες αλλαγές κάναμε με το σύστημα, είχαμε αυτό στο μυαλό μας: να αυξήσουμε τα ποιοτικά ματς».

Για την επιλογή των 11 ομάδων που θα έχουν μόνιμη θέση στη διοργάνωση (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Λαμποράλ, Μακάμπι, Ρεάλ και Ζάλγκιρις), ανέφερε: «Είναι οι ομάδες που άξιζαν τα μόνιμα συμβόλαια, βάσει των κανονισμών που υπάρχουν και αφορούν τα αθλητικά αποτελέσματα. Ναι, είναι τα 11 κλαμπ που είναι μαζί μας από την αρχή και ως αρχή οριοθετώ τη δεύτερη χρονιά -για εμένα δε μετρά η πρώτη χρονιά. Δεν είναι όμως, αυτός ο λόγος. Δεν αφορά την ιστορία το όλο θέμα, αλλά το ranking που έχει να κάνει με τα αθλητικά αποτελέσματα. Είναι αυτά που έχουν αποδώσει καλύτερα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% σε πρωταθλητές, μεγαλύτερο του 80% σε μέλη του Φαίναλ Φορ.

Οι υπόλοιπες ομάδες θα προκύπτουν από το Eurocup (νικητής) και από τρείς ευρωπαϊκές λίγκες, που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές. Ως προς αυτά, ο Μπερτομέου είπε: «Το Eurocup είναι μια διοργάνωση που είναι πολύ σημαντική. Έχει συλλόγους με όραμα και τη θέληση να γίνουν καλύτεροι. Το Eurocup είναι η τέλεια κατάσταση για να εξελιχθεί ο όποιος σύλλογος. Πρέπει να δούμε πώς μπορεί να αυξηθεί η διαδραστικότητα μεταξύ των δυο διοργανώσεων. Είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε. Μπορούμε να παρέχουμε στις ομάδες που παίρνουν μέρος ένα πολύ καλό πρωτάθλημα και παράλληλα να τους δώσουμε την ευκαιρία να αποδείξουν ποιοι είναι και να προετοιμάσουν το άλμα στο επόμενο επίπεδο που είναι η Ευρωλίγκα.

Δε θέλαμε να πάρουμε ξεκάθαρη απόφαση για το ποιες Λίγκες θα δίνουν τις 3 τελευταίες ομάδες. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Από τη δική μας οπτική, οι λίγκες πρέπει να αποφασίσουν για όλα αυτά. Η FIBA είχε προσδιορίσει στο δικό της project ποιες θα ήταν οι λίγκες που θα είχαν εκπροσώπους. Δε μας αρέσει αυτό. Προτιμάμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με τις λίγκες και να καταλήξουμε όλοι μαζί στα κριτήρια που θα αποφασίζουν πώς θα προκύπτουν αυτές οι ομάδες. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε κάπου. Αν δεν καταλήξουμε, θα πρέπει να βρούμε άλλον τρόπο. Για εμάς όμως, είναι σημαντικό να εμπλέξουμε τις λίγκες σε μια διαδικασία που τους αφορά. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους, να προκαλέσουμε debate και να δούμε αν μπορούν να συμφωνήσουν».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο στο μέλλον να δούμε ο αριθμός των ομάδων να αυξάνεται, η άποψη του Μπερομέου είναι: «Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με την αύξηση των ομάδων που έχουν άδεια τύπου Α ή και με την αύξηση των ομάδων της λίγκας. Είναι κάτι που θα μας δείξει το μέλλον. Αν όλα πάνε καλά, αν η επιχείρηση πάει καλά, αν η λίγκα γίνει καλύτερη μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση. Βλέπουμε πώς το ΝΒΑ έχει αυξήσει κατά καιρούς τις ομάδες τους. Δεν είναι κάτι που αποκλείουμε. Δεν είναι όμως, κάτι που θα γίνει στο εγγύς μέλλον».

Προτεινόμενα Άρθρα