Στα… άδυτα της ακαδημίας ξιφασκίας του ΑΡΗ

από AllAboutARIS

Ο υπεύθυνος του τμήματος ξιφασκίας, Γιάννης Μανωμενίδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "AllAboutARIS" κι έδωσε μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ακαδημία

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Ποια διαδικασία ακολουθείται για να ξεκινήσει κάποιος:

“Φοράει ένα αθλητικό παπούτσι κι έρχεται στο γήπεδο για προπόνηση, τόσο απλά! Στην αρχή ξεκινάμε με βήματα, μετά μπαίνουν στο πρόγραμμα και κάποιες ασκήσεις”.

Για τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί κάποιος:

“Αυτό δεν είναι ν’ απασχολεί και πολύ, με την έννοια ότι όποιος ξεκινάει δεν σημαίνει ότι θα φτάσει σε σημείο να χρειαστεί ν’ αποκτήσει και τον εξοπλισμό. Στην αρχή αυτό που θέλουμε είναι να περάσουνε όλοι οι Αρειανοί και να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι ταλέντα. Το πρωτάθλημα ξεκινάει, ουσιαστικά, από Ιανουάριο και ανά ηλικία, όποτε θεωρούμε πως στην πρώτη μας χρονιά δεν θα πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά θα πάρουμε την εμπειρία. Η ξιφασκία είναι τεχνικό άθλημα, ένα άθλημα που χρειάζεται και λίγη εμπειρία, σε αντίθεση με άλλα όπως η γυμναστική που τα παιδάκια ξεκινάνε από 3-4 ετών. Τα παιδάκια ξεκινάνε με αντανακλαστικές ασκήσεις, ενώ οι ενήλικοι μπαίνουν κατ’ ευθείαν στην λογική του αθλήματος”.

Για το ποια είναι η ιδανική ηλικία να ξεκινήσει κάποιος την ξιφασκία:

“Είναι άθλημα περισσότερο για ενήλικους. Τα παιδάκια ξεκινάνε μετά τα επτά τους χρόνια. Να φανταστείτε πως οι κατηγορίες -όχι στην Ελλάδα- φτάνουν μέχρι τα 70+ έτη. Ξεκινάει κάποιος και δεν το τελειώνει ποτέ του”.

Για το αν είναι επικίνδυνο σαν άθλημα:

“Από τα 72 Ολυμπιακά αθλήματα είναι το δεύτερο πιο ασφαλές. Συναγωνίζεται φανταστείτε το πινκ-πονκ. Οι αντίπαλοι δεν έρχονται σ’ επαφή, το αγώνισμα είναι τεχνικό, θέλει ευλυγισία, θέλει ευκινισία, σπάνια δηλαδή οι αντίπαλοι να έρθουν σ’ επαφή. Το ευλύγιστο σπαθί στην άκρη του ένα κουμπάκι, δεν είναι αιχμηρό, η στολή χαρακτηρίζεται ως αλεξίσφαιρη, γενικά είναι ένα πολύ ασφαλές αγώνισμα που εξασκεί την ευφυΐα του αθλητή”.

Για το που γίνονται οι προπονήσεις:

“Είμαστε από την κάτω μεριά του ποδοσφαιρικού γηπέδου, στην οδό «Αλκμήνης 69», στο ARIS Fitness Sports. Κάθε Σάββατο και Κυριακή  11:00 έχουν προπονήσεις τα παιδάκια, 12:00 οι ενήλικοι και αναλόγως την συμμετοχή το επεκτείνουμε. Έρχεται κόσμος, δοκιμάζει και κάποιοι συνεχίζουνε. Δεν πρέπει κάποιος να σκεφτεί το κόστος, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι κάποιος κάποια στιγμή θα χρειαστεί ν’ αγοράσει την στολή του. Στο ξεκίνημα πάντως, θα υπάρχει συλλογικός εξοπλισμός για να προχωρήσει η ομάδα σε αγώνες”.

Για το πώς αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με την ξιφασκία:

“Είμαι απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας και υπήρξα πρωταθλητής ενόπλων δυνάμεων στην ξιφασκία. Αποφάσισα λοιπόν να το διαδώσω και λίγο παραπέρα. Ξεκινήσαμε από τον Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης κι έπειτα από μια κουβέντα με τους ανθρώπους του Δ.Σ. αποφασίσαμε να το επεκτείνουμε και σε άλλους συλλόγους και συγκεκριμένα στον ΑΡΗ. Με τον Χρήστο Γρόλιο το συζήτησα πρωτίστως. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε και μέσα στο 2016 να κατεβάσουμε ομάδες”.