Όταν ο Αυτοκράτορας έγραφε ιστορία!

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Μεγάλες στιγμές από το παρελθόν, οδηγός για το μέλλον

Λίγοι το περίμεναν. Εκ των πραγμάτων η αποστολή του ΑΡΗ στη Ρωσία ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Βλέπετε, το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη αντιμετώπισε μία ομάδα με πολύ μεγάλο μπάτζετ, που είναι εκ των φαβορί για την κατάκτηση του Eurocup και μάλιστα δύο πρώτα ματς σκόραρε κατά μέσο όρο κοντά στους 90 πόντους!

Κι όμως. Ο ΑΡΗΣ επικράτησε της Ούνικς Καζάν με 73-74, παρά το γεγονός ότι λίγο έλειψε να χάσει το ματς λόγω… Καϊμακόγλου! Το συγκεκριμένο “διπλό’ δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως ο ΑΡΗΣ ανεβαίνει επίπεδο. Πριν από μερικές σεζόν δεν είχε το δικαίωμα να αποκτήσει ξένους, πλέον όμως βρίσκει ξανά τον δρόμο του. Το έδειξε με τον ΠΑΟΚ, το έκανε… σαφές με την τεράστια νίκη επί της Ούνικς Καζάν.

Με αφορμή, λοιπόν, το “διπλό” στη Ρωσία, το gazzetta.gr γυρίζει το χρόνο σε 5+1 σπουδαίες εκτός έδρας νίκες του “Αυτοκράτορα”…

1984-85: ΛεΜαν – Αρης 91-115
 
Στο Κύπελλο Κόρατς της σεζόν 1984-1985 ο Άρης έφτασε κοντά στον τελικό. Αποκλείστηκε, όμως, από τη Βαρέζε στην ημιτελική φάση, ωστόσο στη… διαδρομή του πέτυχε μεγάλες νίκες. Μία εξ αυτών στη Γαλλία επί της ΛεΜαν με το εντυπωσιακό 91-115. Μάλιστα, οι “κίτρινοι” έριξαν… 100άρα και στη Θεσσαλονίκη στη γαλλική ομάδα (103-90)!

1987-88: Μπαρτσελόνα – Άρης 88-89
 
Ένα από τα πιο… εντυπωσιακά show του Νίκου Γκάλη! Οι Καταλανοί υποκλίθηκαν στον Αυτοκράτορα, με τον Γκάλη να οδηγήσει τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη μέσα στο “Παλάου Μπλαουγκράνα”! Θέλετε αριθμούς; Ο Γκάλης σταμάτησε στους 45 πόντους με 19/27 δίποντα, 0/1 τρίποντο και 7/7 βολές. Ασταμάτητος! Όπως συνήθως…

ΥΓ. «Είναι κλοπή , είναι κλοπή, ωωωωωω» παραμιλάει ο αείμνηστος Συρίγος σε ένα φάουλ του Σούμποτιτς!

1989-90: ΤΣΣΚΑ – Αρης 88-100
 
Εκείνη την εποχή ο Άρης δεν… παιζόταν! Με μπροστάρηες τους Γκάλη και Γιαννάκη οι “κίτρινοι” είχαν πετύχει σπουδαίες νίκες και μία εξ αυτών την πανηγύρισαν επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μάλιστα έριξαν… 100άρα στους Ρώσους!

1989-90: Γιουγκοπλάστικα – Αρης 85-89
 
Ο Άρης έφτασε στο Final 4 του Μονάχου και για να το πετύχει, χρειάστηκε ν’ αφήσει έξω ισχυρούς αντιπάλους. Πάρτε για παράδειγμα τη Γιουγκοπλάστικα του Τόνι Κούκοτς και του Ντίνο Ράτζα. Οι “κίτρινοι” μέτρησαν δύο νίκες επί της Γιουγκοπλάστικα κι έδειξαν τις δυνατότητες τους! Το εκτός έδρας παιχνίδι έληξε με… θρίαμβο για τον Άρη, όπως μπορείτε να δείτε στο video:

Ο Νικος Γκάλης είχε γράψει για το ματς:

 «Κύπελλο Πρωταθλητριών 1989 – 1990. 25/1/1990. ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ – ΑΡΗΣ 85 – 89. Σαν σήμερα πριν απά 24 χρόνια πετύχαμε μια από τις μεγαλύτερες νίκες του ΑΡΗ εκτός έδρας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών επί της Πρωταθλήτριας Ευρώπης ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ. Στη φωτογραφία με αντίπαλο τον Παβίσεβιτς».

1992-93: Σαραγόσα – Αρης 84-86
 
Ο Άρης χρειάστηκε να περιμένει αρκετά χρόνια για να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού του τροπαίου. Συγκεκριμένα, στις 16/03/1993 επικράτησε της Εφές με 50-48 και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Βέβαια, για να τα καταφέρει, χρειάστηκε πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σαραγόσα. Και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς επικράτησε της ισπανικής ομάδας τόσο εντός έδρας, όσο κι εκτός, σ’ ένα από τα σπουδαιότερα “διπλά” της ιστορίας των “κίτρινων”! O Παναγιώτης Γιαννάκης με 29 πόντους και 6/11 τρίποντα (!) ήταν ο ήρωας της βραδιάς, πετυχαίνοντας μάλιστα και το νικητήριο καλάθι στο τέλος του αγώνα.

1996-97: Τόφας – Άρης 70-88
 
Μία από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του Άρη στη… μετά-Γκάλη εποχή! Στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς οι “κίτρινοι” αντιμετώπισαν την Τόφας και κανένας δεν πόνταρε υπέρ τους μετά την ήττα με 66-77 στη Θεσσαλονίκη. Κι όμως. Ο Άρης έκανε ΙΣΤΟΡΙΚΗ ανατροπή, επικράτησε με 70-88 και πανηγύρισε το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας. Το ματς “σφράγισε” ο Παναγιώτης Λιαδέλης με γκολ-φάουλ στα -30” για το φινάλε, ενώ ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί στο αεροδρόμιο Μακεδονία και στον Λευκό Πύργο!

Προτεινόμενα Άρθρα