Πουλάνε οι φανέλες τους

από AllAboutARIS

Για κάθε επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα, η φανέλα της αποτελεί το πιο εμπορικό περιουσιακό στοιχείο. Η τεράστια προβολή που έχει μέσω της εκτεταμένες παρουσίας του αθλήματος στα μίντια, την κάνει ιδανική για τη διαφήμιση χορηγών.

Φυσικά, δεν έχουν όλες οι ομάδες τα ίδια έσοδα από τις εμπορικές συνεργασίες για τη φανέλα τους.
Η ιταλική εταιρεία ανάλυσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα του μάρκετινγκ, centimetri, ετοίμασε ένα infographic για την εφημερίδα La Stampa, στο οποίο παρουσιάζονται τα δέκα ευρωπαϊκά κλαμπ που κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα από την εκμετάλλευση της αγωνιστικής τους εμφάνισης. Η έρευνα δεν περιορίζεται στον χορηγό φανέλας, άλλα και στην αθλητική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το κάθε κλαμπ.

Στην κορυφή βρίσκεται φυσικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας τα deal για τη φανέλα με Adidas και Chevrolet της αποφέρουν 164 εκατ. ευρώ. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» είναι η εμπορικότερη ομάδα στον πλανήτη και πραγματικά παίζουν μόνοι τους σε αυτόν τον τομέα. Αγγλική είναι και η δεύτερη ομάδα στην κατάταξη. Είναι η Τσέλσι, που τη φετινή σεζόν θα εισπράξει 91 εκατ. ευρώ από Yokohama και Adidas. Στη συνέχεια έρχονται οι δύο «γίγαντες» από την Ισπανία, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, με 70 και 66 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Την 5άδα κλείνει η Λίβερπουλ με 62 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη πεντάδα ακολουθούν Μπάγερν, Αρσεναλ, Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι.
Να σημειώσουμε, πάντως, πως οι ερευνητές της centimetri ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τα συμβόλαια για τη φετινή σεζόν και όχι deal που έχουν συμφωνηθεί για το μέλλον, όπως αυτό των 900 εκατ. ευρώ ανάμεσα σε Μπάγερν και adidas, για την περίοδο 2020-30.

Ο γερμανικός κολοσσός των αθλητικών ειδών έχει την πρωτοκαθεδρία στις συνεργασίες με τις ομάδες της 10άδας, αφού είναι πάροχος αθλητικού υλικού των πέντε εξ αυτών. Η Nike ακολουθεί με τρείς συνεργασίες, ενώ Puma και New Balanceέχουν από τέσσερις.

Όσον αφορά τους βασικούς χορηγούς, μόνο μία εταιρεία επαναλαμβάνεται σε περισσότερες της μιας ομάδες. Πρόκειται για την αεροπορική Emirates, που διαφημίζεται στις φανέλες των Ρεάλ, Άρσεναλ και Παρί Σεν Ζερμέν. Στα υπόλοιπα επτά κλαμπ παρατηρούμε επτά διαφορετικούς χορηγούς.

 

Προτεινόμενα Άρθρα