"Χαρούμενος που ο ΑΡΗΣ βρίσκει τον δρόμο του"

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Ο τερματοφύλακας του ΑΡΗ έριξε σαν… κεραυνό χθες το απόγευμα την είδηση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση όχι λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, αλλά λόγω του διδακτορικού του στη Μοριακή Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης.

Ο Γιάννης Φυσέκης έχει καταγωγή από το Τρίλοφο, ξεκίνησε την καριέρα του από τη Δόξα Τριλόφου, όμως ποτέ δε παραμελούσε τα μαθήματά του και πέρασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, από το οποίο αποφοίτησε παίρνοντας το πτυχίο του (2012).

Ως φοιτητής άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, μέχρι που τον ανακάλυψε ο Ντέμης Νικολαϊδης το 2006. O τότε πρόεδρος της ΑΕΚ πλήρωσε (φημολογείται 60.000 ευρώ) τον Εθνικό για να να αποκτήσει τον 21χρονο σπουδαστή Γιάννη Φυσέκη, ο οποίος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και συμμετείχε στην προετοιμασία της ΑΕΚ επί Φερέρ.

Ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ δεν πήρε και μετά από αρκετούς «δανεισμούς» έφτασε το 2010 ξανά στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και μετέπειτα τον Αρη. Μάλιστα, παρέμενε στην Αλεξανδρούπολη ως υποψήφιος διδάκτορας στη μοριακή βιολογία στο Πανεπιστήμιο της πόλης και περιμένει να ολοκληρώσει την διατριβή του, που έχει τίτλο «Λειτουργικά δίκτυα μικροRNA και μεταγραφικών ρυθμιστών στη ρύθμιση της διαφοροποίησης, γήρανσης και ογκογένεσης»!

Οι τίτλοι τέλους στην καριέρα του Γιάννη Φυσέκη έμελλε να πέσουν στη Μυτιλήνη το περασμένο Σάββατο, όταν αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τη φανέλα του Άρη στον φιλικό αγώνα με τον Αιολικό και ενώ ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης κάνει μια νέα αρχή με τον Θόδωρο Καρυπίδη. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια γενναία απόφαση!

Ο πρώην πορτιέρο της ΑΕΚ, του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, της Αναγέννησης Καρδίτσας, της Λαμίας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς, του ΠΑΟΝΕ, αλλά και του  ΑΡΗ, μιλά στο SDNA για τη νέα του σελίδα εκτός ποδοσφαίρου.

Η συνέντευξη ξεκίνησε για τη Μοριακή Βιολογία, αλλά κατέληξε στο παρασκήνιο, στα δεινά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μας φαίνονται περίεργα, αλλά δεν είναι!

Γιάννη, ήταν δύσκολη ή εύκολη απόφαση σου; Δεν έχουμε συνηθίσει ποδοσφαιριστής να σταματά το ποδόσφαιρο λίγο πριν τα 30 για να συνεχίσει τις σπουδές του…

«Καμία απόφαση που η επιλογή που θα κάνεις αποκλείει κάποια άλλη, δεν είναι εύκολη… Σκέψου πως και για ένα απλό προϊόν που θέλεις να πάρεις και πρέπει να διαλέξεις, προβληματίζεσαι… Πόσω μάλλον να εγκαταλείψεις κάτι για όλη σου τη ζωή. Κάτι που ήταν τρόπος ζωής για μένα».

Το σκέφτηκες αρκετά πριν κρεμάσεις τα γάντια σου; Ο AΡΗΣ κάνει μια νέα αρχή…

«Το σκέφτηκα πολύ, από πολλές πλευρές… Με κάθε τρόπο, κάθε δυνατή λύση. Οι επιλογές στη ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο… Όχι όλες. Κάποιες όμως είναι. Διάλεξα λοιπόν αυτή. Αν είναι το σωστό, δεν ξέρω και ίσως δε μάθω ποτέ… Όσον αφορά στην ομάδα, είμαι αισιόδοξος και χαρούμενος που δείχνει να βρίσκει το δρόμο της. Δεν έφυγα στα δύσκολα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και της προετοιμασίας που είχαμε μείνει μόνο 7-8 άτομα, γιατί ένιωθα πως πρέπει να είμαι παρών… Τώρα η ομάδα είναι δυνατή… Ουδείς αναντικατάστατος»!

Δεν σε γέμιζε πια το ποδόσφαιρο; Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε περισσότερο στη Μοριακή Βιολογία από ό,τι στο ποδόσφαιρο;

«Είναι πολλοί οι λόγοι… Καταρχήν δεν είχα επιλογή όσον αφορά αν με γέμιζε ή όχι αφού έπρεπε να διαλέξω άμεσα… Από εκεί και πέρα, όπως προείπα, πολύ καιρό τώρα υπήρχε στην άκρη του μυαλού μου»!

Έπαιξε ρόλο στην απόφαση σου πως ένας ποδοσφαιριστής έχει ημερομηνία λήξης;

«Όχι, όχι δεν είναι αυτό. Πώς να το εκφράσω δεν ξέρω».

Προτεινόμενα Άρθρα