Αυτό είναι το Ζλάτιμπορ (pics)

από AllAboutARIS

Το AllAboutARIS παρουσιάζει τη σερβική πόλη στην οποία θα βρίσκεται ο ΑΡΗΣς από το Σάββατο για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του.

Μια περιοχή σχετικά… άγνωστη για το ευρύ κοινό (ειδικά το… ποδοσφαιρικό) επέλεξε για τη διεξαγωγή του βασικού σταδίου της φετινής προετοιμασίας ο ΑΡΗΣ. Όπως έχει γίνει γνωστό οι «κιτρινόμαυροι» το προσεχές Σάββατο (15 Αυγούστου) θα μεταβούν αεροπορικώς στο Βελιγράδι κι από εκεί, οδικώς, θα φτάσουν στο αθλητικό κέντρο του Ζλάτιμπορ. Εκεί, οι «κιτρινόμαυροι» θα παραμείνουν 13 ημέρες (μέχρι τις 28 Αυγούστου), μακριά από την ζέστη της Θεσσαλονίκης, με τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη και τον Μπάμπη Τεννέ, να αναλαμβάνουν να «χτίσουν» το νέο ΑΡΗ, που ελπίδα όλων είναι να έχει μέχρι τότε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο επόμενο πρωτάθλημα της Football League.

Ποιο είναι, όμως, στην πραγματικότητα το Ζλάτιμπορ και γιατί το επέλεγε επί επτά συνεχόμενα χρόνια ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, για τις προετοιμασίες του μπασκετικού Παναθηναϊκού; Πρόκειται για την περιοχή, την οποία ο Γιόσιπ Τίτο (σ.σ. ιδρυτής του μεταπολεμικού γιουγκοσλαβικού κράτους), επέλεξε για να φτιάξει την παραθεριστική του κατοικία, για να ξεκουράζεται τα καλοκαίρια. Από το Ζλάτιμπορ φαίνεται πως «μαγεύτηκε» και ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, που δήλωσε γοητευμένος από το φυσικό κάλλος του και επέλεξε να γυρίσει εκεί την ταινία «Η ζωή είναι ένα θαύμα».

Το όνομά του προέρχεται από ένα σπάνιο είδος πεύκου που τα φύλλα του και ο κορμός του χρυσαφίζουν στον ήλιο. Ακόμη και το καλοκαίρι, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ χρειάζεται κουβέρτα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή 350.000 τουρίστες, ενώ οι ετήσιες διανυκτερεύσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Ακόμη και σήμερα, το Ζλάτιμπορ ή «Χρυσό Πεύκο» είναι ο βασικός εθνικός προορισμός των Σέρβων και συνεχίζει να δεσπόζει στα Δυτικά Βαλκάνια, προσφέροντας διακοπές και ξεκούραση ακόμη και στους πιο απαιτητικούς Βαλκάνιους φυσιολάτρες. Οι παίκτες του ΑΡΗ, βέβαια, ελάχιστα θα μπορέσουν να το απολαύσουν. Κι αυτό διότι, αν κρίνουμε από το τι συνέβη πέρυσι στο Πράβετς της Βουλγαρίας, τους περιμένει μια εξαιρετικά κοπιαστική προετοιμασία, με διπλές προπονήσεις, μηδαμινά ρεπό και πραγματικά πολλή κούραση.

Προτεινόμενα Άρθρα