Πώς φτάσαμε σε…Greekment!

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

«Καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία επί των ανοικτών θεμάτων», είπε ο Ντάισελμπλουμ. Συμφωνία – γέφυρα.

Αρχικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανάφερε: «Σήμερα είχαμε μόνο ένα στόχο, τη συμφωνία. Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων επιτέλους καταλήξαμε. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχουμε …Greekment.

Συμφωνήθηκε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να υπερψηφιστούν από ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Η απόφαση όμως δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Το Eurogroup θα συνεργαστεί με τους Θεσμούς ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη γεφύρωση των χρηματοοικονομικών αναγκών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόσθεσε: «Ήταν επίπονη συμφωνία, όμως επετεύχθη. Από την αρχή η ευρωπαϊκή επιτροπή επέμενε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Είμαι πολύ ευτυχής που η πρόταση της επιτροπής έγινε αποδεκτή, όσον αφορά ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ που θα ενισχύει την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε: «Το κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης. Συμφωνήσαμε επί πολλών ζητημάτων ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε καλή τροχιά. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη σε επίπεδο κρατών. Θα δείτε μεταρρυθμίσεις επί της αγοράς εργασίας, αναγκών και αλλού. Επίσης θα υπάρξει ένα fund όπου θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία ώστε να ρευστοποιηθούν για να υπάρξουν χρήματα ώστε να μειωθεί το χρέος. Επίσης το ταμείο θα συμβάλει στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα χρειαστούν 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα για τη μείωση του χρέους και τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και η χρηματοδότηση θα ανέρχεται στα 50 δις. Στόχος είναι η επιστροφή των επενδύσεων στην Ελλάδα. Έχουμε ένα Eurogroup προγραμματισμένο για το απόγευμα. Τρίτη με Τετάρτη θα υπάρξει νομοθεσία από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και ως προς τα προαπαιτούμενα. Αφού γίνει αυτό θα υπάρξει Eurogroup την Τετάρτη ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Έτσι θα αντιμετωπιστούν τα θέματα χρηματοδότησης και αντιμετώπισης του χρέους ώστε να έχουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τώρα τα φώτα εστιάζονται στην Ελληνική Βουλή και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».

Προτεινόμενα Άρθρα