Τα κέρδη από τη συμμετοχή στο Eurocup

από AllAboutARIS

Ο αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ θα φορέσει ξανά το ευρωπαϊκό του κοστούμι μετά από τρία χρόνια, γεγονός που μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να προκαλέσει.

Η επιστροφή του ΑΡΗ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι από χθες γεγονός. Οι κινήσεις και επαφές της διοίκησης αλλά και προσωπικά του Νίκου Λάσκαρη με αξιωματούχους της Ευρωλίγκα έπιασαν… τόπο και οι «κίτρινοι» πήραν αυτό που δίχως αμφιβολία κέρδισαν τόσο εντός, όσο κι εκτός παρκέ: μία wild card για το Eurocup της ερχόμενης σεζόν.

Τα οφέλη από μία τέτοια εξέλιξη είναι πολλά και είναι στο χέρι της διοίκησης να γίνουν ακόμα περισσότερα. Αρχικά, το θέμα που «καίει» τον ΑΡΗ, τον κόσμο του αλλά και τον Δημήτρη Πρίφτη είναι η παραμονή του Αλέξανδρου Βεζένκοφ. Όπως και ο ίδιος ο 19χρονος φόργουορντ έχει δημοσίως παραδεχθεί, αν ο ΑΡΗΣ δεν συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την επόμενη σεζόν, δεν υπήρχε πιθανότητα να παραμείνει στην ομάδα. Άρα από χθες έχει γίνει το πρώτο βήμα για την παραμονή του, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, υπάρχει πλέον λόγος να βρεθούν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι εκεί σίγουρα θα μιλήσει και το… συναίσθημα.     

Κατά δεύτερον, το Eurocup θεωρείται προθάλαμος της Ευρωλίγκα τόσο για ομάδες, όσο και για παίκτες. Αυτή η διοργάνωση μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή βιτρίνα για τον ΑΡΗ ώστε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω μακροπρόθεσμα όσον αφορά τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα, αλλά το κυριότερο κι αυτό που θα φανεί άμεσα είναι το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να πληρώσει αδρά για παίκτες (κυρίως ξένους) που θέλουν να κυνηγήσουν συμβόλαιο σε ομάδα Ευρωλίγκας. Ο ΑΡΗΣ δηλαδή, θα μπορεί να αποκτήσει  παίκτες σε χαμηλότερη από την πραγματική τους αξία καθώς θα έχει στη φαρέτρα του ένα ακόμη όπλο: θα τους δίνει τη δυνατότητα να επιδείξουν τις ικανότητές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου με τις εμφανίσεις τους να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ομάδων που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Από κει και πέρα, μπορεί σαν διοργάνωση το Eurocup να μην προσφέρει πολλά λεφτά στις ομάδες που συμμετέχουν, ωστόσο είναι στο χέρι των διοικούντων την ΚΑΕ να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Τα λειτουργικά έξοδα με τα μακρινά ταξίδια και τους αγώνες είναι αρκετά κι από την ανταπόκριση του κόσμου αλλά και από τη δουλειά που θα κάνει το τμήμα μάρκετιγκ ώστε να βρεθούν χορηγοί, θα εξαρτηθεί αν οι «κίτρινοι» θα μπουν… μέσα, θα βγάλουν ίσα-ίσα τα έξοδα ή αν θα καταφέρουν να βγάλουν και κέρδος από την συμμετοχή τους στο Eurocup. Το τελευταίο είναι δεδομένα αυτό που αποζητά ο Νίκος Λάσκαρης που έχει βάλει ως στόχο να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του «Αυτοκράτορα» και να τον κάνει ικανό να στέκεται στα πόδια του μόνος του, χωρίς οικονομική υποστήριξη.

Τελευταίο αλλά μείζονος σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι μία ομάδα σαν τον ΑΡΗ δεν νοείται να μην αγωνίζεται στην Ευρώπη. Τρία χρόνια ήταν πολλά. Η Ευρώπη έλειψε από την καθημερινότητα του ΑΡΗ αλλά και ο ΑΡΗΣ έλειψε από την καθημερινότητα της Ευρώπης. Η επιστροφή των «κιτρίνων» στη δεύτερη έστω τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση θα βελτιώσει το πρεστίζ της ομάδας που τόσο πολύ είχε πληγεί με τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί οι αγώνες του Eurocup να διεξάγονται Τρίτη και Τετάρτη και όχι Πέμπτη που ήταν η συνηθισμένη μέρα για τις παλαιότερες επιτυχίες του ΑΡΗ, αλλά στο χέρι όλων είναι η σύγχρονη ιστορία να έχει λίγη από την αίγλη του παρελθόντος.

Προτεινόμενα Άρθρα