Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Αναλυτικότερα στο κείμενο το οποίο συνυπογράφουν οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Αναλυτικότερα στο κείμενο το οποίο συνυπογράφουν οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 για παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, υπήρξαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών προκειμένου να υπάρξει επιτυχημένη κατάληξη για την αξιολόγηση.

» Με δεδομένη την παρατεταμένη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αλλά και το επείγον της όλης κατάστασης, οι θεσμοί κατέθεσαν αναλυτικές προτάσεις πολιτικής, χρησιμοποιώντας και την ευελιξία της υπάρχουσας συμφωνίας.

» Δυστυχώς και παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, τις οποίες στήριξε πλήρως το Eurogroup, αυτές οι προτάσεις απορρίφθηκαν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, οι οποίες διέκοψαν μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιουνίου.
» Το Eurogroup υπενθυμίζει τη σημαντική μεταφορά κεφαλαίων και τη στήριξη που έχει προσφέρει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το Eurogroup παρέμεινε «ανοικτό» για παροχή επιπλέον στήριξης στους Έλληνες πολίτες μέσω ενός προγράμματος το οποίο στήριζε την ανάπτυξη.

» Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις (σ.σ.: των θεσμών), το οποίο αναμένεται ότι θα λάβει χώρα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή σε μία ημερομηνία μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης. Η τρέχουσα συμφωνία οικονομικής στήριξης της Ελλάδας ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και μαζί με αυτή και όλες οι συμφωνίες που αφορούν το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών των κρατών μελών από την αγορά ελληνικών, κρατικών ομολόγων (SMP).

» Οι αρχές της Ευρωζώνης παραμένουν έτοιμες να κάνουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ζώνης του ευρώ».

Διευκρίνιση: Η παραπάνω ανακοίνωση συνυπογράφεται από όλα τα μέλη του Eurogroup, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα.

Προτεινόμενα Άρθρα