Μπλοκάρει τη συμφωνία ο Σόιμπλε

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Εμμονή με την Ελλάδα έχει αποκτήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που με τη στάση του «τορπιλίζει» την προοπτική συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά κάνει μεγάλες προσπάθειες για τη γεφύρωση του χάσματος με τους θεσμούς, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με τη στάση του μόνο προβλήματα δημιουργεί, δημιουργώντας «ερωτηματικά» για το αν πραγματικά είναι διατεθειμένος να βοηθήσει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Πηγές του ΔΝΤ ανέφεραν ότι το Ταμείο είχε αποδεχθεί ηαποπληρωμή των δόσεων και της πρώτης δόσης της ΕΚΤ τον Ιούλιο να πληρωθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης, με την Αθήνα να πληρώνει τον μηχανισμό το 2023.

Κι ενώ αυτή η λύση βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία των υπουργών, ο Σόιμπλε άσκησε… βέτο, παραθέτοντας τέσσερις «σκληρούς» όρους για να δώσει την… έγκρισή του για τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός ζήτησε η Ελλάδα να καταθέσει επίσημο αίτημα για παράταση, να συμφωνήσει για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, να καταθέσει έγγραφο που θα αποδεικνύει ότι η χώρα μας είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και να διαβεβαιώσει επίσημα ότι στις 30 Ιουνίου θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ!

Μάλιστα, φέρεται να ήταν αυτός που χαρακτήρισε ιδιαίτερα… ήπια την πρόταση των δανειστών, η οποία περιλαμβάνει ιδιαίτερα «σκληρά» και παράλογα μέτρα, ενώ αποτέλεσε και την αιτία μαζί με άλλους επτά υπουργούς – δορυφόρους του, για την προσωρινή διακοπή του Γιούρογκρουπ της Πέμπτης (25/6), καθώς δυσαρεστήθηκε από την ύπαρξη δύο προτάσεων.

Προτεινόμενα Άρθρα