Το τελευταίο πρωτάθλημα…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η νίκη-τίτλος επί της ΑΕΚ και ο… δήμιος Κλεάνθης Βικελίδης

Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα φέτος, ο ΑΡΗΣ έχει περάσει από χίλια κύματα και βιώνει τον δικό του Γολγοθά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να ξεχνάει την ιστορία του.

Οπως λοιπόν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός μετρούν τους τίτλους από την ίδρυση τους -γιατί κάποιους τους… βολεύει να μην το κάνουν- έτσι κάνει και ο ΑΡΗΣ, ο οποίος σαν χτες, το 1946, κατέκτησε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα Ελλάδος.

Ηταν 23 Ιουνίου του 1946. Η Ελλάδα μετρούσε ακόμα τις πληγές της από τον πόλεμο και στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της, εντάσσει και το ποδόσφαιρο. Ο τίτλος εκείνης της χρονιάς κρινόταν ανάμεσα σε ΑΡΗ και ΑΕΚ, στο γήπεδο Συντριβανίου. Νωρίτερα μέσα στην χρονιά είχαν διεξαχθεί τα πρωταθλήματα των τοπικών Ενώσεων. Δηλαδή των ΕΠΣ Μακεδονίας, ΕΠΣ Αθηνών και ΕΠΣ Πειραιά. Νικητές αναδείχθηκαν ΑΡΗΣ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός αντίστοιχα, οι οποίοι ήταν εκείνοι που θα διεκδικούσαν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος. 

Τα αποτελέσματα ήρθαν έτσι, ώστε ΑΡΗΣ και ΑΕΚ να μονομαχούν για το πρωτάθλημα, στις 23 Ιουνίου. Ο ΑΡΗΣ θα νικούσε με 4-1, ματς στο οποίο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κλεάνθης Βικελίδης με δύο γκολ. Η Ενωση όμως κατέθεσε ένσταση στην ΕΠΟ, στηριζόμενη στην αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή, Αλέκου Σιώτη. Υποστήριξε ότι ο αμυντικός των «κίτρινων» ανήκε στον Απόλλωνα και κακώς πήρε μέρος στο πρωτάθλημα με τη φανέλα των Θεσσαλονικέων. Η Ομοσπονδία δεν έκανε δεκτή την ένσταση και έτι ο ΑΡΗΣ κατέκτησε το τρίτο και τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας του. 

Προτεινόμενα Άρθρα