Αυτές τις "wild cards" ποιος θα τις πάρει;

από AllAboutARIS

Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε την ημερομηνία της διεξαγωγής κλήρωσης του EuroCup, στις 9 Ιουλίου και λογικά η ανακοίνωση των ομάδων που θα λάβουν μέρος θα γίνει πιθανότατα τις 2 Ιουλίου, με τον ΑΡΗ να είναι από τους… υποψήφιους για τις "wild cards", ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.

Κανείς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να πει με βεβαιότητα πόσες θα είναι οι… ελευθέρας που θα δοθούν στο EuroCup μιας και ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί με αυτές που θα δοθούν για την Ευρωλίγκα.
Το AllAboutARIS.com παρουσιάζει τα σενάρια, τους επικρατέστερους υποψήφιους και τι συμβαίνει με τον ΑΡΗ αλλά και την ΑΕΚ η οποία επίσης διεκδικεί “wild card”.

Καταρχήν το EuroCup θα διεξαχθεί με 36 ομάδες και με βάση το πλάνο που υπάρχει οι “σίγουρες” για την συμμετοχή τους είναι:
Από την Αδριατική Λίγκα: Μπουντούσνοστ (3η), Παρτιζάν (4η),Ολ. Λιουμπλιάνας (5η)
Από την VTB Λίγκα ή Λίγκα των Βαλτικών Χωρών: Λοκομοτίβ Κουμπάν (3η), Νίζνι Νόνγκοροντ (4η), Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (5η),
Από την Λιθουανία: Λιετούβος Ρίτας (2η), Γιουβέντους (3η)
Απο την Ιταλία Σάσαρι η Ρέτζιο Εμίλια (ο χαμένος των τελικών), Βενέτζια (4η), Τρέντο (5η),
Από την Ισπανία: Βαλένθια (4η),Μπιλμπάο (5η), Κανάρια (8η αλλά η 7η Μπανταλόνα απάντησε αρνητικά)
Από την Γερμανία Μπάγερν Μ. (2η), Άλμπα Β. (3η), Ουλμ (4η).
Από την Γαλλία: Στρασμπούργκ (2η), Λε Μαν (3η), Νανσί (4η).
Από την Τουρκία: Καρσίγιακα (Πρωταθλήτρια), Τραμπζονσπόρ (4η).
Από το Ισραήλ: Χάποελ Ιερ., Χάποελ Ειλάτ που είναι οι δύο ομάδες που παίζουν στους τελικούς των πλέι οφ.
Από την Ουκρανία: Χιμίκ (Πρωταθλήτρια)
Από το Βέλγιο: Οστάνδη (Πρωταθλήτρια)
Από την Φινλανδία: Κατάγια (Πρωταθλήτρια)
Από την Αγγλία: Νιουκάστλ Ίγκλις (Πρωταθλήτρια)
Από την Πολωνία: Τούροφ (2η)
Από την Τσεχία: Νίμπουρκ (Πρωταθλήτρια).
Απο την Λετονία: Ρίγα (Πρωταθλήτρια)
Από την Ελλάδα: Π.Α.Ο.Κ. (3η)
Αυτές είναι λοιπόν οι 32 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει μέσω του πρωταθλήματος που συμμετέχουν την συμμετοχή τους και απομένουν άλλες 4 “wild cards”, για τις οποίες θα αποφασίσει η Ευρωλίγκα.

Οι…υποψήφιοι για να πάνε στην Ευρωλίγκα

Εδώ τώρα θα πρέπει να τονισθεί ότι η Καρσίγιακα ως πρωταθλήτρια Τουρκία θα διεκδικήσει και λογικά θα πάρει… ελευθέρας για την Ευρωλίγκα ενώ και η Άλμπα θα ζητήσει και θα πάρει μιας και το FINAL FOUR της κορυφαίοας διασυλλογικής διοργάνωσης θα γίνει στο Βερολίνο. Η τρίτη υποψήφια για να ζητήσει “wild card” για την Ευρωλίγκα είναι η Λοκομοτίβ Κούμπαν λόγω χρημάτων.
Για την Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου απομένει άλλη μία… ελευθέρας (συνολικά 4 θα δώσει η διοργανώτρια αρχή), η οποία λογικά θα την διεκδικήσουν η Βιλερμπάν λόγω Τόνι Πάρκερ (ο άσος των Σπερς είναι ουσιαστικά ο μεγαλομέτοχος της γαλλικής ομάδας), η Μπάγερν Μονάχου η οποία έπαιξε πέρυσι και θέλει να παραμείνει εκεί, ίσως ο ηττημένος από τους τελικούς στην Ιταλία, ενώ ακούγεται έντονα και μία ομάδα από την Μ. Βρετανία, αγορά στην οποία θέλει να κάνει άνοιγμα η Ευρωλίγκα.

Το σενάριο του ΑΡΗ

Με βάση λοιπόν τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή, οι 4 “wild cards” που θα δοθούν στο EuroCup, με βάση το παραπάνω κείμενο για την Ευρωλίγκα, λογικά θα αυξηθούν σε 6 ίσως και 7. Ακόμα και αν η Λίγκα προτιμήσεις ομάδες από τις χώρες που έδωσε τις… ελευθέρας στην Ευρωλίγκα (για παράδειγμα αν πάρει η Καρσίγιακα θέση στην Ευρωλίγκα, να την αντικαταστήσει στο EuroCup η Τουρκ Τέλεκομ), αυτό θα σημαίνει ότι οι τέσσερις αρχικές “wild cards” δύσκολα θα βρουν κάτοχο.
Η Ευρωλίγκα από την μεριά της αναζητάει… συμμάχους ενόψει της επικείμενης “μάχης”με την FIBA το επόμενο καλοκαίρι και για να δελεάσει την Ελλάδα, θεωρείται πολύ πιθανό, αν όχι σίγουρο, ότι θα δώσει δύο… ελεύθερας για το EuroCup, σε ΑΡΗ και ΑΕΚ.
Με βάση λοιπόν τις κενές…θέσεις στην Ευρωλίγκα και ότι θα καλυφθούν λογικά με ομάδες που έχουν κερδίσει την συμμετοχή τους στο EuroCup, οι “κίτρινοι” έχουν πολλές ελπίδες για να πάρουν μία θέση και να επιστρέψουν την Ευρώπη.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωλίγκα είναι εδώ και καιρό ενημερωμένη για τις εξελίξεις στον ΑΡΗ, μιας και διατηρεί προσωπικό στην Ελλάδα το οποίο ενημερώνει τα κεντρικά γραφεία για την επικαιρότητα στο ελληνικό μπάσκετ.

Προτεινόμενα Άρθρα