Δίχως συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup

από AllAboutARIS

Οπως ο ίδιος έγραψε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, στάλθηκε «ισχυρό σήμα προς την Ελλάδα να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις. Το Eurogroup παραμένει έτοιμο να συνεδριάσει ξανά οποιαδήποτε στιγμή» – «Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δύσκολή και ανησυχητική η κατάσταση με την Ελλάδα»

Σήμα κινδύνου έστειλε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος υπογράμμισε πως «μας μένουν λίγες μέρες για να αποφύγουμε τα χειρότερα» και συμπλήρωσε πως η κατάσταση όπως πλέον έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολή και ανησυχητική.

«Γνωρίζαμε όλοι εκ των προτέρων πως θα ήταν δύσκολη η σημερινή συνάντηση. Ήλπιζα όμως πως θα βρίσκαμε λύση. Είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρήσουμε την ακεραιότητα και το μη αναστρέψιμο των 19 της ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά τη λήξη του eurogroup και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει πρόοδο από τη Ρίγα και μετά. Οι θεσμοί έχουν κάνει τη δουλειά τους και έκαναν τις προτάσεις τους προς την Ελλάδα και δεν υπήρχαν μέσα σε αυτές ούτε θυσίες, ούτε τίποτα σχετικό. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα. Η μπάλα βρίσκεται και παραμένει στην Ελληνική πλευρά».

Στη συνέχεια ο επίτροπός της Κομισιόν έκανε ακόμα πιο δραματικούς τους τόνους σημειώνοντας πως η κατάσταση με την Ελλάδα είναι: «δύσκολη και ανησυχητική. Στις 30 Ιουνίου είναι το τέλος της διαδρομής,. Μας μένουν λίγες μέρες για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Προσεγγίζουμε προς το τέλος. Η Κομισιόν κάνει έκκληση στην ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε εύλογους συμβιβασμούς για να αποφευχθεί μια καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε νυχθημερόν για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Είναι δύσκολο αλλά είναι αναγκαίο».

Βαρουφάκης: Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς

Μία ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

«Στο σημερινό Eurogroup  η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα θέσει τέλος στο ελληνικό δράμα.

Εξηγήσαμε ότι οι 2πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά, τουλάχιστον στα δημοσιονομικά είμαστε πιο κοντά (στο 0,5%). Ο πραγματικός λόγος που οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις διεκόπησαν είναι ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν την ουσία των μέτρων και δεν είχαν εντολή να συζητήσουν τις προτάσεις μας για το δημόσιο χρέος.

Η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς.

Δεν είναι στιγμή να αποδοθούν ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών ηγετών της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι βαθιές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και αυτές παρουσιάσαμε και στο Brusells Group. Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Τι ζήτησε η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup

«Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους εταίρους, να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη, αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών ή ακόμη καλύτερο σε επίπεδο αρχηγών κρατών», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας το αίτημα της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup.

«Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς, αλλά είναι αρκετός ώστε να επιτευχθεί μια επωφελής συμφωνία που θα έθετε την κρίση εκτός πρωτοσέλιδων και παράλληλα θα ενέπνεε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μας τους πολιτικούς και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», κατέληξε ο έλληνας υπ. Οικονομικών.

Προτεινόμενα Άρθρα