«Δεν έγινε η σωστή επανεκκίνηση»

από AllAboutARIS

Για την εμπειρία της Μπριζ και την σχεδόν ειλημμένη απόφασή του να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα αναφέρθηκε ο πρώην τερματοφύλακας του ΑΡΗ.

Ο Σωκράτης Διούδης μετά το τέλος της πρώτης του χρονιά στο Βέλγιο μίλησε στην «SportDay» για την εμπειρία του, τι αποκόμισε, ποιο είναι το παράπονό του και για ποιο λόγο βλέπει σχεδόν βέβαιη την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Σωκράτη έζησες αυτό που θέλουν όλοι οι έλληνες ποδοσφαιριστές. Να αγωνιστείς στο εξωτερικό. Ήταν τελικά έτσι όπως το περίμενες;

Στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα και σε καμία περίπτωση όπως τα περίμενα. Υπάρχουν διαφορές σε πολλά πράγματα. Από την νοοτροπία ως τον τρόπο προπόνησης. Αν όμως προσαρμοστείς και νιώσεις άνετα σε ένα ξένο περιβάλλον, μπορείς αν αποδώσεις. Εμένα μου πήρε αρκετό χρόνο να προσαρμοστώ και να καταλάβω τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, πόσο μάλλον που η Μπριζ είναι μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Σε επίπεδο δουλειάς δεν διαφέρουμε. Οι διαφορές έγκεινται στην νοοτροπία και την οργάνωση. Αυτά μας λείπουν. Ταλέντο έχουμε. Απλά στην Ελλάδα πρέπει να εμπιστευόμαστε πιο γρήγορα τα νέα παιδιά.

Ως εμπειρία άξιζε; Παρότι δεν έπαιξες.

Όντως ήταν μεγάλη εμπειρία. Πήγα σε μια ομάδα που διεκδικούσε πράγματα σε όλες τις διοργανώσεις και έμαθα που δουλεύεις σε τέτοιους ρυθμούς. Μπορεί να μου στοίχισε στην ψυχολογία που δεν έπαιξα αλλά είδα πολλά και ήταν ένα σχολείο για μένα αυτή η χρονιά.

Αγωνιστικά, όταν πήγες, ένιωσες ότι υπολείπεσαι σε κάτι, ότι δεν ξεκινούσες από την ίδια αφετηρία και όφειλες να προσπαθήσεις παραπάνω.

Στον τρόπο προπόνησης δεν υστερούσα. Το μόνο που προσπάθησα και κατάφερα να βελτιώσω μέσα στη χρονιά ήταν ο τρόπος ανάπτυξης γιατί εκεί ο τερματοφύλακας συμμετέχει στο επιθετικό κομμάτι. Έμαθα να λειτουργώ με μεγάλη ακρίβεια γιατί οποιοδήποτε λάθος στοιχίζει.

Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ, είχαμε την αίσθηση ότι τον Γενάρη που απουσίαζε ο Ράιαν στο Πανασιατικό, θα έπαιζες εσύ. Τι έγινε και τελικά μετά τη διακοπή κατέληξες τρίτος στην ιεραρχία;

Δεν ήταν αίσθηση. Ήταν δέσμευση γιατί όταν υπέγραψα είχα μια συζήτηση με τον ίδιο τον προπονητή. Ήξερα ότι υπήρχε ένας βασικός τερματοφύλακας αλλά ότι πίστευαν σε μένα και ότι τον Ιανουάριο θα έπαιρνα την ευκαιρία μου να δείξω ότι από την επόμενη σεζόν θα ήμουν έτοιμος να διεκδικήσω θέση βασικού. Συνέβησαν πολλά και θεωρώ ότι αθέτησαν το λόγο τους. Ένας τερματοφύλακας για να τον εμπιστευτούν πρέπει να παίζει.

Σου έχει μείνει διακρίνω μια πίκρα, ένα παράπονο.

Ξεκάθαρα. Ήξερα ότι το πρώτο εξάμηνο θα έπρεπε να δείξω ότι αξίζω και είχα ως δεδομένο ότι τον Γενάρη θα έπαιρνα έστω 3-4 παιχνίδια. Ένιωθα έτοιμος και ένιωσα άσχημα για την αλλαγή 180 μοιρών. Σήμερα πιστεύω ότι οι λόγοι ήταν ξεκάθαρα εξωαγωνιστικοί. Το συζήτησα και με τον Πρεντόμ και δεν πήρα μια απάντηση πειστική ειδικά όταν όλοι από την ομάδα δεν είχαν κανένα παράπονο από τον επαγγελματισμό μου και το επίπεδό μου σαν τερματοφύλακας.

Ουσιαστικά το γυαλί έχει σπάσει. Έχεις πάρει την απόφασή του να φύγεις;

Από τον Γενάρη ήμουν ουσιαστικά εκτός ομάδας. Έχω ακόμη συμβόλαιο με την Μπριζ. Έχει γίνει μια κουβέντα για το μέλλον. Αυτό που θέλω και το έχω ξεκαθαρίσει είναι ότι θέλω να αγωνίζομαι και από τη στιγμή που δεν μου δίνουν την ευκαιρία θα κοιτάξω να το κάνω κάπου αλλού.

Την επιστροφή στην Ελλάδα τη σκέφτεται. Είναι άμεση προτεραιότητα;

Η άμεση προτεραιότητα μου είναι η ομάδα που θα μου δώσει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Επειδή δεν έπαιξα φέτος ξέρω ότι είναι δύσκολο να με εμπιστευτεί για βασικό μια ομάδα έξω , οπότε η επιλογή της Ελλάδας είναι η επιλογή μου σε μεγάλο βαθμό. Το καλό είναι ότι έχω δει ενδιαφέρον από ομάδες.

Μέσα σε αυτές τις ομάδες είναι η ΑΕΚ, ο Ηρακλής που διαβάζουμε; Τι ισχύει;

Δεν γνωρίζω ακόμη λεπτομέρειες αλλά με ικανοποιεί το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα ενδιαφέρονται. Από αυτό μέχρι να υπάρξει επίσημη πρόταση υπάρχει απόσταση. Φυσικά και δεν το αποκλείω όμως δεν ξέρω σε τι επίπεδο είναι οι συζητήσεις.

Εχεις θέσει κάποιο χρονικό όριο;

Οι ομάδες τη θέση του τερματοφύλακα θέλουν να την κλείνουν νωρίς το ίδιο και εγώ. Με δεδομένο ότι σε δυο εβδομάδες ξεκινάει η προετοιμασία της Μπριζ, το θέμα μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει.

Το παράδειγμα του κολλητού σου του Γιαννιώτα, που επέστρεψε στην Ελλάδα και του βγήκε σε καλό με κλήση στην Εθνική και μεταγραφή στον Ολυμπιακό σε έχει επηρεάσει;

Το είχαμε συζητήσει και ήξερε ότι η επιστροφή στην Ελλάδα θα ήταν δύσκολη και ίσως θεωρηθεί πισωγύρισμα. Τελικά συνέβη το αντίθετο και σίγουρα με επηρεάζει από τη στιγμή που και εγώ θέλω να πάρω παιχνίδια. Αν γίνει στην Ελλάδα δεν έχω κανένα πρόβλημα να επιστρέψω.

Η διεκδίκηση της επιστροφής στην Εθνική είναι ένα έξτρα κίνητρο;

Στην αρχή της σεζόν ήρθε μια κλήση στην Ανδρών και πίστευα και εγώ ότι  αν έπαιρνα παιχνίδια θα γινόμουν πιο σταθερό μέλος της Εθνικής. Είναι στο μυαλό μου.

Κεφάλαιο ΑΡΗΣ; Σε στεναχωρεί αυτό που περνάει η ομάδα;

Σίγουρα δεν με αφήνει αδιάφορο. Βλέπω ότι δεν έγινε η σωστή επανεκκίνηση. Περιμέναμε μια καινούργια αρχή και μια εύκολη άνοδο. Αυτό που αντιλαμβάνομαι και είναι το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος αποτραβιέται και αν ο Άρης χάσει την κινητήρια δύναμη που είναι ο κόσμος του θα δυσκολευτεί να επιστρέψει. Όσοι ασχολούνται ας αποφασίσουν τι θέλουν από την ομάδα και τον τρόπο να το πετύχουν .

Ποια είναι στο Βέλγιο η σχέση των οπαδών με την ομάδα τους; Είδες διαφορές;

Η σχέση της ομάδας με τον κόσμο δεν είναι η ίδια ούτε στα καλά ούτε στα άσχημα. Ήμασταν πρώτοι όλοι τη χρονιά και δεν υπήρχε ο ανάλογος ενθουσιασμός. Είναι πιο συγκρατημένοι, το ίδιο και στις αποτυχίες. Είναι δίπλα-δίπλα στο γήπεδο και δεν υπάρχει μίσος όπως εδώ. Σε αυτό διαφέρουμε.

Ήσουν παρών στο παιχνίδι με τον οπαδό της Μπριζ που ήθελε να δει την ομάδα του λίγο πριν πεθάνει, είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου.

Το έμαθα πριν την σέντρα. Όταν τον είδα, ρώτησα ένα συμπαίκτη μου και όταν μου εξήγησε σοκαρίστηκα. Δείχνει το μεγαλείο του ποδοσφαίρου. Εύχομαι και στην Ελλάδα να τιμούμαι τέτοιους ανθρώπους.

Προτεινόμενα Άρθρα