Γυναικάρες για πρόκριση!

από AllAboutARIS

Η ελληνική ομάδα επιβίωσε στην πρεμιέρα της στο Ευρωμπάσκετ στο ντέρμπι με την Ιταλία (51-46) και έκανε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση με όπλο την πολύ καλή άμυνα.

Η ομάδα του Τζώρτζη Δικαιουλάκου υποχρέωσε τις Ιταλίδες στη δεύτερη ήττα της στο τουρνουά και αν κερδίσει το παιχνίδι με την Πολωνία (13/6, 18:00) θα κλειδώσει την πρόκριση.

Υπνωτισμένη έμοιαζε η ελληνική ομάδα στο ξεκίνημα, αφού χρειάστηκε πέντε λεπτά για να σημειώσει το πρώτο καλάθι με τη Δημητράκου και να μειώσει σε 2-14. Η ελληνική άμυνα βελτιώθηκε και η Σωτηρίου ευστόχησε σε τρίποντο για το 7-18 στο 8′, πριν η Χατζηνικολάου προσθέσει έναν ακόμη πόντο. Τελικά το δεκάλεπτο έληξε με σκορ 9-18.

Με υποδειγματική κίνηση στο λόου ποστ, η Σπανού μείωσε σε 11-18 με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, ενώ η εξαιρετική άμυνα «στραγγάλισε» τις Ιταλίδες που έμειναν με ενεργητικό τεσσάρων πόντων στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η παρουσία της Σωτηρίου ήταν καταλυτική, ενώ το πρώτο προβάδισμα έδωσε η Κοσμά με τρίποντο για το 23-22 πριν η Δημητράκου διαμορφώσει το σκορ του ημιχρόνου (25-22).

Αντίστοιχο ξεκίνημα με αυτό του πρώτου μέρους είχε και στο δεύτερο η Ελλάδα, αφού πρώτα ισοφαρίστηκε σε 27-27 και, στη συνέχεια, έμεινε πίσω με 27-33. Η Σπανού «ξεκόλλησε» την Ελλάδα, ενώ λίγο αργότερα η Λύμουρα έγραψε το 31-37 που ήταν και το σκορ με το οποίο οι δυο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Η Χατζηνικολάου και η Σωτηρίου ανέλαβαν να μειώσουν σε 35-37, ενώ η Δημητράκου με καλάθι και φάουλ έδωσε προβάδισμα. Η Ιταλία δεν είχε τρόπους να φτάσει στο καλάθι και βρήκε σκορ τρία λεπτά μετά την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου (39-38). Η Καλτσίδου ανέβασε τη διαφορά στους τέσσερις (42-38), ενώ η Σωτηρίου ήταν ψύχραιμη από τη γραμμή των βολών για το 44-39. Οι Ιταλίδες έβρισκαν σκορ μόνο από τη Ρες, αλλά η καλή άμυνα κρατούσε μπροστά την Ελλάδα. Η Κατερίνα Σωτηρίου διαμόρφωσε το 48-42 με ελέυθερες βόλες. Η Λύμουρά έγραψε το 50-42 και έβαλε γερές βάσεις νίκης με 1:30 να απομένει για τη λήξη. Η Ντότο αστόχησε στο σουτ που θα έστελνε τη διαφορά στους τρεις και έτσι η ελληνική ομάδα πήρε τη νίκη με 51-46.

Η ΜVP: Η Κατερίνα Σωτηρίου δεν ήταν απλώς η πρώτη σκόρερ (13 π., 2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντα) της ομάδας, αλλά και εκείνη που άλλαξε την κατάσταση μετά το κακό ξεκίνημα και ήταν εύστοχη στις κρίσιμες βολές.

Η Σκληρή: Η Άρτεμις Σπανού έφτασε μια ανάσα από το νταμπλ νταμπλ (9 π., 10 ρ.), αλλά τα 7 λάθη τής στερούν τον τίτλο της MVP. Πολύτιμη και η συνεισφορά των Καλτσίδου (9 π., 5 ρ.), ενώ και η Λολίτα Λύμουρα γέμισε τη στατιστική της (4 π., 6 ρ., 5 ασ.), έχοντας παράλληλα μόνο 1 λάθος.

Η Αόρατη: Η Ραφαέλα Μασκιάντρι έμεινε στο παρκέ για 36 λεπτά, αλλά έμεινε στους 6 πόντους με 2/8 σουτ.

Η Στιγμή: Με το σκορ στο 46-42 και δυο λεπτά να απομένουν για τη λήξη, η Λολίτα Λύμουρα έκλεψε την μπάλα στην ιταλική επίθεση και επέτρεψε στην ελληνική ομάδα να διευρύνει τη διαφορά.

Η Γκέλα: Ο τρόπος με τον οποίο το αρχικό 2-18 μετατράπηκε σε 25-22 έδειξε την αδυναμία του χαρακτήρα της ιταλικής ομάδας που δεν κατάφερε να «χτίσει» σε μια τόσο ευρεία διαφορά.

Οι Στρατηγοί: Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος κατόρθωσε να διατηρήσει τις παίκτριες του ήρεμες παρά το κακό ξεκίνημα και παρά το γεγονός πως δεν χρησιμοποίησε μεγάλο rotation πήρε πράγματα από όσες αγωνίστηκαν.

Από πλευράς Ιταλίας, παρατηρήθηκε μια εμμονή στο λόου ποστ παιχνίδι με τη Ρες που ήταν σημείο αναφοράς, αλλά η ελληνική άμυνα την περιόρισε και την υποχρέωσε να σκοράρει από τη γραμμή των βολών.

Η Διαιτησία: Το διαιτητικό τρίο δεν έκρινε σε καμια περίπτωση την έκβαση του αγώνα, ενώ παράλληλα σφύριξε και όλες τις επαφές και τα φάουλ των Ελληνίδων πάνω στη Ρες στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Η Εξέδρα: Το κλειστό στην Οραντέα της Ρουμανίας είχε ελάχιστο κόσμο.

 

Προτεινόμενα Άρθρα