Το ημερολόγιο του «εφιάλτη

από AllAboutARIS

Το χρονικό της φετινής χρονιάς του ΑΡΗ στα πρωτόγνωρα λημέρια της Γ΄ Εθνικής με τη γνωστή κατάληξη.

Αν η χρονιά που πέρασε φέτος ο ΑΡΗΣ αγωνιζόμενος στα «κακοτράχαλα» γήπεδα της Γ’ Εθνικής μπορεί να χαρακτηριστεί μαρτυρική, τότε ο επίλογός της που τον βρίσκει να έχει αποτύχει παταγωδώς, μπορεί να καταγραφεί μόνο ως… εφιάλτης. Οι «κιτρινόμαυροι» πλήρωσαν μια σειρά από λάθη, παραλείψεις, εμμονές και κόντρες, που τους έφτασαν στο σημείο να τερματίσουν πίσω από τον Πανσερραϊκό και να προσβλέπουν πλέον στην άνοδο μόνο από «καραμπόλα» στις παραπάνω κατηγορίες.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν πολύτιμο χρόνο από το περασμένο καλοκαίρι, όταν και καθυστέρησαν δραματικά να επιλέξουν το δρόμο της Γ’ Εθνικής κατηγορίας. Οταν τελικά το έκαναν πράξη, αποδείχθηκε πως έχουν καθυστερήσει, αφού οι ελλείψεις στο ρόστερ ήταν εμφανείς και σαφώς έπαιξαν το ρόλο τους στο να αναγκαστεί ο ΑΡΗΣ να… κυνηγάει από νωρίς στη βαθμολογία. Στη συνέχεια, οι αλλεπάλληλες «κόντρες» Γαλανού-Καλαϊτζίδη δημιούργησαν σκηνικά έντασης, που ήταν απίθανο να μην επηρεάσουν τα αποδυτήρια των «κιτρινόμαυρων».

Ακόμη κι όταν η κατάσταση έδειχνε να «στρώνει» ο ΑΡΗΣ έκανε και πάλι… λάθη, φτάνοντας στο γνωστό αποτέλεσμα, που όσο κι αν καλλωπιστεί, μόνο ως παταγώδης αποτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί. Η «Μ» επιχειρεί σήμερα να ξετυλίξει το… κουβάρι της αποτυχίας, καταγράφοντας «στιγμές» που έπαιξαν το ρόλο τους και παρουσιάζοντας το πλήρες ημερολόγιο ενός «εφιάλτη» για να μπορέσει ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα…

1 Οι υποσχέσεις Στεφανίδη

Με τον ΑΡΗ υποβιβασμένο στη Β’ Εθνική και μαθηματικά από τις 26 Μαρτίου μετά την ήττα (0-2) από τον Εργοτέλη, ο Παναγιώτης Στεφανίδης και οι συν αυτώ ορίζονται διοίκηση στις αρχές Απρίλη, διαδεχόμενοι τον Λάμπρο Σκόρδα, προκειμένου να «τρέξουν» την ομάδα. Οι υποσχέσεις για έσοδα δίνονται η μία μετά την άλλη, αλλά πρακτικά το μόνο που συμβαίνει, είναι η σιωπηλή αποδοχή της διοίκησης στην «αποψίλωση» του ρόστερ, με αποκορύφωμα την πώληση Διούδη (με μόλις 250 χιλιάδες ευρώ) και τη συγκατάθεση στην «ελευθέρας» των Μανιά και Κύργια. «Ομπρέλα» προστασίας στη γκρίνια για την ανεπάρκεια της διοίκησης Στεφανίδη, αποτελεί η ανακοίνωση και η παρουσίαση της συμφωνίας με τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη που αναλαμβάνει ρόλο προπονητή-μάνατζερ στον ΑΡΗ.

2 Το «είμαι εδώ» του Γαλανού

Στις 30 Μαΐου κι ενώ η γκρίνια αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονη ελέω της αδυναμίας εξασφάλισης εσόδων από οποιαδήποτε πηγή, εμφανίζεται στην επικαιρότητα του ΑΡΗ ο Γιώργος Γαλανός. Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας με το γνωστό «κιτρινόμαυρο» παρελθόν και τη θητεία του στην ΚΑΕ Ηρακλής, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μαζί με τους συνεργάτες του Περικλή Τράιο και Τάσο Αναστασίου. Σε αυτή δηλώνει: «Έτοιμος να αναλάβει το φορτίο του ΑΡΗ, αρκεί η ομάδα να υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική, που είναι και ο μοναδικός βιώσιμος δρόμος λόγω των τεράστιων χρεών.

3 Ο κόσμος στηρίζει Β’ Εθνική

Ο χρόνος εξακολουθεί να κυλά επικίνδυνα σε βάρος του ΑΡΗ, οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχουν ούτε τα βασικά για την ενίσχυση του ρόστερ, αλλά η διοίκηση Στεφανίδη προσπαθεί να κρατηθεί στη θέση της με κάθε τρόπο χωρίς να αντιλαμβάνεται τους «κραδασμούς». Τα χρήματα για προκαταβολές είναι… άφαντα και παρά την προσπάθεια Καλαϊτζίδη για ενίσχυση του ρόστερ, παίκτες χάνονται για… πεντοχίλιαρα, ενώ ήταν συμφωνημένοι και έτοιμοι να έρθουν στη Θεσσαλονίκη (βλ. Καλί-Σισοκό).

Στις 27 Ιουνίου ο κόσμος του ΑΡΗ καλείται σε εκλογική διαδικασία μέσω της ΚΜΑ, για να αποφασίσει μεταξύ προσπάθειας για Β’ Εθνική και λύσης μέσω εκκαθάρισης στη Γ’ Εθνική. Επί συνόλου 11 χιλιάδων μελών στη διαδικασία μετέχουν μόλις 663 (!) φίλοι του ΑΡΗ, που με διαφορά 83 ψήφους αποφασίζουν υπέρ της Β’ Εθνικής, όπερ και της συνέχειας της διοίκησης Στεφανίδη. Την επομένη, ο Γιώργος Γαλανός αποσύρει την πρότασή που είχε καταθέσει δημοσίως στο «Nick Galis Hall».

4 Η δήλωση που «έγραψε»

Με τη διοίκηση Στεφανίδη να έχει τη «σιωπηρή» αποδοχή από πλευράς κόσμου να συνεχίσει την προσπάθειά της για συμμετοχή στη Β’ Εθνική, ο τότε ταμίας του ΔΣ της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, Βασίλης Φουρλίγκας κατευνάζει τις αντιδράσεις, λέγοντας στις 4 Ιουλίου στον «αέρα» του Metropolis 95.5: «Είμαι σίγουρος πως μπορούμε να βρούμε έσοδα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και να παίξουμε στη Β’ εθνική»! Η ομάδα ξεκινά προπονήσεις με ελάχιστους ποδοσφαιριστές, με τεράστιες ελλείψεις, αλλά κατά τ’ άλλα αναχωρεί για το Πράβετς, για δωδεκαήμερη προετοιμασία (2 Αυγούστου-14 Αυγούστου), χωρίς φιλικά παιχνίδια. Η συμμετοχή στη Γ’ Εθνική εξακολουθεί να «πλανάται» πάνω από τη Βουλγαρία, οι παίκτες αγωνιούν για τις αποφάσεις εν αγνοία τους, η διοίκηση είναι προκλητικά απούσα από το Πράβετς και ρόλο «κατευναστή» αναλαμβάνει ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Καλαϊτζίδης.

5 Το «όχι» του Παπαγεωργίου

Την ίδια ώρα που οι παίκτες του ΑΡΗ εκφράζουν με κάθε τρόπο την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, στη Θεσσαλονίκη έχει ξεσηκωθεί «θύελλα» διαμαρτυριών που εκφράζεται ως επί το πλείστον από το συνδεσμιακό κίνημα. Στις 8 Αυγούστου ο τότε πρόεδρος του Ερασιτέχνη Χάρης Παπαγεωργίου εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του ΑΡΗ και στέκεται πίσω από την απόφαση του κόσμου για Β’ Εθνική. Κι άλλος πολύτιμος χρόνος χαμένος, κανένα ενδιαφέρον για το ξεκάθαρα αδύναμο ρόστερ.

6 Οριστικά Γ’ Εθνική

Αφού και ο τελευταίος υποστηρικτής της υπόθεσης συμμετοχής στη Β’ Εθνική αντιλαμβάνεται πως ο ΑΡΗΣ απλά… δεν μπορεί να σταθεί και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ακόμη και να υποβιβαστεί, η ΚΜΑ αποφασίζει νέα έκτακτη γενική συνέλευση. Στις 21 Αυγούστου στο «Κλεάνθης Βικελίδης» απόντος του προέδρου Παναγιώτη Στεφανίδη (τοποθετήθηκε με… επιστολή), με ψήφους 108 υπέρ και 11 κατά, αποφασίζεται ο υποβιβασμός στη Γ’ Εθνική, αλλά η απόσυρση συμμετοχής στη Β’ Εθνική, απόφαση η οποία «επικυρώνεται» και από τον Ερασιτέχνη ΑΡΗ, τρεις ημέρες αργότερα. Παράλληλα, η ΓΣ του ΑΣ ΑΡΗΣ επικύρωσε προσφυγή για ορισμό νέας διοίκησης στην ΠΑΕ, αποτελούμενη από τους Λάζαρο Παπαδόπουλο, Κώστα Κωνσταντινίδη και Τηλέμαχο Κλεώπα, για να «τρέξει» τις διαδικασίες.

7 Από το πουθενά… Σκόρδας

Την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου προεδρίας Παναγιώτη Στεφανίδη και το μικρό «κενό εξουσίας» που δημιουργήθηκε στην ΠΑΕ Αρης «έτρεξε» να εκμεταλλευτεί ο Λάμπρος Σκόρδας, ούτως ώστε να «μπλοκάρει» τον υποβιβασμό της ομάδας στη Γ’ Εθνική, έχοντας έννομο συμφέρον. Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στην ταυτόχρονη αίτηση διορισμού διοίκησης με τον Ερασιτέχνη, αποφασίζει… Σκόρδα. Απόφαση που μεταφέρει την ένταση που είχε δημιουργηθεί στα δικαστήρια, στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Οι οπαδοί του ΑΡΗ πραγματοποιούν κατάληψη, «απαγορεύοντας» την είσοδο σε Σκόρδα, Ματθαίου και Τσιόνκη, που κάνουν προσπάθειες ενίσχυσης της ομάδας στην Αθήνα!

8 «Λύτρωση» από το Ειρηνοδικείο

Την επομένη κιόλας μέρα δικαίωσης του Σκόρδα από τα δικαστήρια, ο Ερασιτέχνης ΑΡΗΣ και η ΚΜΑ καταθέτουν αίτημα ανάκλησης της διοίκησης της ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Αίτημα που βρίσκει συνασπισμένο όλο τον κόσμο του ΑΡΗ, που συγκεντρώνεται και πάλι έξω από τα δικαστήρια για να εκφράσει την αγανάκτησή του. Στις 3 Σεπτεμβρίου κι ενώ απομένει μόλις ένα δεκαήμερο για τη συμμετοχή στη Γ’ Εθνική, το Ειρηνοδικείο αποφασίζει υπέρ της διοίκησης που πρόκριναν Ερασιτέχνης και ΚΜΑ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον υποβιβασμό των «κιτρινόμαυρων» στη Γ’ Εθνική.

9 Το «χρίσμα» στον Γαλανό και… ένταση

Πέντε ημέρες αργότερα και αφού δεν παρουσιάστηκε καμία άλλη λύση στο ΔΣ του Ερασιτέχνη, ο πρόεδρος Χάρης Παπαγεωργίου αναθέτει –μέσω ανακοίνωσης- τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος στον Γιώργο Γαλανό. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος του ΑΣ εμφανίζεται να συζητά με υποψήφιους επενδυτές από την Ισπανία στην Αθήνα, τους οποίους ο Γαλανός χαρακτηρίζει «απατεώνες» και στις 18 Σεπτεμβρίου υποβάλλει παραίτηση, υποσχόμενος να επιστρέψει, αν στο μεταξύ ο Χάρης Παπαγεωργίου τον… προλάβαινε στην παραίτηση. Μια μέρα αργότερα ο Χάρης Παπαγεωργίου υποκύπτει και υποβάλλει παραίτηση, ανοίγοντας το δρόμο για παραμονή Γαλανού.

10 Οι «γκέλες» και η «απόλυση» Καλαϊτζίδη

Με τον ΑΡΗ να μπαίνει στο πρωτάθλημα με ελάχιστες λύσεις, χωρίς φιλικά, αλλά και χωρίς γνώση της Γ’ Εθνικής, οι «κιτρινόμαυροι» ξεκινούν τραγικά τις επίσημες υποχρεώσεις τους. Ο Γαλανός στις 14 Οκτωβρίου ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη Τύπου πως ο Καλαϊτζίδης δεν είναι προπονητής-μάνατζερ στον ΑΡΗ, αλλά τον στηρίζει. Λίγες ημέρες αργότερα και μετά το ματς με τον Ηρακλή Αμπελοκήπων (0-0), του γνωστοποιεί την απόλυσή του χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνήσει με τον Ερασιτέχνη, που στο μεταξύ γνωστοποιεί πως εξακολουθεί να στηρίζει τον 58χρονο τεχνικό! Μπάχαλο… Ο Γαλανός ζητά την αποπομπή Οικονόμου (όπως του Παπαγεωργίου) από το «τιμόνι» του Ερασιτέχνη για να συνεχίσει, όπως και συμβαίνει, «ορίζοντας» ουσιαστικά τη διοίκηση της δικής του επιλογής στον ΑΣ ΑΡΗΣ.

11 Συμφωνία με Κάμπος και… τρένο

Ενώ ο Γαλανός προσπαθεί να βρει προπονητή, ο ΑΡΗΣ παίζει με τη Δόξα Δράμας και δέχεται εντός έδρας «σφαλιάρα» στις καθυστερήσεις που τον αφήνει ακόμη πιο πίσω στη βαθμολογία. Στις 3 Νοεμβρίου ανακοινώνεται η συμφωνία με τον Πάουλο Κάμπος, ο οποίος –μαζί με τον Γιάννη Τοπαλίδη- βρίσκει «χημεία» με τα αποδυτήρια των «κιτρινόμαυρων» και μέσα σε δύο μήνες οδηγεί τον Αρη στην κορυφή της Γ’ Εθνικής, μετρώντας 6 νίκες, τρεις ισοπαλίες και καμία ήττα στο πρωτάθλημα.

12 Αδυναμία Γαλανού και… Κάλας

Στις 11 Δεκεμβρίου ο Γιώργος Γαλανός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου γνωστοποιώντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει υπό το υπάρχον καθεστώς αμφισβήτησης κι ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί «αρρυθμίες» στη σχέση του με τους ποδοσφαιριστές, λόγω της οικονομικής ένδειας. «Μέχρι τις 22 του μήνα φέρτε προτάσεις στον Ερασιτέχνη κι εγώ φεύγω» λέει ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, που στο μεταξύ συζητά για να έρθουν ως «συμπαίκτες» οι υποψήφιους Ισπανοί επενδυτές, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα απατεώνες. Οι δύο προτάσεις που φτάνουν στον Ερασιτέχνη προέρχονται αφενός μεν από τους Ισπανούς, αφετέρου δε από τον Αλεξ Κάλας, αδερφό του Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Αφού οι προτάσεις εξετάζονται από επιτροπή νομικών της οικογένειας του ΑΡΗ, στις 5 Ιανουαρίου ο Ερασιτέχνης αποφασίζει υπέρ Κάλας, δίνοντας του τα «κλειδιά» του ποδοσφαιρικού τμήματος.

13 «Καθαίρεση» Κάμπος

Ο Καλαϊτζίδης αρχικά δηλώνει πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διώξει τον (κατά γενική ομολογία επιτυχημένο) Πάουλο Κάμπος, αλλά μετά την εκτός έδρας ισοπαλία με την Καβάλα, όπου ο Βραζιλιάνος δεν μπορεί να καθίσει στον πάγκο του Αρη λόγω προβλήματος στο δίπλωμά προπονητικής, εν τέλει τον απομακρύνει, φέρνοντας στη θέση του τον παντελώς άπειρο Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς. Με τη στήριξη του Καλαϊτζίδη και τις ομολογουμένως σοβαρές κινήσεις ενίσχυσης, ο Μαυροβούνιος τεχνικός (χωρίς καλό αγωνιστικό πρόσωπο) φτάνει σε πέντε συνεχόμενες νίκες, αλλά στο πιο κρίσιμο παιχνίδι (στη Δράμα) τα… χάνει και μαζί του χάνει και ο ΑΡΗΣ με 1-0 μένοντας στο -4 από την κορυφή.

14 «Επιστροφή» Καλαϊτζίδη και… αποτυχία

Ο -πιο ορατός από ποτέ- κίνδυνος απώλειας της πρωτιάς, αλλά και της ίδιας της επένδυσης του αδερφού του Αλεξ, ωθεί τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη στην επιστροφή του στον πάγκο του ΑΡΗ. Ο 58χρονος τεχνικός υπόσχεται «10 στα 10 και άνοδο στη Β’ Εθνική» κρατώντας, παράλληλα, τον Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς ως βοηθό του στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων». Οι «κιτρινόμαυροι» παίζουν σχετικά καλά, παίρνουν συνεχόμενες νίκες, κερδίζουν κατά κράτος και τον Πανσερραϊκό στην έδρα τους, μειώνουν στο -1 από την κορυφή, αλλά η πολυπόθητη δεύτερη «γκέλα» των Σερραίων δεν έρχεται ποτέ. Αντ’ αυτού αυτός που «γκελάρει» την τελευταία αγωνιστική είναι ο ΑΡΗΣ στην Ελευθερούπολη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι Σερραίοι να αποσπαστούν στο +3 και οι «κιτρινόμαυροι» να περιμένουν πλέον την άνοδο μόνο από κάποια «καραμπόλα» στις παραπάνω κατηγορίες.

Προτεινόμενα Άρθρα