Στην κορυφή η Ρεάλ

από AllAboutARIS

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και για το 2015, οι οικονομικοί αναλυτές του περιοδικού Forbes κατάρτισαν τη λίστα με τις ποδοσφαιρικές ομάδες με τη μεγαλύτερη αξία. Στην κορυφή βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης που αξίζει 2,86 δισ. ευρώ, ενώ γενικότερα παρουσιάζεται δραματική άνοδος των τιμών.

Η ποδοσφαιρική βιομηχανία ζει και βασιλεύει και ανθίζει με πολύ γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα χρήματα από τηντηλεόραση και τους χορηγούς γίνονται όλο και περισσότερα, παρασύροντας τα έσοδα των συλλόγων και την αγοραστική τους αξία. Σύμφωνα με το αφιέρωμα του Forbes, μέσα σε ένα χρόνο ο μέσος όρος της οικονομικής αξίας (το πόσο που θα άξιζε να πωληθούν) των τοπ 20 συλλόγων αυξήθηκε κατά 34% φτάνοντας στα 1,08 δισ. ευρώ. Σε ορίζοντα πενταετίας ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί.

Η «βασίλισσα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, η Ρεάλ Μαδρίτης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του διάσημου οικονομικού περιοδικού για 3η συνεχή χρονιά, με αξία 2,86 δισ. Τα έσοδα των «Μαδριλένων» την τελευταία ολοκληρωμένη σεζόν (2013-14) ήταν656 εκατ. ευρώ και είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη ποδοσφαιρική ομάδα στον πλανήτη. Να σημειώσουμε πως η Ρεάλ είναι η ομάδα που έχει καρπωθεί τα περισσότερα χρήματα τα τελευταία χρόνια από το Τσάμπιονς Λιγκ, τη διοργάνωση χρυσορυχείο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Στη 2η θέση έρχεται η μεγάλη εγχώρια αντίπαλος της Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, με αξία2,77 δισ. ευρώ. Οι δύο ισπανικοί γίγαντες καρπώνονται 167 εκατ. ευρώ για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων τους, που είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα. Μέχρι και τη σεζόν 2015-16, στην Ισπανία κάθε ομάδα διαπραγματεύεται μόνη της τα τηλεοπτικά της συμβόλαια. Όταν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση αυτά τα χρήματα θα μειωθούν, τουλάχιστον στην αρχή, ώστε να μοιραστούν πιο δίκαια και σε άλλες ομάδες. Η «Μπάρτσα» ωστόσο, προετοιμάζεται για μεγάλη εισροή χρημάτων από τη φανέλα της. Τα νυν deal με Nike και Qatar Airways της προσφέρουν περίπου 70 εκατ. το χρόνο, ποσό που οι ειδικοί θεωρούν πολύ μικρό για το επίπεδο των «Μπλαουγκράνα». Είναι σίγουρο πως τα επόμενα χρόνια θα ανακοινωθούν συμφωνίες που θα εκτινάξουν αυτό το ποσό.

Στη συνέχεια της λίστας συναντούμε την ομάδα που έχει μετατρέψει το ποδοσφαιρικό μάρκετινγκ σε επιστήμη. Μιλάμε φυσικά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που βρίσκεται στην 3η θέση με αξία που φτάνει τα 2,72 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει καμία ομάδα, σε οποιοδήποτε σπορ, στον κόσμο, που ξέρει να εκμεταλλεύεται την εμπορική της αξίαόπως η Γιουνάιτεντ. Διαθέτει χορηγούς σε κάθε πλευρά του πλανήτη, ενώ τα βασικά εμπορικά της deal αυτά για τη φανέλα με Adidas (από την επόμενη σεζόν) και Chevroletείναι τα πιο προσοδοφόρα στην ποδοσφαιρική βιομηχανία με τεράστια διαφορά από τα επόμενα.

Η 4η θέση ανήκει στον γερμανικό κολοσσό, τη Μπάγερν Μονάχου. Η αξία των «Βαυαρών» υπολογίζεται από το Forbes σε 2,06 δισ. Η σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας καταφέρνει συνεχώς να αναπτύσσεται οικονομικά, ωστόσο ακόμα απέχει από τις υπόλοιπες κορυφαίες ομάδες λόγω των χαμηλότερων τηλεοπτικών εσόδων. Ωστόσο, πριν λόγες ημέρες ο σύλλογος υπέγραψε ένα τεράστιο 10ετές συμβόλαιο με την Adidas (900 εκατ. ευρώ) που θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της γερμανικής μηχανής για την επόμενη 15ετία.

Την πεντάδα ολοκληρώνει η έτερη ομάδα του Μάντσεστερ, η Σίτι, με αξία 1,21 δισ. Ελάχιστα πιο κάτω (1,20 δισ.) υπολογίζεται η αξία της πρωταθλήτρια Αγγλίας, Τσέλσι. Οι δύο αγγλικές ομάδες είναι αυτές που μεγάλωσαν περισσότερο την αξία τους. Το αγγλικό ποδόσφαιρο γίνεται όλο και πιο προσοδοφόρο για τους συλλόγους με τα τηλεοπτικά συμβόλαια να γεμίζουν με χρήμα τα ταμεία τους.

Στην 20άδα υπάρχουν τέσσερις ομάδες από την Ιταλία, οι Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ καιΝάπολι, ωστόσο καμία δε βρίσκεται πάνω από την 9η θέση. Τα σκάνδαλα της περασμένης δεκαετίας, τα απαρχαιωμένα γήπεδα, οι αρνητικοί ισολογισμοί και μία γενικότερη μείωση του εντός αγωνιστικών χώρων ταλέντου, έχουν χτυπήσει το ιταλικό ποδόσφαιρο. Πάντως, στο τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες από ιταλικές ομάδες άλλα και αρκετές νέες επενδύσεις που ίσως σηματοδοτήσουν την ανατροπή της κατάστασης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η τουρκική Γαλατασαράι, που βρίσκεται στην 20η θέση με αξία 258 εκατ. ευρώ, είναι ο μοναδικός σύλλογος στη λίστρα που αγωνίζεται σε πρωτάθλημα εκτός των πέντε κορυφαίων.

Δείτε την λίστα με τις πλουσιότερες ομάδες στον πλανήτη. Τα ποσά είναι σε ευρώ:
1) Ρεάλ Μαδρίτης 2,87 δις
2) Μπαρτσελόνα 2,77 δισ.
3) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2,72 δισ.
4) Μπάγερν 2,06 δισ.
5) Μάντσεστερ Σίτι 1,21 δισ.
6) Τσέλσι 1,20 δισ.
7) Άρσεναλ 1,15 δισ.
8) Λίβερπουλ 864 εκατ.
9) Γιουβέντους 736 εκατ.
10) Μίλαν 681 εκατ.
11) Ντόρτμουντ 616 εκατ.
12) Παρί Σεν Ζερμέν 558 εκατ.
13) Τότεναμ 528 εκατ.
14) Σάλκε 503 εκατ.
15 Ίντερ 386 εκατ.
16) Ατλέτικο 383 εκατ.
17) Νάπολι 310 εκατ.
18) Νιουκάστλ 307 εκατ.
19) Γουέστ Χαμ 271 εκατ.
20) Γαλατάσαράι 258 εκατ.

Προτεινόμενα Άρθρα