Φάκελος "Σαντέ Σίλβα": Το… φάγωμα του "Τσιτσαρίτο", οι ατυχίες και το comeback

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η ποδοσφαιρική οικογένεια, το ταξίδι στην Αγγλία και η ευκαιρία που ψάχνει στον ΑΡΗ.

Ο Σάντε Σίλβα έρχεται στον ΑΡΗ “κουβαλώντας” την δική του ποδοσφαιρική ιστορία. Σύντομη αλλά με κεφάλαια που έχουν το ενδιαφέρον τους και… εμπλουτίζουν κάπως την περίπτωση του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού που έρχεται για να προσδώσει ποιότητα στην γραμμή κρούσης της ομάδας.

Μπορεί να μιλάμε για έναν παίκτη μόλις 23 ετών, αλλά δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι στον ΑΡΗ θα ψάξει την ποδοσφαιρική του αναγέννηση. Και αυτό οφείλεται στην… ταλαιπωρημένη δεύτερη χρόνια του στις τάξεις της Γουέστ Χαμ.

Η ποδοσφαιρική οικογένεια και η άσχημη μοίρα του πατέρα του

Με πατέρα ποδοσφαιριστή, ήταν σχεδόν δεδομένο ότι ο Σίλβα θα ακολουθήσει καριέρα στα γήπεδα. O Χοακίμ Αλμπέρτο Ντα Σίλβα, ή αλλιώς Κουινζίνιο, γεννήθηκε στην Ανγκόλα και “έφτιαξε” το όνομά του στα γήπεδα της Πορτογαλίας, με ομάδες όπως οι Πόρτο, Ρίο Άβε, Φαρένσε και Εστορίλ.

Δυστυχώς όμως ο Σίλβα δεν πρόλαβε να ζήσει πολύ τον πατέρα του, αφού τον Απρίλιο του 2019 και σε ηλικία μόλις 45 ετών “έφυγε” ξαφνικά από την ζωή λόγω εμφράγματος και ενώ έκανε τζόγκινγκ στην Λισαβόνα.

Το ξεπέταγμα στην Γκιμαράες

Η οικογένεια του Σίλβα είχε για βάση της την Λισαβόνα και έτσι δύσκολα θα… ξέφευγε από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ, φτάνοντας μέχρι την Κ-17. Τότε μεταπήδησε στην Γκιμαράες (50 συμμετοχήες στην β’ ομάδα και 30 στην 1η) και παράλληλα με την ανέλιξή του στις μικρές Εθνικές της Πορτογαλίας, ήρθε το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Το Νησί και η ευκαιρία της Γουέστ Χαμ, όπου μάλιστα πήρε μαζί του και την 14χρονη αδελφή του. 

Τους… έψησε να πουλήσουν τον Χαβιέ Ερνάντεζ

Με επτά γκολ στις πρώτες του έξι εμφανίσεις με την U-23 της Γουέστ Χαμ, ο Σίλβα δεν άργησε να πάρει… προαγωγή στην πρώτη ομάδα και να κάνει το ντεμπούτο στην εκτός έδρας ήττα από την Μπέρνλι τον Δεκέμβριο του 2018, αντικαθιστώντας τον Μάρκο Αρναούτοβιτς. 

Μετά και από μία εμφάνιση στο Κύπελλο, ο Σίλβα ξεκίνησε το… σερί της προσωπικής του ατυχίας αφού πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για εγχείριση κήλης, μένοντας εκτός δράσης για τέσσερις μήνες. 

Στην Γουέστ Χαμ πάντως δεν έπαψαν να τον πιστεύουν και η προοπτική του ως παίκτης ήταν ένας από τους λόγους που προχώρησαν στην πώληση του Χαβιέ Ερνάντεζ το περασμένο καλοκαίρι, προορίζοντας τον Σίλβα για αντικαταστάτη του. 

Αλλιώς τα φανταζόταν, αλλιώς ήρθαν…

Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας, το καλοκαίρι το 2019, η ατυχία “χτύπησε” πάλι τον Πορτογάλο άσσο, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση λόγω απόφραξης εντέρου.

Έκτοτε προσπαθούσε να επανέλθει αλλά η περσινή σεζόν εξελίχθηκε στην πιο κακή παρένθεση της καριέρας του, με μόλις μία συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι της U-23. 

Η Γουέστ Χαμ τον δίνει αλλά ποντάρει πάνω του

Οι Λονδρέζοι αποφάσισαν να τον δώσουν δανεικό όχι για να τον ξεφορτωθούν, αλλά για να δουν κατά πόσο μπορεί να επανέλθει και αν μπορούν να τον υπολογίζουν. Επειδή ακριβώς πιστεύουν ακόμα σε αυτόν και ότι εφόσον βρει αγωνιστικό ρυθμό θα θυμήσει πάλι τον παίκτη – πρότζεκτ που έβλεπαν μέχρι πέρυσι.

Το αγωνιστικό προφίλ

Τώρα, σχετικά με ποιός είναι ο Σαντέ Σίλβα μέσα στο γήπεδο; 

Παίκτης ο οποίος μπορεί να παίξει περιφερειακά αλλά και στην κορυφή της επίθεσης. Κυρίως παίζει στα δεξιά αλλά μκπορεί να αγωνιστεί και στα αριστερά. 

Διακρίνεται για την τεχνική του, “φέρνει” στον ΑΡΗ το 1vs1 που δεν το διαθέτουν πολλοί στο ρόστερ, έχει το γκολ αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει. 

Στα αρνητικά του συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν έχει άμυνες και βοηθάει λίγο στο αμυντικό κομμάτι. 

Προτεινόμενα Άρθρα