Πού τα βρίσκουν και πού διαφωνούν

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ολα ανοικτά ανάμεσα στις δύο πλευρές

Σαν ένα παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα και με εκατέρωθεν άγριες κινήσεις, που άλλοτε εννοούνται και άλλοτε μοιάζουν ως μπλόφες, μοιάζουν οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα επανέρχεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία των δύο πλευρών, ακόμα και εντός του Απριλίου – όπως είχε εκτιμήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας -, εν μέσω όμως απειλών και προειδοποιητικών βολών εκατέρωθεν. 

Από την πλευρά των δανειστών υπάρχουν παράγοντες που εξακολουθούν να απειλούν την Ελλάδα με δραματικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμφωνίας και να αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το Grexit, ενώ από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές ή δημοψήφισμα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, αλλά να προταθεί στην Αθήνα μία μνημονιακή συνταγή και πάλι. Είναι περισσότερο από ενδεικτικό των προθέσεών της ότι τέτοιου είδους σενάρια τα διατύπωσε ο, «εξαφανισμένος», κατά τα άλλα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

Μάλιστα όλα αυτά εξελίσσονται με την ΕΚΤ να εμφανίζει σενάρια για χρεοκοπία και παράλληλο νόμισμα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με την κυβέρνηση να απειλεί ότι δεν θα πληρώσει τα ομόλογα της κεντρικής τράπεζας του Ιουλίου και του Αυγούστου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αναχρηματοδότηση του χρέους.
 
Παρά ταύτα, τα σημάδια δείχνουν ότι σημειώνεται μία κάποια πρόοδος και σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις, μετά τη συνεδρίαση του Brussels Group στο Παρίσι. Η πρόοδος αυτή αφορά μάλλον στις ιδιωτικοποιήσεις και στην περικοπή των πρόωρων συντάξεων. Οι βασικές διαφωνίες ωστόσο παραμένουν, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει ότι δεν παραβιάζονται οι «κόκκινες γραμμές» της, ιδίως στο θέμα της μείωσης των συντάξεων. Συγκλίσεις αναζητούνται και στο θέμα της φορολογίας, με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ σε νησιά, ενώ κοινός τόπος πρέπει να γίνεται και ο περιορισμός του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% του ΑΕΠ για φέτος.

Η απόφαση για έκτακτο EuroWorking Group την Τετάρτη ενισχύει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει στασιμότητα, αλλά κινητικότητα προς την εξεύρεση μίας πιθανής λύσης που θα επέτρεπε τουλάχιστον να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις του Μαΐου.
 
Η κυβέρνηση ελπίζει και ποντάρει στην βούληση των Ευρωπαίων για πολιτική λύση, την οποία έχει ζητήσει επίμονα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας είχε μυστικές τηλεδιασκέψεις αυτές τις ημέρες με Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: protothema.gr 

Προτεινόμενα Άρθρα