Οι φορολογικές χρήσεις που δεν έχουν εξεταστεί, το 99 και άλλα

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Ο ισολογισμός της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών με αφιέρωση σε όσους καθημερινά σας λένε να μην ασχολείστε με τον συμπολίτη και τις άλλες εταιρίες που αγωνίζονται ως αντίπαλοι του ΑΡΗ σε επαγγελματικα πρωταθληματα.

Αν ο ΑΡΗΣ καθυστερήσει να πληρώσει… 500 ευρώ για μία μέρα, διαβάζουμε αφιερώματα επί αφιερωμάτων. Υπάρχουν Αρειανοί που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν φύλλο και φτερό τους ισολογισμούς της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και κάθε τμήματος του ΑΡΗ. Το πόρισμα για την ΠΑΕ βγήκε φόρα παρτίδα στο ίντερνετ και φυσικά την ίδια στιγμή ο σύλλογος έχει γίνει περίγελος των συμπολιτών.

“Αρειανοί” ασχολούνται καθημερινά στο να αποδομήσουν τον Κάλας και τον Αρβανίτη ή να πλήξουν τις ελάχιστες φωνές και μέσα ενημέρωσης που ξεμπροστιάζουν την ανισονομία στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Στόχος τους; Μέσα από μία αρρωστημένη νοοτροπία που καταλήγει να εξυπηρετούν πάρα πολλές φορές τα συμφέροντα του συμπολίτη και μόνο.  Για τα 12000 που καθυστέρησε να πληρώσει η ΚΑΕ ΑΡΗΣ για το 99 διαβάσαμε κατεβατά ολόκληρα. Για να δούμε ποιοι έστω θα κάνουν copy paste απο το AllAboutARIS… 

Ο ισολογισμός της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών σε όσους καθημερινά σας λένε να μην ασχολείστε με τον ΠΑΟΚ. Προσέξτε ιδιαίτερα τις παρατηρήσεις νούμερο, 10, 11 12 και 13 και φυσικά και όλα τα υπόλοιπα. Για τους δύσπιστους ο ισολογισμός έχει αναρτηθεί ΕΠΙΣΗΜΑ και μπορείτε να τον κρατήσετε στο αρχείο σας.

Εμείς λογιστές δεν είμαστε, αλλά κάποια πράγματα δεν χρειάζεται να είσαι λογιστής για να τα παρατηρήσεις. Παραθέτουμε τις παρατηρήσεις με ευλαβικό copy paste με εξαίρεση τα πρώτα διαδικαστικά του κειμένου και αναρωτιόμαστε αν κάποιος από την Πολιτεία και τις…φορολογικές αρχές έχουν λόγο να ασχοληθουν ή  όλα είναι καλώς καμωμένα και απλά θα περιμένουμε τις υπογραφές της επόμενης ρύθμισης νομοθετικού περιεχομένου;

ΕΚΘΕΣH ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤH ΛΟΓΙΣΤΗ

Βάση για αρνητική γνώμη. Από τον έλεγχο μας προέκυψαν τα εξής:

1) Στο λογαριασμό του ενεργητικού Δ.ΙΙ.1 «Πελάτες» περιλαμβάνονται χρεωστικά υπόλοιπα παλαιότητας πέραν του έτους συνολικού ποσού ευρώ 416.000 περίπου για τα οποία η εταιρεία έχει διενεργήσει πρόβλεψη ποσού ευρώ 249.976,40 για κάλυψη ζημίας από ενδεχόμενη μη είσπραξή τους. Κατά την γνώμη μας η πρόβλεψη υπολείπεται κατά ευρώ 164.000 περίπου, έτσι, ο λογαριασμός «Πελάτες», τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα βελτιωμένα.

2) Στα βιβλία της εταιρείας δεν έχουν λογιστικοποιηθεί επιταγές εισπρακτέες, προηγουμένων χρήσεων (2008-2009,) συνολικού ποσού ευρώ 37.000 περίπου για τις οποίες, όπως αναφέρεται και στην έκθεση ελέγχου της προηγούμενης χρήσης, δεν έχει διευκρινισθεί ο λόγος της μη λογιστικοποίησης αυτών.

3) Στο λογαριασμό του ενεργητικού Δ.ΙΙ.3α «Επιταγές Εισπρακτέες» περιλαμβάνονται επιταγές ποσού ευρώ 449.691,28 οι οποίες προέρχονται από προηγούμενες χρήσεις, με ημερομηνίες λήξεως προγενέστερες της 30/06/2009. Τα σώματα των συγκεκριμένων επιταγών δεν τέθηκαν στην διάθεση του ελέγχου μας. Η εταιρεία δεν έχει διενεργήσει ισόποση πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων, έτσι τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα βελτιωμένα.

4) Στο λογαριασμό του Ενεργητικού Δ.ΙΙ.11 «Χρεώστες Διάφοροι» περιλαμβάνονται χρεωστικά υπόλοιπα συνολικού ποσού ευρώ 226.000 περίπου, τα οποία αφορούν καταβολές προηγουμένων χρήσεων (2007-2009), προς πρώην μέλη της διοίκησης. Η εταιρεία δεν έχει διενεργήσει ισόποση πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων, έτσι τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα βελτιωμένα.

5) Στο λογαριασμό του Ενεργητικού Δ.ΙΙ.12 «Λοιποί συνεργάτες λογ/σμός προς απόδοση» περιλαμβάνονται χρεωστικά υπόλοιπα συνολικού ποσού ευρώ 47.000 περίπου, για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά. Άμεσα η εταιρεία θα πρέπει να ζητήσει την έκδοση αυτών και τα ποσά αυτά να μεταφερθούν σε βάρος των αποτελεσμάτων χρήσης. Συνεπώς τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα βελτιωμένα.

6) Η εταιρεία δεν σχηματίζει πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία. Κατά την 30η Ιουνίου 2014, το συνολικό ύψος της μη σχηματισθείσας πρόβλεψης ανέρχεται σε ευρώ 4.900,00. Έτσι, τ’ αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα βελτιωμένα.

7) Στην κλειόμενη χρήση δεν έχουν λογιστικοποιηθεί έσοδα συνολικού ποσού ευρώ 360.000 περίπου, εκ των οποίων ποσό ευρώ 313.000 περίπου εμφανίζεται στο λογαριασμό του παθητικού Γ.ΙΙ.4 «Προκαταβολές πελατών». Έτσι, τα αποτελέσματα χρήσεως και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται μειωμένα κατά 360.000 ευρώ περίπου.

8) Η εταιρεία στην κλειόμενη χρήση δεν έχει λογιστικοποιήσει υποχρεώσεις προς καλαθοσφαιριστές συνολικού ποσού ευρώ 8.750,00 περίπου. Έτσι, τα αποτελέσματα χρήσης, ο λογαριασμός πιστωτές διάφοροι και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα βελτιωμένα.

9) Από την επιστολή που λάβαμε από τη νομικό σύμβουλο της εταιρείας, προέκυψε ότι ποσό ευρώ 60.000,00 αφορά τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα εκτελεσθούν μετά την λήξη της συμφωνίας συνδιαλλαγής και της προστασίας της εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 99 (λήξη 19.11.2015) και οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Έτσι, τα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης, οι υποχρεώσεις και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα βελτιωμένα.

10) Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2009-2014 και ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτήν την ενδεχόμενη υποχρέωση. Από τον έλεγχο μας δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσουμε εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται. Επίσης, η εταιρεία δεν απεδέχθη την διενέργεια φορολογικού ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 82, παραγρ. 5 Ν. 2238/1994.

11) Το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων. Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει την δραστηριότητά της.

12) Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ. Ν. 2190/1920 και ως εκ τούτου επιβάλλεται η εταιρεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αρθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου αυτού.

13) Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.32503/11.11.2011 απόφαση του Πολυμελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επικυρώθηκε η από 28/07/2011 συμφωνία συνδιαλλαγής μεταξύ της «ΚΑΕ ΠΑΟΚ» και των συμβληθέντων πιστωτών της με συνέπεια η εταιρεία να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007. Από την συνδιαλλαγή αυτή, στην προηγούμενη χρήση, διαγράφησαν υποχρεώσεις προμηθευτών και πιστωτών συνολικού ποσού ευρώ 1.006.660,80 το οποίο εμφανίζονταν στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως και συγκεκριμένα στο λογαριασμό «Έκτακτα και ανόργανα έσοδα». Όπως αναφέρουμε και στην έκθεση ελέγχου της προηγούμενης χρήσης, οι όροι της συμφωνίας συνδιαλλαγής, μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της παρούσας έκθεσης μας, εξυπηρετούνται με καθυστέρηση με συνέπεια να υπάρχει ενδεχόμενο η εταιρεία να εκπέσει από την προστασία του άρθρου 99 του ΠτΚ.

14) Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας, σχετικά με την παρακολούθηση των οικονομικών λειτουργιών της (παρακολούθηση παγίων, απαιτήσεων, υποχρεώσεων, εσόδων, εξόδων), χρίζει περαιτέρω βελτίωση έτσι ώστε αφ΄ ενός να έχουμε άμεση και ορθολογική λογιστική ενημέρωση των βιβλίων της εταιρείας και αφ΄ ετέρου να εξασφαλίζεται πλήρως η διαχειριστική τάξη των οικονομικών συναλλαγών της.

Αρνητική γνώμη Κατά τη γνώμη μας, εξαιτίας της σημαντικότητας των θεμάτων που μνημονεύονται στην παράγραφο ‘Βάση για Αρνητική Γνώμη’, οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις δεν παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της Εταιρείας κατά την 30 Ιουνίου 2014 και τη χρηματοοικονομική της επίδοση για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τα Λογιστικά Πρότυπα που προδιαγράφονται από το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και τις διατάξεις των άρθρων 42α έως και 43γ του κωδ. Ν. 2190/1920. Αναφορά επί Άλλων Νομικών και Κανονιστικών θεμάτων Επαληθεύσαμε τη συμφωνία και την αντιστοίχιση του περιεχομένου της Έκθεσης Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου με τις ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις, στα πλαίσια των οριζόμενων από τα άρθρα 43α και 37 του Κ.Ν. 2190/1920″.

Προτεινόμενα Άρθρα