Αρκετά τα οφέλη σε περίπτωση συνεργασίας των δύο χωρών
Στη Μόσχα το κλίμα είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδες εξαιτίας της επίσκεψης, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται ως σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.
Αλλά και από μόνη της η επίσκεψη στέλνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα: και οι δυο χώρες με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δικά τους θέματα βέβαια, δεν είναι ικανοποιημένες από τη συμπεριφορά της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό ο μεν κ. Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ο δε κ. Πούτιν θέλει να δείξει ότι έχει την ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον Ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ερωτήματα
Πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές η επίσκεψη έχει λάβει χαρακτηριστικά πολιτικού και διπλωματικού θρίλερ, με τουλάχιστον δυο μεγάλα ερωτηματικά να πλανώνται: πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή πλευρά από τα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μηνύματα της συνάντησης είναι το ένα, καθώς οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δουν μια χώρα εταίρο να παρεκκλίνει από την τακτική της διεθνούς απομόνωσης του κ. Πούτιν, ούτε και να αναπτύσσει ιδιαίτερη συνεργασία μαζί του. Είναι ενδεικτικό οτι ακόμα και χθες ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παραμείνει στη σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή έναντι της Μόσχας και να μην κάνει ανοίγματα στον κ. Πούτιν!
Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η συζήτηση των δυο ηγετών θα φτάσει μέχρι και στην χορήγηση δανείου από την Ρωσία προς την Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αφήνει ανοιχτό η ρωσική. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει τεθεί τέτοια θέμα από την πλευρά της Αθήνας, αλλά από το Κρεμλίνο τονίζεται οτι στη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, μη εξαιρουμένου και του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμώνται πιστωτικοχρηματιστικά.
Πάντως ιδίως στην περίπτωση που η συζήτηση πάει σε τέτοιου είδους οικονομική σχέση και η Ρωσία στηρίξει την Ελλάδα για το χρέος, τότε είναι ακόμη πιο βέβαιο ότι θα τεθούν θέματα ρωσικού ενδιαφέροντος για αγορά υποδομών και άλλων επενδύσεων στη χώρα μας, με κορυφαία ζητήματα στη σχετική λίστα ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Τρεις τομείς
Το πιο πιθανό είναι ωστόσο να υπάρξει μεν μια σημαντική οικονομική ανάσα απο τη Μόσχα προς την Αθήνα, αλλά οχι με τη μορφή απευθείας δανείου. Εκείνο που θεωρείται αναμενόμενο είναι η σημαντική ενίσχυση σε τρεις τομείς, με μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα: πρώτον, στην άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, που είχε επιβληθεί ως απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο της ευρωπαϊκής ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αυτή την κίνηση με ενδιαφέρον καθώς θα δώσει ανάσα στην αγροτικό κόσμο της χώρας, που στηρίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.
Δεύτερο και σχετικό, η εκτενής συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα αγροτικής οικονομίας, με κοινοπραξίες και μικτά σχήματα εταιριών.
Και τρίτο, που έχει τεράστιο οικονομικό και ίσως γεωπολιτικό ενδιαφέρον, ειναι τα ενεργειακά. Η Αθήνα αναμένει να απαλλαγεί απο τεράστια οικονομικά βάρη εάν η Μόσχα αποφασίσει να διαγράψει πρόστιμα που προβλέπουν οι συμφωνίες για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα πρόκειται να συζητηθεί διεύρυνση της συνεργασίας και στο θεμα των αγωγών.
Συναντήσεις
Μετά την τρίωρη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Πούτιν, αλλά και των αντιπροσωπειών, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.
Αύριο Πέμπτη θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Στη συνέχεια θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.
Πηγή: protothema.gr