Τίναξαν την μπάνκα…

από AllAboutARIS

Το συνολικό χρηματικό ποσό που θα καταλήξει στην Πρέμιερ Λιγκ για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της περιόδου 2016-19 μπορεί να ανεβεί στο θεόρατο ποσό των 11,4 δισ. ευρώ, όταν ολοκληρωθούν οι εκτός Αγγλίας συμφωνίες.

Sky και BT «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα» προσφέροντας 7 δισ. ευρώ, ποσό κατά 70% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της τριετίας που διανύουμε. Το ποσό αυτό μοιάζει ασύλληπτο για κάθε άλλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, αλλά αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Ως γνωστόν, η Πρέμιερ Λιγκ είναι το δημοφιλέστερο πρωτάθλημα στον κόσμο με φανατικούς φίλους σε κάθε σημείο του πλανήτη. Οπότε σε κάθε χώρα του πλανήτη υπάρχουν τηλεοπτικά δίκτυα που επιθυμούν να αποκτήσουν αυτό το πολύτιμο τηλεοπτικό προϊόν, ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσουν αδρά.

Για την τριετία 2013-16 οι πωλήσεις στα κανάλια του εξωτερικού έφεραν στη Λίγκα περίπου τα 3,4 από τα συνολικά 7,4 δισ. ευρώ του τηλεοπτικού τζίρου. Οι αναλυτές της αγοράς των μίντια υπολογίζουν πως θα υπάρχει σημαντική αύξηση με αποτέλεσμα τα χρήματα από το εξωτερικό να φτάσουν τα 4,4 δισ. ευρώ. Προσθέτοντας την ήδη ανακοινωμένη εγχώρια συμφωνία ο συνολικός τηλεοπτικός τζίρος θα είναι 11,4 δισ. ευρώ.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν φέρει χαμόγελα ευτυχίας στις αγγλικές ομάδες. Όταν ξεκινήσουν να ισχύουν τα νέα deal, ακόμα και η ομάδα που θα πάρει την τελευταία θέση στη βαθμολογία θα καρπωθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι μεγαλύτερο από τα γενικά έσοδα των περισσότερων ομάδων στον κόσμο. Γίνεται εύκολα κατανοητό πως το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στην ποδοσφαιρική Αγγλία και τον υπόλοιπο κόσμο θα ανοίξει ακόμα περισσότερο, ενώ όλο και περισσότεροι μεγιστάνες θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο αγγλικών ομάδων.

Προτεινόμενα Άρθρα