«Καιγόμαστε και βυθιζόμαστε»

από AllAboutARIS

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι 478 επιβάτες και το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου «Νόρμαν Ατλάντικ» στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του, 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Ναυτιλίας από τους επιβαίνοντες οι 268 είναι Έλληνες. Οι περιγραφές των επιβατών μιλούν για παπούτσια που λιώνουν, ενώ είναι συνεχείς και οι εκκλήσεις για βοήθεια. «Καιγόμαστε και βυθιζόμαστε δεν μπορεί να μας σώσει κανένας, ψέματα λένε όλοι», είπε o κ. Νίκος Παπαθεοδοσίου.

Ο ιστότοπος paramythia-online.gr ανάρτησε τη φωτογραφία του φλεγόμενου πλοίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η φωτογραφία εστάλη από επιβάτη παραπλέοντας πλοίου. Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας Νίκος Λαγκαδιανός το πλοίο βρίσκεται σε ιταλικά χωρικά ύδατα και το ιταλικό λιμενικό είναι αυτό που έχει αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης. Στην περιοχή βρίσκονται 8 παραπλέοντα πλοία και δύο ρυμουλκά ενώ, σύμφωνα με τον κ. Λαγκαδιανό, στην περιοχή πλέουν δύο πυροσβεστικά κι ένα μεγάλο ρυμουλκό από την Ιταλία. Επίσης οι 150 από τους επιβαίνοντες έχουν μετεπιβιβαστεί σε λέμβους και από αυτούς οι 42 με ασφάλεια στο παραπλέον πλοίο spirit of Piraeus.

Παράλληλα, το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας, με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic».  Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά. Ηδη η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες από το πλήρωμα, όπως σημειώνει το τηλεγράφημα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος από την Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση. Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 423 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα,125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

πηγή: www.real.gr

Προτεινόμενα Άρθρα