Πώς άρχισε η έρευνα για την εγκληματική οργάνωση

από AllAboutARIS

Η δεύτερη υπόθεση έμεινε γνωστή ως "στημένοι πίνακες διαιτησίας" και προκάλεσε το εισαγγελικό ενδιαφέρον έπειτα από ρεπορτάζ της "Καθημερινής" τον Αύγουστο του 2012

Οπως προκύπτει από το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013. Η προκαταρκτική έρευνα άρχισε τον Δεκέμβριο του 2012 με αφορμή δύο υποθέσεις οι οποίες στη συνέχεια συσχετίστηκαν.

Η πρώτη υπόθεση άρχισε να ερευνάται με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες για την έκρηξη του αρτοποιείου του πρώην διαιτητή της Σούπερ Λίγκας Πέτρου Κωνσταντινέα.

Ο συγκεκριμένος διαιτητής, πριν η επιχείρησή του γίνει στόχος επίθεσης, είχε διαιτητεύσει τον αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0. Μετά τη διαιτησία του Κωνσταντινέα υπήρξαν αντιδράσεις και αλλαγές στην ΚΕΔ με την “καρατόμηση” του Κύρου Βασάρα από τη θέση του υπευθύνου ορισμού διαιτητών για τη Σούπερ Λίγκα. Ο Κωνσταντινέας, παρότι με εισήγηση της ΕΠΟ έγινε διεθνής διαιτητής τον Ιανουάριο του 2012, δεν ορίστηκε ξανά σε αγώνα παρά μόνο σε έναν (Ατρόμητος-ΠΑΟΚ) στο τέλος της σεζόν, μετά τη λήξη του οποίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διαιτησία, αφήνοντας αιχμές.

Με αφορμή το περιστατικό της έκρηξης, δρομολογήθηκε εισαγγελική έρευνα και ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Οι πίνακες

Η δεύτερη υπόθεση έμεινε γνωστή ως “στημένοι πίνακες διαιτησίας” και προκάλεσε το εισαγγελικό ενδιαφέρον έπειτα από ρεπορτάζ της “Καθημερινής” τον Αύγουστο του 2012. Το ρεπορτάζ περιελάμβανε καταγγελίες του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΠΟ Χρήστου Σαββά, για τον τρόπο που καταρτίστηκαν οι πίνακες διαιτητών την περίοδο 2012-2013. Ο κ. Σάββας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία “παρωδία” και τον τότε πρόεδρο της ΚΕΔ και έπειτα της ΕΠΟ, Γ. Σαρρή, “ενορχηστρωτή”. Η διαδικασία καταρτισμού των πινάκων διαιτησίας συνδεόταν με τις επικείμενες εκλογές στην ΕΠΟ που έγιναν δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2012.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, που ήταν γνωστό ότι θα διεκδικούσε την προεδρία της ΕΠΟ, δεν ήθελε να είναι παρών στη διαδικασία καταρτισμού των πινάκων ώστε να αποφύγει τα σχόλια της αντιπολίτευσης για μεροληπτικές κρίσεις με στόχο την ψηφοθηρία.

Ομως ο κ. Σαρρής δεν ήθελε να είναι παρών ούτε ο Χρήστος Σάββας, επειδή θα ήταν υποψήφιος με την αντίπαλη παράταξη. Τελικά, ο κ. Σάββας αποκλείστηκε από τη διαδικασία επιλογής, στην οποία παρόντα ήταν τα άλλα τρία μέλη της ΚΕΔ Μπριάκος, Δούρος και Βασάρας ο οποίος, με επιστολή που έστειλε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ, διαχώρισε τη θέση του από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Προτεινόμενα Άρθρα