Νέα εποχή οικονομικής βιωσιμότητας

από AllAboutARIS

Η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα της σεζόν 2013-14, κατά την οποία το ετήσιο έλλειμμα μειώθηκε σε 29 εκατ. ευρώ, λόγω των εσόδων που έφτασαν τα 442 εκατ. ευρώ και είναι τα μεγαλύτερη στην ιστορία της.

Μετά από την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, τα οικονομικά αποτελέσματα έρχονται να κάνουν τη σεζόν 2013-14 ακόμα πιο επιτυχημένη για τη Μάντσεστερ Σίτι. Μπορεί τα έξοδα να ήταν μεγαλύτερα από τα έσοδα, ωστόσο τα 29 εκατ. ευρώ της διαφοράς είναι τα λιγότερα από όταν ο σύλλογος πέρασε στα χέρια του Σείχη Μανσούρ, το 2008. Μάλιστα, οι διοικούντες την πρωταθλήτρια Αγγλίας πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος ισολογισμός πειθαρχεί με τις απαιτήσεις των κανονισμών financial fair play της ΟΥΕΦΑ, άρα δεν θα υπάρξει τιμωρία όπως έγινε πριν λίγους μήνες.

Τα έσοδα της ομάδας εκτοξεύθηκαν κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Σε αυτό συνετέλεσαν τα 130 εκατ. ευρώ που καρπώθηκε από το πλουσιοπάροχο τηλεοπτικό συμβόλαιο της Πρέμιερ Λιγκ ως πρώτη στην κατάταξη και τα 211 εκατ. ευρώ (ακόμα ένα ρεκόρ) που εισέπραξε από χορηγούς, υποστηρικτές και λοιπούς εμπορικούς συνεργάτες.
Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται τόσο το πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ που της επέβαλε η ΟΥΕΦΑ όσο και τα 200 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν για την κατασκευή του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου και έδρα της ακαδημίας που θα ανοίξει τις πύλες του την ερχόμενη εβδομάδα. Γενικότερα, οι επενδύσεις του Σεΐχη από το Αμπού Ντάμπι έχουν φτάσει αισίως τα 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των «Πολιτών», Φεράν Σοριάνο, τόνισε πως τα αποτελέσματα σηματοδοτούν «μία νέα εποχή οικονομικής βιωσιμότητας». Ο πρόεδρος του συλλόγου, Καλντούν αλ-Μουμπάρακ, δήλωσε πως η «Μάντσεστερ Σίτι έφτασε στο σημείο που ήθελαν οι διοικούντες όταν ο Μεγαλειότατος (Μανσούρ) πήρε τα ηνία της».

Προτεινόμενα Άρθρα