«Η εκκαθάριση δεν είναι εμπόδιο για τον ΑΡΗ»

από AllAboutARIS

H κα. Κονιτσιώτη μιλώντας στους Αλέξη Σαββόπουλο και Χρύσανθο Τσαλτίδη, τόνισε ότι οι εκκαθαριστές δεν παίρνουν πάνω τους τα παλιά χρέη, ενώ σημείωσε ότι η ολοκλήρωση ή όχι της εκκαθάρισης δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη νέα σύσταση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Στον «Libero 107,4» και την εκπομπή «AllAboutARIS on Air» φιλοξενήθηκε η Πέννυ Κονιτσιώτη. Η γνωστή νομικός με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο, Αστικό Δίκαιο και Αθλητικό Δίκαιο ανέλυσε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την εκκαθάρισες, τις τριτανακοπές, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις ευθύνες που βαραίνουν τους εκκαθαριστές.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την εκκαθάριση: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει προβλήματα, και δυστυχώς στη δική σας περίπτωση και ο ΑΡΗΣ. Γι αυτό έφτασε και στη φάση της εκκαθάρισης. Πάμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η εκκαθάριση. Είναι μια διαδικασία, όπως προβλέπεται από το νόμο περί ανωνύμων εταιριών, εφαρμόζεται και σε ΠΑΕ, όταν η εταιρία και οι μέτοχοι δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Ετσι αποφασίζεται να μη συνεχιστεί η λειτουργία της, και μπαίνει σε μια διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης. Αυτό για να συμβεί θα πρέπει να εκκαθαρίσει και να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που υπάρχουν. Στην ουσία είναι μια τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι να τερματιστεί η λειτουργία της εταιρίας».

Για το πόσο διάστημα αυτή κρατά: «Η νομοθεσία ορίζει ενδεικτικά τρεις μήνες, όμως το διάστημα που απαιτείται τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερο».

Για τις τριτανακοπές και πόσο μπορούν να καθυστερήσουν την εκκαθάριση: «Όταν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία η ΠΑΕ, μπορούν κάποιες απαιτήσεις που υπάρχουν από τρίτους να διεκδικηθούν. Αυτοί θα προσπαθήσουν να ικανοποιηθούν από τους νόμιμους εκπροσώπους  της εταιρίας, που υπήρχαν το χρονικό διάστημα που τους αφορά. Εκεί οι εκάστοτε νόμιμοι εκπρόσωποι θα θέλουν να αποποιηθούν ευθυνών, και γι αυτό το λόγο θα κάνουν τις τριτανακοπές. Μπορεί αυτή η διαδικασία να πάρει και πολλά χρόνια. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν τερματιστεί».

Για το αν αυτό θα επηρεάσει τη σύσταση της νέας ΠΑΕ: «Αυτό για τον ΑΡΗ δε θα αποτελέσει εμπόδιο. Το ένα ζήτημα δεν αποτελεί εμπόδιο για το άλλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παίζει ρόλο μόνο το ήδη υπάρχον δεδικασμένο, αλλά δεν υπάρχει και αντίθετο νομικό επιχείρημα».

Για το τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΡΗ: «Το Ρύσιο είναι ένα περιουσιακό στοιχεία που μπορεί να εκποιηθεί. Θεωρητικά κινδυνεύει, αλλά υπάρχουν δυνατότητες να επιλυθεί το ζήτημα. Για παράδειγμα ο ΑΡΗΣ να μισθώσει από το Δημόσιο τις εγκαταστάσεις».

Για την ευθύνη των εκκαθαριστών: «Εχει να κάνει με το πόσο καλά θα τακτοποιήσουν τα ζητήματα της εκκαθάρισης και μόνο αυτό. Δηλαδή πόσο καλά θα κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε. Δεν τους βαραίνουν χρέη, τους βαραίνει ότι προκύψει στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Στην ουσία πρέπει να είναι καλοί διαχειριστές της κατάσταση που παρέλαβαν. Δεν μπορούν να τους κυνηγήσουν γιατί δεν οδήγησαν αυτοί την ομάδα στην εκκαθάριση. Επομένως αν κάποιος θελήσει να κυνηγήσει κάποιους, αυτοί θα είναι οι μέτοχοι που έβγαλαν την απόφαση. Οι εκκαθαριστές θα έχουν ευθύνη μόνο αν έχουν κάνει κάτι Δεν έχεπιλήψιμο κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης».

Για τι μπορεί να γίνει με τους ξένους παίκτες: «Η ΦΙΦΑ δε μπαίνει πολλές φορές στη διαδικασία να κατανοήσει τη νομοθεσία του κάθε κράτους, οπότε και τιμωρεί της ομάδες βάσει ονόματος. Δηλαδή βλέπει και πάλι την ΑΕΚ FC και τη θεωρεί ίδια. Κάτι που δεν ισχύει όμως. Ετσι αποφασίζει διαφορετικά, τη στιγμή που η ΕΠΟ ξεκαθάρισε ότι κακώς προβαίνει σε αυτές τις αποφάσεις. Επί της ουσίας αν κάποιος δικαιωθεί από τη ΦΙΦΑ, δε θα μπορεί να δικαιωθεί στην πράξη στην Ελλάδα, γιατί το θέμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την ελληνική δικαιοσύνη».

Προτεινόμενα Άρθρα