Αυτό είναι το μνημόνιο!

από AllAboutARIS

Διαβάστε παρακάτω τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με τα έσοδα από εισιτήρια και χορηγίες, τις υποχρεώσεις του εφόρου, τη σύσταση νέας αθλητικής ανώνυμης εταιρίας και την εκκαθάριση της ΠΑΕ.

Αναλυτικά:

Άρθρο 1ο  Εποπτεία ποδοσφαιρικού Τμήματος – Αρμοδιότητες Εφόρου.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα θα λειτουργεί κάτω από την επίβλεψη και έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος αναλαμβάνει, ως έφορος του τμήματος ποδοσφαίρου, την ευθύνη να συντονίζει τις δραστηριότητες του τμήματος και να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και απρόσκοπτη χρηματοδότησή του. Ρητώς συμφωνείται ότι η εμπορική εκμετάλλευση τόσο του ποδοσφαιρικού τμήματος όσο και του γηπέδου παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα του Συλλόγου, με τον έφορο να δύναται να προτείνει συνεργασίες τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων ή/και χορηγίες ή/και διαφημίσεις ή επωφελείς χρήσεις των γηπεδικών εγκαταστάσεων και του ποδοσφαιρικού τμήματος. Στην περίπτωση που τα τηλεοπτικά δικαιώματα ή/και η χορηγία ή/και η διαφήμιση ή/και οποιαδήποτε άλλη εμπορική εκμετάλλευση του ποδοσφαιρικού τμήματος (ενδεικτικά αναφερόμενη η αθλητική ενδυμασία, η μπουτίκ κλπ) ή/και του γηπέδου επιτυγχάνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Εφόρου, το 60% των ακαθάριστων εσόδων (πλην ΦΠΑ που θα παρακρατείται σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία) θα αποδίδεται προς χρήση και προς ευόδωση των σκοπών του ποδοσφαιρικού τμήματος και το υπόλοιπο 40% για τις λοιπές δραστηριότητες του Συλλόγου. Στην περίπτωση που τα τηλεοπτικά δικαιώματα ή/και η χορηγία ή/και η διαφήμιση ή/και οποιαδήποτε άλλη εμπορική εκμετάλλευση του ποδοσφαιρικού τμήματος (ενδεικτικά αναφερόμενη η αθλητική ενδυμασία, η μπουτίκ κλπ) ή/και του γηπέδου επιτυγχάνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου, το 40% των ακαθάριστων εσόδων (πλην ΦΠΑ που θα παρακρατείται σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία) θα αποδίδεται προς χρήση και προς ευόδωση των σκοπών του ποδοσφαιρικού τμήματος και το υπόλοιπο 60% για τις λοιπές δραστηριότητες του Συλλόγου. Από τα εισιτήρια παρακολούθησης των ποδοσφαιρικών αγώνων, το 70% των ακαθάριστων εσόδων (πλην ΦΠΑ που θα παρακρατείται σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία) θα αποδίδεται προς χρήση και προς ευόδωση των σκοπών του ποδοσφαιρικού τμήματος και το υπόλοιπο 30% για τις λοιπές δραστηριότητες του Συλλόγου. Κάθε έσοδο ή κάθε δαπάνη θα πρέπει να τυγχάνει της ειδικής έγκρισης και υπογραφής του Προέδρου του Συλλόγου ενώ για την παρακολούθηση των εσόδων – εξόδων του ποδοσφαιρικού τμήματος θα τηρείται ειδικότερη λογιστικοποιημένη καρτέλα χρεοπιστώσεων, όπου θα παρακολουθούνται ευκρινώς έσοδα και έξοδα σύμφωνα με τους κανόνες της λογιστικής επιστήμης. Η εκκαθάριση και απόδοση των ανωτέρω εσόδων θα γίνεται σε μηνιαία βάση. Τυχόν πλεόνασμα του ποδοσφαιρικού τμήματος στο τέλος της παρούσας αγωνιστικής περιόδου θα αποδοθεί στο Σύλλογο για την κάλυψη των αναγκών των λοιπών τμημάτων.

Άρθρο 2ο – Υποχρεώσεις Εφόρου
α. Ήδη με το παρόν ο Έφορος αναλαμβάνει την υποχρέωση να υλοποιήσει τη δημόσια δέσμευσή του, ήτοι να καταβάλει μέσα στους επόμενους πέντε (5) μήνες το ποσό των 400.000€  για την ενίσχυση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Το ποσό αυτό δίδεται στο Σύλλογο ως ταμειακή διευκόλυνση (άτοκο δάνειο) και ο Έφορος διατηρεί το δικαίωμα είτε να ζητήσει την επιστροφή των ανωτέρω χρημάτων κατά τη λήξη του πρωταθλήματος, είτε να επιδιώξει τη μετοχοποίηση  της ανωτέρω απαίτησης στο πλαίσιο σύστασης της νέας αθλητικής ανώνυμης εταιρίας, με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 4 του παρόντος. Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί στο ταμείο του Συλλόγου το ανωτέρω χρηματικό ποσό εντός της ανωτέρω πεντάμηνης προθεσμίας, ο Σύλλογος θα ανακαλεί το δεύτερο συμβαλλόμενο από τη θέση του εφόρου και θα διακόπτει κάθε σχέση συνεργασίας με αυτόν, δίχως τούτος να διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής των τυχόν χρημάτων που θα έχει ήδη καταθέσει, λόγω ποινικής ρήτρας αναπόδεικτης ζημίας που τα συμβαλλόμενα μέρη θεωρούν ως δίκαιη, εύλογη και αντάξια της αντιπαροχής και παραιτούνται του δικαιώματός τους να ζητήσουν τη μείωσή της κρίνοντας τούτην ως υπέρμετρη.
β. Ο Έφορος απαγορεύεται να προβαίνει σε δηλώσεις ή να διατυπώνει δημόσια απόψεις και σχόλια που τυχόν θα βλάψουν το Σύλλογο ή τις σχέσεις της με άλλους Συλλόγους.
γ. Ο Έφορος απαγορεύεται να εκφράζεται μειωτικά για το έμψυχο ή άψυχο υλικό της ομάδας.
δ. Ο Έφορος οφείλει να παρευρίσκεται σε όλους τους αγώνες της ομάδας και γενικά οφείλει να μην απουσιάζει από καμία επίσημη υποχρέωση του Συλλόγου, χωρίς την έγγραφη άδεια του ΔΣ του Συλλόγου.
ε. ο Έφορος δεν θα προβαίνει δημόσια σε σχόλια ή κρίσεις που δύνανται να επηρεάσουν την αγωνιστική ή/και εξωαγωνιστική ισορροπία και ηρεμία της ομάδας ή του Συλλόγου.
Στ. ο Έφορος δεν δικαιούται αμοιβής, πάγιας ή ως ποσοστού επί των καθαρών κερδών, για την άσκηση των αναληφθεισών με το παρόν υποχρεώσεών του.

Άρθρο 3ο  Τεχνικός Διευθυντής – Προπονητής
Στο ποδοσφαιρικό τμήμα έχει αναλάβει ήδη χρέη προπονητή – τεχνικού διευθυντή ο επίσημα αναγνωρισμένος προπονητής ποδοσφαίρου Καλαιτζίδης Δημήτριος, εφεξής καλούμενος χάριν συντομίας ως «Προπονητής». Τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώνουν ότι τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης και επιλογής τους και ότι ρητά θα έχει τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Ο προπονητής έχει την γενική ευθύνη για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του τμήματος ποδοσφαίρου και την εποπτεία των τυχόν λοιπών ποδοσφαιρικών ομάδων του Συλλόγου, με την άμεση συνδρομή και φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Η σύνθεση της ομάδας εν όψει κάθε επίσημης ή φιλικής συνάντησης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του προπονητή, ο οποίος ελεύθερα επιλέγει και τον τόπο προετοιμασίας. Ο προπονητής είναι ο μόνος αρμόδιος για τα αθλητικά θέματα που αφορούν την ποδοσφαιρική ομάδα του Συλλόγου, καθώς του παρέχεται το δικαίωμα της επιλογής αποκλειστικά από τον ίδιο όλης της προπονητικής ομάδας και των συνεργατών του.  Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, στις αρμοδιότητες του συγκαταλέγεται η προετοιμασία της ομάδας, η προπόνηση της ομάδας κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, η επιλογή των αντιπάλων για διεξαγωγή φιλικών αγώνων, η επιλογή του βοηθού και του γυμναστή των ποδοσφαιριστών, η επιλογή του τόπου, χρόνου, αριθμού προπονήσεων, η επιλογή των τακτικών και αναπληρωματικών ποδοσφαιριστών.
β. Οι προπονήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση του προπονητή, με τον τρόπο και το σύστημα που εκείνος θα επιλέξει.
γ. Ο προπονητής οφείλει να συνεργάζεται με τον Έφορο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ή με όποιον σύμβουλο αυτό υποδείξει, χωρίς ούτε ο Έφορος ούτε το ΔΣ να έχουν δικαίωμα παρεμβάσεως στο έργο του. Επίσης, θα παρίσταται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, εφόσον του ζητηθεί και εφόσον αυτό είναι συμβατό προς το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας.
δ. Ο προπονητής θα συνεργάζεται με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και τον Έφορο για την ενίσχυση της ομάδας κατά τις μεταγραφικές περιόδους.  Ο προπονητής θα υποβάλλει προτάσεις για τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι πρέπει να αποκτηθούν, καθώς και για εκείνους οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν. Επίσης, ο προπονητής είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, οικονομικό προϋπολογισμό ο οποίος θα αναφέρεται στην λειτουργία της αθλητικής ομάδας. Μέσα στον οικονομικό προϋπολογισμό απαιτείται να περιλαμβάνεται το καθαρό κόστος των αμοιβών όλων των ποδοσφαιριστών, καθώς και του προπονητικού team, καθώς και η πρόβλεψη εξόδων της λειτουργίας της ομάδας (π.χ. προετοιμασία, έξοδα κίνησης κλπ.)
ε. Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ θα συνεργάζεται με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και τον Έφορο κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο από τα μέρη.
στ. Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ απαγορεύεται να προβαίνει σε δηλώσεις ή να διατυπώνει δημόσια απόψεις και σχόλια που τυχόν θα βλάψουν το Σύλλογο ή τις σχέσεις του με άλλους Συλλόγους.
ζ. Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ απαγορεύεται να εκφράζεται μειωτικά για το έμψυχο ή άψυχο υλικό της ομάδας.
η. Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ οφείλει να παρευρίσκεται σε όλους τους αγώνες και τις προπονήσεις της ομάδας, να ακολουθεί την ομάδα κάθε φορά που θα αποσύρεται στο ξενοδοχείο πριν από τους επίσημους και φιλικούς αγώνες, εντός και εκτός έδρας και γενικά οφείλει να μην απουσιάζει από καμία επίσημη υποχρέωση του Συλλόγου χωρίς την έγγραφη άδεια του ΔΣ του Συλλόγου.
θ. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου και ο Έφορος δεν θα προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις που θα μειώνουν την προσωπικότητα και την επαγγελματική αξία και ικανότητα του ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και γενικά δεν θα προβαίνουν δημόσια σε σχόλια ή κρίσεις που δύνανται να επηρεάσουν την αγωνιστική ή/και εξωαγωνιστική ισορροπία και ηρεμία της ομάδας.
ι. Ο Σύλλογος και ο Έφορος θα παρέχουν στον ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ όλες τις απαραίτητες και αρμόζουσες σε μία αθλητική ομάδα συνθήκες δουλειάς και γενικά θα διευκολύνει τον ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ στην προσήκουσα εκτέλεση των καθηκόντων του.  Επίσης, ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ είναι υποχρεωμένος να επιδεικνύει απόλυτο σεβασμό στις εγκαταστάσεις, καθώς και στο υλικό που θα του διατεθεί από το Σύλλογο και το οποίο θα πρέπει να επιστρέψει στο τέλος της ποδοσφαιρικής περιόδου στην αρχική κατάσταση στην οποία του παραδόθηκε.

Άρθρο 4ο  Σύσταση Νέας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας
Μετά το τέλος του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και εντός των τασσόμενων προθεσμιών του αθλητικού νόμου (άρθρα 64 και 68 επ Ν. 2725/1999 όπως θα ισχύει κατά το χρόνο εκείνο) τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν να επιμεληθούν της συστάσεως αθλητικής ανώνυμης εταιρίας με τον ακόλουθο τρόπο:
Δυνάμει της ΥΑ Κ2-18002 ΦΕΚ 47/2002, η ονομαστική αξία των μετοχών των ΑΑΕ δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του ποσού των 30 ευρώ. Επίσης, το μετοχικό κεφάλαιο των ΠΑΕ της Β’ Εθνικής Κατηγορίας (Football League) δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των τριακοσίων εξήντα χιλιάδων (360.000) ευρώ. Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συνομολογούν ότι το μετοχικό κεφάλαιο στην περίπτωση ανόδου στη Β΄ Εθνική κατηγορία πρέπει να ανέλθει στο ποσό των 4.000.000€, ώστε να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα που θα πετύχει άμεσα την άνοδό της στη Superleague (Α’  Εθνική Κατηγορία). Το μετοχικό κεφάλαιο θα καλυφθεί ως ακολούθως:
α. ιδρυτής της νέας ΠΑΕ θα είναι ο Σύλλογος. Η σύσταση της Αθλητικής ανώνυμης εταιρίας θα γίνει με μετατροπή του τμήματος ερασιτεχνών αθλητών του Συλλόγου.
β. Η ΓΣ του Συλλόγου θα λάβει την οριστική απόφαση για το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου και θα αποφασίσει τη σύσταση της αθλητικής ανώνυμης εταιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Επίσης, θα ορίσει και πενταμελή προσωρινή επιτροπή, μέλος της οποίας ρητά συμφωνείται ότι θα είναι και ο Έφορος. Η πενταμελής προσωρινή επιτροπή θα αναλάβει να προχωρήσει τη διαδικασία της ίδρυσης της αθλητικής ανώνυμης εταιρίας, κατόπιν  ρητής εντολής και εξουσιοδότησης που θα λάβει από τη ΓΣ του Συλλόγου.
γ. Πριν τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και εφόσον ο Έφορος έχει τηρήσει τις αναλυτικά προβλεπόμενες ως ανωτέρω υποχρεώσεις του θα του επιστραφεί ατόκως το ποσό των 400.000€ ή όσα θα έχει καταβάλει ως ταμειακή διευκόλυνση του Συλλόγου με αποκλειστικό σκοπό να τα διαθέσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση αυτή ο Σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει στο όνομα και για λογαριασμό του Εφόρου το ανωτέρω ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχει ανοιχθεί για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου δυνάμει ρητής και ανέκκλητης εντολής και πληρεξουσιότητας που χορηγεί με το παρόν ο Έφορος.
δ. Κατόπιν θα κληθούν από την προσωρινή επιτροπή τα Μέλη του Συλλόγου για να ασκήσουν το δικαίωμά τους για το σύνολο του υπολειπόμενου μετοχικού κεφαλαίου, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Τα Μέλη θα έχουν προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ολοσχερώς σε μετρητά την αξία των μετοχών που αναλαμβάνει το κάθε ένα από αυτά.
ε. αν τα Μέλη δεν ασκήσουν εν όλω ή εν μέρει το ανωτέρω δικαίωμα, η προσωρινή επιτροπή της Αθλητικής ανώνυμης εταιρίας  εντός δέκα (10) ημερών, από τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας, θα απευθυνθεί στο κοινό για την κάλυψη με δημόσια εγγραφή του υπολειπόμενου μέρους του Μετοχικού Κεφαλαίου. Η προβλεπόμενη προθεσμία είναι δέκα πέντε (15) ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή ο Σύλλογος θα έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη να λάβει την απαιτούμενη άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως ορίζεται στο άρθρο 68§6 του Ν. 2725/1999 ή από όποια άλλη αρχή απαιτηθεί.
Στ.  αν και μετά από αυτό, παραμένει ακάλυπτο μετοχικό κεφάλαιο (επί του ποσού – στόχου των 4.000.000€), το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο θα δύναται είτε να το αναλάβει εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας είτε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για  τροποποίηση του μετοχικού κεφαλαίου στο ύψος του ποσού που πραγματικά κατεβλήθη μέσα σε προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από τη λήξη της προηγούμενης.  Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πράξουν το ανθρωπίνως δυνατό και σε κάθε περίπτωση να μην παρεμποδίσουν την ίδρυση της νέας αθλητικής ανώνυμης εταιρίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας.
ζ. Η χρήση της επωνυμίας και λοιπών διακριτικών γνωρισμάτων του Συλλόγου θεωρείται αυτοδίκαιη με τη σύσταση της νέας αθλητικής εταιρίας λόγω εισφοράς σε είδος και αντιπροσωπεύει το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό 10% αυτού που θα προέλθει από την αύξηση θεωρείται ότι καλύπτει αυτοδικαίως το ιδρυτικό της εταιρίας αθλητικό σωματείο. Η αξία των μετοχών που εκδίδονται στην επωνυμία του σωματείου με αυτόν τον τρόπο καταβάλλεται από τους εγγραφόμενους για την κάλυψη του κεφαλαίου της αύξησης, μετόχους, κατά το λόγο του αριθμού των αποκτώμενων από καθένα από αυτούς μετοχών ταυτόχρονα με την καταβολή της αξίας των μετοχών αυτών.

Άρθρο 5ο Εκκαθάριση «παλαιάς» ΠΑΕ με την επωνυμία «Ο Άρης Θεσσαλονίκης»
Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συνομολογούν ότι η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ο ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, οδός Αλκμήνης 69, με αριθμό ΓΕΜΗ 123384699000 (αριθ. ΜΑΕ 99115/006/Β/86/0039), με ΑΦΜ 094052414, ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης πρέπει τάχιστα και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του πρωταθλήματος να έχει λυθεί και ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της.
Ο Έφορος όπως έχει δημόσια δηλώσει προσέλαβε για το σκοπό αυτό εξειδικευμένα στελέχη – εκκαθαριστές που θα προχωρήσουν στην άμεση εκκαθάριση της ανωτέρω εταιρίας. Επίσης, αναλαμβάνει την υποχρέωση με το παρόν να υποδείξει και τα μέλη του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου της ανωτέρω εταιρίας τα οποία μπορεί να ταυτίζονται και με τους εκκαθαριστές.

Άρθρο 6ο Τελικές Διατάξεις
Τα συμβαλλόμενα μέρη ορίζουν ως πρόσωπο κοινής αποδοχής για την επίβλεψη και πιστή τήρηση των ανωτέρω τον πρώην Πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης κ. Ψηφίδη Ιωάννη. Ο τελευταίος, ως Έφορος Συντονισμού του Ποδοσφαιρικού Τμήματος με τον ΑΣ Άρης αναλαμβάνει την υποχρέωση να εποπτεύει την πιστή τήρηση της ανωτέρω συμφωνίας, να διαμεσολαβεί για την επίλυση τυχόν διαφορών και να προτείνει λύσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση και εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας.
Εάν κάποιος από τους παραπάνω όρους της παρούσας σύμβασης κριθεί για οποιονδήποτε λόγο ανυπόστατος ή άκυρος, δεν θίγεται το κύρος της σύμβασης, η οποία εξακολουθεί να ισχύει με περιεχόμενο τους λοιπούς όρους.
Για κάθε διαφορά που θα προκύψει από την παρούσα σε περίπτωση που αυτή δεν μπορεί να λυθεί συμβιβαστικά και με πνεύμα συνεργασίας, αρμόδια καθορίζονται τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Σε πίστωση και βεβαίωση όλων των παραπάνω συντάχθηκε το παρόν σε δύο (2) πρωτότυπα, διαβάστηκε, επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενό του και υπογράφεται, όπως ακριβώς ακολουθεί και έλαβε το καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη από ένα πρωτότυπο.

Προτεινόμενα Άρθρα