"Πρέπει να ληφθούν ιστορικές αποφάσεις"

από AllAboutARIS

Ο γνωστός νομικός μιλώντας στον “Libero 107,4” ανέλυσε όλα τα νομικά δεδομένα σχετικά με την επόμενη μέρα του ΑΡΗ, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της εκκαθάρισης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο “ΑllAboutARIS on Air”:

Για την απόφαση για να οδηγηθεί η ομάδα στην τρίτη κατηγορία: “Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση ηθικά και τεχνικά”.

Για τη Γ.Σ της ΚΜΑ και τις διαδικασίες που προβλέπονται: “Η δική μου εισήγηση προς την ΚΜΑ είναι η ψηφοφορία να γίνει με ψήφο και όχι δια βοής. Με τη διαδικασία που γίνεται τόσα χρόνια,  η καταμέτρηση είναι δυσχερής και θεωρώ πως σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία θα πρέπει να είναι μυστική”.

Για αν δικαιολογείται η σύγκλιση Γ.Σ από τους φορείς: “Δεν προβλέπεται  για τέτοια θέματα Γενική Συνέλευση. Απαιτείται μόνο για τη διάλυση της “ΚΜΑ”. Απλά είναι προφανές ότι η Γ.Σ έχει μια ευρύτερη νομιμοποίηση σχετικά με την απόφαση που θα ληφθεί. Νομικά ζητήματα θα προκύψουν όπως και να έχει, απλά η Γ.Σ κάπως τα περιορίζει”.

Για το πως μπορεί κάποιος να προσβάλλει την απάφαση της Γ.Σ: “Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αναστολής της απόφασης που έχει παρθεί. Εχει γίνει και στο παρελθόν, δε μιλάμε για κάτι βέβαιο, αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε πάλι τέτοια θέματα. Το θεωρώ πάντως πιθανό γιατί τα συμφέροντα  αρκετών ανθρώπων θίγονται”.

Για το αν μπορούσαν οι φορείς να αποφασίσουν απευθείας χωρίς να προκηρυχθεί Γ.Σ: “Εκεί ίσως μπαίνει ένας προβληματισμός. Γιατί θα μπορούσαν να αποφασίσουν τα Δ.Σ, καθώς οι αποφάσεις τους είναι άμεσα εκτελεστέες”.

Για το τι πρέπει να γίνει σχετικά με τη συμμετοχή του ΑΡΗ στο Κύπελλο: “Ο ΑΡΗΣ δε μπορεί να παίξει κύπελλο στη Β΄ και μετά να παίξει στο κύπελλο της Γ΄. Το ένα αναιρεί το άλλο. Ο,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί το Σεπτέμβρη είναι η κλήρωση της Γ΄ Εθνικής”.

Για το ποιος μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στην τρίτη κατηγορία : ”Κανονικά γίνεται ανάκληση της συμμετοχής στη Β΄ Εθνική από το Δ.Σ της ΠΑΕ. Ομως, κρατάω μια επιφύλαξη για το αν μπορούν να το κάνουν και οι μέτοχοι της ομάδας. Επί της ουσίας είναι ερευνητέο το αν μπορούν οι μεγαλομέτοχοι μετά τις Γ.Σ να δηλώσουν την ανάκληση οι ίδιοι. Προφανώς αυτό θα γίνει για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, γιατί αρνείται ο Παναγιώτης Στεφανίδης να οδηγήσει την ομάδα εκεί, και έχει τους λόγους του. Από τη στιγμή που πρόκειται για διοίκηση πρωτοδικείου με έγκριση μεγαλομετόχων, τότε η απόφαση των Γ.Σ είναι δεσμευτική. Πάντως, επειδή πολλά ακούγονται, σε περίπτωση που παραιτηθεί η διοίκηση αυτό δε θα εξυπηρετήσει σε καμία περίπτωση τις εξελίξεις. Γιατί δε βρίσκονται τα τρία άτομα που απαιτούνται”.

Για τους λόγους τους οποίους ο κ.Στεφανίδης δεν τα κατάφερε: “Το μπάτζετ που συμφωνήσαν όλοι, με τα χθεσινά δεδομένα δε μπορεί να βρεθεί. Οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες, γι αυτό το λόγο δε μπορεί να προχωρήσει και ο μεταγραφικός σχεδιασμός. Από εκεί και πέρα, δεν είμαι τόσο κοντά στον κ.Στεφανίδη και δε μπορώ να εξηγήσω κάτι παραπάνω. Επειδή το χορηγικό κομμάτι και το τηλεοπτικό το χειριζόταν η διοίκηση και δεν είχα ενημέρωση, δε μπορώ να ξέρω πότε απομακρύνθηκαν οι στόχοι. Πάντως, για να μην αδικούμε κανένα, υπήρξε δημοψήφισμα στην οποία επιλέχτηκε η λύση της Β΄ Εθνικής, με ένα αποτέλεσμα συντριπτικό”.

Για τη διαδικασία που προβλέπεται για την τρίτη κατηγορία: “Πλέον μιλάμε για αυτοδίκαια εκκαθάριση, η οποία προκύπτει από τη στιγμή της απόσυρσης από τη συμμετοχή στη Β΄ Εθνική και τη δήλωση συμμετοχής στη Γ΄ Εθνική. Αυτή η διαδικάσία προβλέπει δύο εκκαθαριστές. Αυτοί μπορούν να είναι άτομα χωρίς ποινικό μητρώο, οι οποίοι δεν έχουν πτωχεύσει βάσει του νόμου”

Για το ι σημαίνει εκκαθάριση: “Με απλά λόγια ο ΑΡΗΣ εκποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία(Ρύσιο, γραφεία κ.ο.κ), και με αυτά προσπαθεί να πληρώσει ό,τι μπορει. Κυρίως το δημόσιο δηλαδή. Από εκεί και μετά λέει στους υπόλοιπους ότι δεν έχει χρήματα να τους πληρώσει. Αυτή η διαδικασία κανονικά κρατάει 3 μήνες, αλλά όπως ξέρετε με την ΑΕΚ και την ΑΕΛ δεν έγινε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ετσι κι αλλιώς πάντως, το νομικό σκέλος δεν είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και θα υπάρχουν και συνέπειες”.

Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης: “Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, αλλά κανένας δεν είναι νομοθετικά εξασφαλισμένος. Για να είμαστε απόλυτα ασφαλείς θα πρέπει του χρόνου η εκκαθάριση να ολοκληρωθεί. Αν ξεκινήσει εκτιμώ ότι μπορεί και να τελειώσει, χωρίς βέβαια να προκύψουν πριν δικαστικές μάχες. Οποιοδήποτε μπορεί να στραφεί μετά στα φυσικά πρόσωπα.

Για τα όσα είπε ο κ.Χατζηιώαννου και αν ισχόυν: “Εκτίμηση μου είναι ότι ισχύουν αυτή τη στιγμή, άλλα δε ξέρουμε αν θα ισχύει την επόμενη χρονιά για παράδειγμα. Η Λάρισα φαίνεται να τελειώνει ότι αν ήταν κάτι εύκολο θα το είχε κάνει εδώ και καιρό. Μάκαρι να γίνει κάτι τέτοιο και με τον ΑΡΗ”.

Για το τι θα γίνει με το ποδοσφαιρικό τμήμα σε περίπτωση που η ομάδα πάει στη Γ΄ Εθνική: “Υπεύθυνο είναι το διοικητικό συμβούλιο του Ερασιτέχνη, και το τμήμα λειτουργεί σαν ΤΑΑ ή ΤΑΠ, όπου υπάρχει διαφορετικό βιβλίο εξόδων και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα βάρη του Α.Σ.

Για τα συμβάλαια και το πως μπορεί να εμπλακεί ο κ. Γαλανός: “Στην τρίτη κατηγορία δεν υπάρχουν συμβόλαια αλλά ιδιωτικά συμφωνητικά. Ολοι θα παραμείνουν ελεύθεροι και θα επαναδιαπραγματευτούν με την ομάδα. Παράλληλα, ο κ. Γαλανός μπορεί να είναι χρηματοδότης ως μέλος μια άτυπης επιτροπής που θα τρέχει το ποδόσφαιρο”.

Για το τι θα αλλάξει όταν ανέβει ξανά η ομάδα και γίνει ΠΑΕ: “Οσες φορές συναντήθηκα μαζί του κατάλαβα ότι όσα βάλει, θέλει όταν και όποτε η ομάδα ανέβει, να τα πάρει σε μετοχές. Εφόσον επιλεγεί ο κ.Γαλανός, θα είναι και ο μεγαλομέτοχος εφόσον ανέβει η ομάδα στη Β΄ Εθνική”.

Για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για έλευση επενδυτή: “Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Απλά αν ο άνθρωπος αυτός είχε στο μυαλό να μπει στον ΑΡΗ, το παράπονο μου είναι ότι μπορούσε να πάρει την ομάδα μέσω του 106ια. Εγινε τεράστια προσπάθεια από εμένα και τον κ.Αργυριάδη για να βρεθεί επενδυτής, όσοι ενδιαφέρθηκαν τους αναλύσαμε τις λεπτομέρειες, αλλά όλοι υπαναχώρησαν. Ηταν μια ευκαιρία γιατί πια στενεύουν τα περιθώρια”.

Για τα όσα είπε χθες ο κ.Ζαμπέτας σχετικά με ελαφρυντικά των φυσικών προσώπων: “Δε θα συμφωνήσω με τον κ.Ζαμπέτα. Υπάρχον ίσως ελαφρυντικά, αλλά τα χρέη παραμένουν. Επιπροσθέτως δεν προλαβαίνουμε για την εκούσια εκκαθάριση στην οποία αναφέρθηκε”.

Για την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος του ΑΡΗ: “Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με σωστό τρόπο όμως. Θα μπορούσε να ανατεθεί και σε μια εταιρία η έρευση επενδυτή. Δυστυχώς ο ΑΡΗΣ οδηγείται για λίγα λεφτά στην τρίτη κατηγορία. Ακόμα και τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι περισσότερα. Θεωρώ πως τόσο καιρό θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω”.

Προτεινόμενα Άρθρα