Έπεσε στα 12 έτη η ποινή του Παπαγεωργόπουλου

από AllAboutARIS

Ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την πρόταση του Εισαγγελέα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε στις ακόλουθες ποινές τους πέντε κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την πρόταση του Εισαγγελέα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε στις ακόλουθες ποινές τους πέντε κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο απόφάσισε:

-Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο: 12 έτη φυλάκιση για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.

-Για τον Μιχάλη Λεμούσια: 13 έτη φυλάκιση για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και 15 μήνες για πλαστογραφία. Η ποινή κατά συγχώνευση ορίστηκε σε 13 χρόνια και 5 μήνες.

-Για τον Παναγιώτη Σαξώνη: 18 έτη για την υπεξαίρεση, 2 έτη για πλαστογραφία, 6 έτη για νομιμοποίηση εσόδων. Η ποινή κατά συγχώνευση ορίστηκε σε 20 χρόνια και 6 μήνες.

-Για τους δύο πρώην διευθυντές: 2 έτη (Γκαϊδατζής) και 1 έτος (Γκόλας) φυλάκιση για παράβαση ελέγχου των υφισταμένων τους.

Η πρόταση του Εισαγγελέα

Νωρίτερα ο Εισαγγελέας, Δημήτρης Νάιντος, είχε προτείνει τις εξής ποινές:

-Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο πρότεινε: 13 έτη φυλάκιση για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.

-Για τον Μιχάλη Λεμούσια πρότεινε: 15 έτη φυλάκιση για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και 15 μήνες για πλαστογραφία.

-Για τον Παναγιώτη Σαξώνη πρότεινε: 20 έτη για την υπεξαίρεση, 2 έτη για πλαστογραφία, 7 έτη για νομιμοποίηση εσόδων και 1,7 εκατ. ευρώ χρηματική ποινή

-Για τους δύο πρώην διευθυντές πρότεινε: 5 και 4 έτη φυλάκιση για παράβαση ελέγχου των υφισταμένων τους.

Η πρωτόδικη απόφαση

Τον Φεβρουάριο του 2013, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλλει στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον Μιχάλη Λεμούσια την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ενώ ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία και πρωταγωνιστή της υπόθεσης της υπεξαίρσης, Παναγιώτη Σαξώνη.

Το Δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση. Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε αναπτύξει διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο είχε αναφέρει: “Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία `πηγή` χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ` εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης `Αναγέννηση`, της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός”.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνά τα 17,9 εκατ. ευρώ.

πηγη: thestival.gr

Προτεινόμενα Άρθρα