Καταιγιστικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο

από AllAboutARIS

Πριν από τρία χρόνια θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Alpha Bank θα προχωρούσε χωρίς τον Ιωάννη Κωστόπουλο…

Πριν από τρία χρόνια θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Alpha Bank θα προχωρούσε χωρίς τον Ιωάννη Κωστόπουλο ή ότι η Eurobank θα άλλαζε δύο διοικητικά συμβούλια σε διάστημα μερικών μηνών. Κι όμως οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ήταν τόσο καταλυτικές σαν απόρροια της κρίσης που τα ελληνικά ιδρύματα «αναδύονται» από την ανακεφαλαιοποίηση με νέους μετόχους, αλλά και νέα πρόσωπα στις διοικήσεις.

Αλλαγές που δείχνουν το «δρόμο» για το επερχόμενο …γύρισμα σελίδας σε ολόκληρο το φάσμα του επιχειρείν, με πολλούς από τους πρωταγωνιστές της «παλιάς φρουράς» να αποχωρούν.

Με τις εξελίξεις στην Eurobank να έχουν ρυθμούς …πολυβόλου, ήταν αναμενόμενο και η αλλαγή της διοίκησης να είναι αντίστοιχα …ηχηρή. Μετά από διαδικασίες που εξελίχθηκαν σε έντονο κλίμα, η «παλιά φρουρά» (Δαυίδ, Γόντικας, Αράπογλου και Παπαλεξόπουλος) που ανέλαβε τις «τύχες» της τράπεζας της περίοδο της κατάρρευσης του deal για την συγχώνευση με την Εθνική «πείστηκε» πως δεν χρειάζεται να ανανεωθεί η θητεία του. Άλλωστε μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αύξηση κεφαλαίου η Eurobank έχει αλλάξει κεφάλαιο στην ιστορια της: με το 65% να έχει περάσει ήδη σε ιδιωτικά χέρια είναι στην ουσία είναι η πρώτη τράπεζα που βγαίνει από την εποπτεία του ΤΧΣ.

Για το νέο Δ.Σ. υπήρξε πολυ παρασκήνιο με πολλά ονόματα να «παίζουν» για ουσιαστικές ή τιμητικές θέσεις. Κάποια στιγμή «έπαιξε» το ενδεχόμενο να λάβουν θέσεις και οι δύο βορειοαμερικανοί επενδυτές που έβαλαν τα περισσότερα κεφάλαια στην αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή ο Prem Watsa του Fairfax και ο Wilbur Ross του ομώνυμου fund. Τελικά όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, όπως δεν προχώρησε και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου παρά την πρόταση που δέχτηκε. Στην αγορά λέγεται ότι όλοι συμφώνησαν πως το Δ.Σ. θα πρέπει να απαρτίζεται από στελέχη με ενεργό δράση στον κλάδο.

Έτσι, οι νέοι επενδυτές της τράπεζας θα εκπροσωπηθούν από τέσσερα πρόσωπα –νέα μέλη στο Δ.Σ. όπου ο Χρήστος Μεγάλου παραμένει στην θέση του διευθύνοντος συμβουλου, ως απόδειξη της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και επιβράβευση της συμβολής του στην ανάκαμψη του ομίλου. Θέση μη εκτελεστικού προέδρου αναλαμβάνει ο άλλοτε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Θωμόπουλος ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων έχει περάσει και από τη θέση προέδρου του ΤΧΣ. Πιο ενεργό ρόλο θα έχει ο γενικός διευθυντής του Wealth Management ο Φωκίων Καραβίας (που έχει ξεκινήσει την καρριέρα του από την JP Morgan στη Νέα Υόρκη), ενώ θέση στο Δ.Σ. παίρνει και ο επικεφαλής της Eurobank Properties, Γιώργος Χρυσικός. Η τελευταία είναι μάλλον αυτονόητη εξέλιξη καθώς το Fairfax είναι πλεον μεγαλομέτοχος τόσο στην τράπεζα όσο και στην Properties.

To fund του Prem Watsa τοποθετεί τρία μέλη στο Δ.Σ.: Το πρώτο είναι ο Wade Burton, ο οποίος είναι ο πρώτος της τάξει άνθρωπος του Watsa στην Ελλάδα. Μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Eurobank Properties, αλλά και μέλος στο Δ.Σ. της Μυτιληναίος (μετά την είσοδο του Fairfax στον ελληνικό όμιλο), είναι αντιπρόεδρος, και μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Hamblin Watsa Investment Counsel, θυγατρικής του Fairfax, με 15 χρόνια εµπειρίας στον τοµέα της διαχείρισης επενδύσεων.
Το δεύτερο είναι άλλο ένα πρόσωπο που εξηγεί τη μακροπρόθεσμη αμπλοκή του Fairfax στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο στρατηγικών επενδύσεων του fund, Bradley Martin, απόφοιτο του Harvard και COO του Fairfax της περίοδο 2006-2012. Το τρίτο, είναι ο Steven Haick, επικεφαλής των ευρωπαικών δραστηριοτήτων της Brookfield Asset Management με μεγάλη εξειδίκευση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Το WLRoss & Co τοποθετεί στο Δ.Σ. της Eurobank τον Josh R. Seegopaul, µέλος της Επενδυτικής Επιτροπής της WL Ross & LLC ο οποίος LLC, ο οποίος διαχειρίζεται τις επενδύσεις του αμερικανικού ομίλου στους τομείς των ενυπόθηκων δανείων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στην Εθνική, η επόμενη ημέρα φέρνει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης με βάση το οποίο ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα πλαισιώνεται από τρεις αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, σε περίπτωση που ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Χριστοδούλου αποχωρήσει για να δεχτεί μια δελεαστική (όπως αρμοδίως διαρρέεται) πρόταση που έχει από το εξωτερικό. Στην περιπτωση αυτή θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβουν ο Δημήτρης Δημόπουλος, η Πόλα Χατζησωτηρίου και ο Παύλος Μυλωνάς.

Στην Alpha η αποχώρηση του Ιωάννη Κωστόπουλου γίνεται σε μια εντελώς διαφορετική συγκυρία. Ο επί δεκαετίες ισχυρός άνδρας του ομίλου εγκαταλείπει την ενεγό δράση στην όγδοη δεκαετία της ζωής του και αφού η τράπεζα επιστρέφει στην ομαλότητα έχοντας μάλιστα αποσπάσει τα εύσημα για την αντοχή και τη σταθετότητά της την περίοδο της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, η «αλλαγή φρουράς» «φωτίζει» και την εξέλιξη στον ίδιο τον όμιλο της Alpha. Μέσα σε μερικές δεκαετίες η άλλοτε «οικογενειακή» Τράπεζα Πίστεως μετεξελίχθηκε σε διεθνή όμιλο και ταυτόχρονα ένα πολυμετοχικό ίδρυμα με επαγγελματική διοίκηση στην οποία μπαίνουν και δύο νέα μέλη από το Paramount: τον επενδυτικό βραχίονα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ που έχει μπει από καιρό στην Alpha και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά το ΤΧΣ.

Η Paramount Holdings, τοποθετεί λοιπόν τον επενδυτικό της σύμβουλο Shahzad Shahbaz, αλλά και τον αντιπρόεδρο της International Bank of Qatar, Ibrahim S. Dabdoub.
Τα δύο μέλη θα είναι μη εκτελεστικά, όπως επίσης και ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης (άλλοτε επικεφαλής της ΕΥΠ), ο πρόεδρος της Nestle Ευάγγελος Καλούσης, και ο εφοπλιστής Ιωάννης Λύρας της Paralos.
Στην κεφαλή της Alpha θέση προέδρου αναλαμβάνει ο Βασίλης Ράπανος, ενώ ο Δημήτρης Μαντζουνης διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ισχυρή παραμένει και η λεγόμενη τριανδρία της τράπεζας (Σπύρος Φιλάρετος, Αρτέμης Θεοδωρίδης και Γιώργος Αρώνης) που αναβαθμίζεται με καθήκοντα εντεταλμένων συμβούλων και γενικών διευθυντών.

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα τα Παραπολιτικά

Προτεινόμενα Άρθρα