"Η σπίθα για να ανάψει το φυτίλι του ΑΡΗ"

από AllAboutARIS

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ,Γιώργος Χαλβατζάκης μίλησε για την εκλόγική του νίκη, την επόμενη μέρα στην Λίγκα αλλά και στο μπάσκετ ενώ αναφέρθηκε και στην ομάδα του ΑΡΗ.

Ο πρόεδρος της Λίγκας, μίλησε στα «Α.Ν. 98,7» και στην εκπομπή  «Baseline» του Σταμάτη Μουρελή, λέγοντας αρχικά για την νίκη του στις πρόσφατες εκλογές: «Ούτε δύσκολη, ούτε εύκολη. Ήταν μία κανονική εκλογική διαδικασία όπου ένας ακόμα συνάδελφος πίστευε ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα και διεκδίκησε την προεδρία. Ψήφισαν οι ομάδες, οι ΚΑΕ και ανανέωσαν την θητεία μου για άλλα δύο χρόνια».
Για τα όσα ακούστηκαν περί εμπλοκής της Ομοσπονδίας υπέρ του κ.Μαμαλάκη είπε: «Δεν θέλω να επεκταθώ σε τέτοιους είδους κουτσομπολιά ή φήμες. Οι ΚΑΕ αποφάσισαν βάση των προτάσεων και των θέσεων των υποψηφίων, βάση της δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Το ποιος υποστήριξε ποιον, δεν με αφορά καθόλου».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρωτάθλημα λέγοντας: «Το πρωτάθλημα τα δύο τελευταία χρόνια έκανε θετικά βήματα προς τα εμπρός. Βέβαια δεν κρύβω την  αγωνία μου για το μέλλον και αυτή δεν έχει να κάνει καθαρά με το μπάσκετ και το πρωτάθλημα το οποίο είναι ενδιαφέρον και έχει προοπτικές προς τα εμπρός, όσο η οικονομική ατμόσφαιρα στην χώρα. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Πρέπει πάντα να προσπαθείς για να «θωρακίσεις» το πρωτάθλημα, οι σημερινές εποχές δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ζούσαμε πριν 4-5 χρόνια. Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οι αριθμοί είναι ανοδικοί βέβαια στο μπάσκετ. Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, ότι δηλαδή οι ομάδες μας δεν μπορούν να προσελκύσουν τους φιλάθλους όπως στο παρελθόν, στην επαρχία τα γήπεδα είναι γεμάτα, ενώ Παναθηναικός και Ολυμπιακός έχουν το δικό τους κοινό. Για μένα το μέγιστο πρόβλημα είναι της Θεσσαλονίκης, να ανέβει το μπάσκετ ένα σκαλί πιο… πάνω για να είναι μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός» και πρόσθεσε: «Η επαρχία διψάει για μπάσκετ, είναι σίγουρα μικρά τα γήπεδα, αλλά προσπαθούμε να το καλύψουμε και αυτό».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είπε: «Το μεγάλο στοίχημα για  εμάς είναι ότι πρέπει να αλλάξει η λειτουργία των ΚΑΕ. Να ψάξουμε για άλλες πηγές εσόδων. Τόσα χρόνια έλεγαν οι ομάδες, ότι έχουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο, τα χρήματα του ΟΠΑΠ, μπορεί να υπήρχε και ένας άνθρωπος με την ιδιότητα του επενδυτή και προχωρούσαν όπως προχωρούσαν. Επειδή όμως έχουν σφίξει τα πράγματα, τώρα θα φανεί και το «δαιμόνιο» της φυλής μας. Αν το ξεπεράσουμε, είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς, για τις ομάδες. Θα δώσει και την τρομερή ανάπτυξη που πιστεύω ότι θα έχει το μπάσκετ την επόμενη δεκαετία».
Για το τηλεοπτικό και την συμφωνία με τον ΟΠΑΠ είπε: «Το τηλεοπτικό ισχύει και με τον ΟΠΑΠ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις και θα καταλήξουμε μέσα  στο καλοκαίρι. Η κατάσταση με τον ΟΠΑΠ δεν είναι όπως νομίζουν μερικοί, γιατί πλέον δεν είναι μία κρατική εταιρεία. Άμα ήταν κρατικός, θα σας έλεγα από τώρα το ποσό. Αλλά έχουν αλλάξει τα πράγματα. Θεωρώ ότι θα βρούμε μία θετική λύση. Ψάχνουμε πάντως να βρούμε και άλλες πηγές εσόδων, εταιρείες που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρωτάθλημα αλλά και στις ομάδες. Το μεγάλο στοίχημα είναι να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Το εισιτήριο μας… λείπει. Πολλές ομάδες δεν έχουν δουλέψει πάνω σε αυτό. Να θυμηθούμε ότι τα παλιά χρόνια του ΆΡΗ και του ΠΑΟΚ, τα γήπεδα ήτα γεμάτα αλλά τα εισιτήρια λίγα καθώς πολλοί έμπαιναν με προσκλήσεις τις οποίες μοίραζαν διάφοροι για προσωπικούς λόγους, με διάφορους τρόπους, περάστε… κόσμε. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, δεν χρειάζεται να πας στο γήπεδο μόνο όταν πηγαίνει η ομάδα σου για πρωτάθλημα. Να πας για να την βοηθήσεις να φτάσει στο επίπεδο να διεκδικεί κάτι περισσότερο. Οι φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης επειδή ζήσαμε το μπάσκετ έντονα, δεν μας ικανοποιεί η εικόνα των ομάδων. Επίσης υπάρχει και η νοοτροπία στην Ελλάδα ότι για να πάω στο γήπεδο πρέπει η ομάδα μου να πηγαίνει για πρωτάθλημα, σε αντίθεση με αυτό που γίνεται στο εξωτερικό. Επίσης έχουν ευθύνη οι διοικήσεις, ότι οι τωρινές οι προηγούμενες, οι οποίες απογοήτευσαν τον κόσμο ο οποίος πλέον δεν… τρώει κουτόχορτο. Επίσης υπάρχει και η οικονομική κρίση που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».
Για την περίπτωση η ΚΕΔ να είναι στην  αρμοδιότητα του ΕΣΑΚΕ, είπε: «Δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου επίσημα. Είναι θέμα νόμου, αν αλλάξει θα το δούμε. Εγώ δεν έχω κάνει καμία κουβέντα, η οποία αν θα γίνει, θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου με τον Υπουργό».
Για την επιστολή της FIBA για την οφειλές των ελληνικών ομάδων είπε: «Ο ΕΣΑΚΕ θα βοηθήσει όσο μπορεί αλλά ο ΕΣΑΚΕ είναι η Λίγκα,ο σύνδεσμος των ομάδων. Αυτοί που πρέπει πρώτα να βοηθήσουν είναι οι ομάδες. Μακάρι και είναι ένας στόχος, να είχαμε ένα ταμείο εκατομμυρίων ευρώ για να μπορούσα να διευκολύνω τις ομάδες αλλά έτσι όπως βρήκα τα ταμεία, δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου δουλεύουμε ώστε τα επόμενα χρόνια ο ΕΣΑΚΕ να έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα να βοηθάει τις ομάδες. Δυστυχώς πληρώνουμε τα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος, όχι μόνο στο μπάσκετ, σε όλα τα επίπεδα ως χώρα» και πρόσθεσε για το θέμα: «Άμα δεν πληρώνεις τι να γίνει. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν μπορείς να κοροιδεύεις τον κόσμο. Σε άλλα πρωταθλήματα τα οποία έχουμε ως υποδείγματα, οι ποινές είναι ακόμα πιο αυστηρές. Από την άλλη βλέπω τις προσπάθειες που κάνουν οι ομάδες, στον ΑΡΗ και τον ΠΑΟΚ, όπου παλεύουν να βρουν μία λύση. Εμείς ήμαστε δίπλα τους. Είμαι φίλος τους και προσπαθώ να τους βοηθήσω όσο μπορώ. Επιμένω ότι πρέπει ο κόσμος να πάει στο γήπεδο. Αν ο ΑΡΗΣ πουλήσει 4.000 διαρκείας, δείτε πόσα χρήματα μπορούν να κερδίσουν. Το καλό πλέον είναι ότι οι διοικήσεις είναι καθαρές, είναι καλά παιδιά που προσπαθούν να βρουν λύσεις για τις ομάδες. Πρέπει να στηριχθούν από τον κόσμο. Στην Θεσσαλονίκη δυστυχώς έχουμε το παράπονο, την κριτική. Όποιος θέλει να βοηθήσει ας πάρει ένα εισιτήριο, ας βρεθεί κοντά στις ομάδες».
Όσον αφορά τον ΑΡΗ και την τωρινή κατάσταση είπε: «Ο ΑΡΗΣ είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν το λέω για να κινδυνολογήσω αλλά από την αγωνία μου για την ομάδα. Είναι ίσως η πιο μπασκετική ομάδα, μαζί με τον Παναθηναικό. Και αυτό το βλέπουμε γιατί φέτος παρά τα προβλήματα του ήταν τρίτος στα εισιτήρια. Με μία ομάδα αμιγώς ελληνική και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και με το θέαμα που είδαμε γιατί δεν νομίζω ότι ήμασταν… τρελαμένοι με αυτό που είδαμε. Δείχνει όμως την δύναμη του κόσμου, αν ξεφύγει από τα προβλήματα και οργανωθούν όσοι είναι κοντά στην ομάδα και την βοηθάνε, εγώ έχω πει στον Λευτέρη Αρβανίτη την άποψη μου και τι πρέπει να γίνει, αλλά όλα αυτά χρειάζονται συσπείρωση και χρήματα. Χρειάζεται μία… σπίθα για να ανάψει το φυτίλι. Το θετικό επίσης είναι ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα το αφήσει και ο ΕΣΑΚΕ πια να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά δυστυχώς χωρίς να είναι μομφή για κανέναν, μιας και εγώ ήμουν στα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια του ΕΣΑΚΕ, λες ή το σταματάς εκ την γενέσει του ή το αφήνεις γιατί είναι η μία ομάδα, η άλλη και το  έκρυβες κάτω από το χαλί. Την επόμενη χρονιά έλεγες, δεν είναι δυνατόν αυτή η ομάδα να μην παίζει στην Α1 και αυτό συνεχίζονταν μέχρι που ένα πρωί είδες ότι το πρόβλημα είχε ξεφύγει. Πρέπει να ξυπνήσουν οι… κοιμώμενοι γίγαντες στην Θεσσαλονίκη για να κοντράρουν την Αθήνα για να μπορέσουμε να δούμε κάτι διαφορετικό στο πρωτάθλημα μας».

Προτεινόμενα Άρθρα