Προανήγγειλε αλλαγές ο Μπερτομέου

από AllAboutARIS

Αναμένονται αρκετές αλλαγές στη διοργάνωση

Για τις αλλαγές, οι οποίες πρόκειται να γίνουν -άμεσα- στην Ευρωλίγκα, μίλησε ο Τζόρντι Μπερτομέου, όταν βρέθηκε “αντιμέτωπος” με τους… δημοσιογράφους.

“Μετά από 14 χρόνια με αρκετές αλλαγές, ο βασικός σχεδιασμός είχε ως στόχο την σταθερότητα και την αντιπροσώπευση όσο των δυνατόν περισσότερων χωρών, αλλά και την αύξηση των αγωνων, φτάνουμε στο τελικό μας μοντέλο. Ο στόχος μας είναι η ευρωπαϊκή λίγκα. Όχι μια κλειστή λίγκα, για την οποία είμαστε πάντοτε αντίθετοι. Αυτό που ονειρευόμαστε είναι η μπασκετική πυραμίδα, όπου στην κορυφή θα βρίσκεται η Euroleague”, ανέφερε αρχικά, για να συνεχίσει:

Κάθε χώρα, άρα και κάθε ομάδα πρέπει να γνωρίζει από νωρίς, μέσα στη χρονιά το μέλλον της. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη λήξη όλων των πρωταθλημάτων για να διαμορφώνεται το τοπίο της ερχόμενης Ευρωλίγκας.
Το σύστημα επιλογής παραμένει πολύπλοκο, ενδεχομένως και δυσνόητο στον κόσμο.
Έχει, ήδη, ξεκινήσει η συζήτηση με τα κλαμπ και τις λίγκες για τις αλλαγές
 Δεν τίθεται θέμα αύξησης των ομάδων, καθώς ο αριθμός των 24 μοιάζει αντιπροσωπευτικός και αρκετός για την διοργάνωση, ενώ επίσης δεν υπάρχει προς το παρόν συζήτηση για αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής.
 Η επόμενη χρονιά (2014-15) θα κυλήσει ως έχει, χωρίς αλλαγές. Το μόνο που θα αλλάξει του χρόνου είναι η ανανέωση του χρόνου επίθεσης μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Αντί για τα 24“, η μπάλα θα πηγαίνει στα 14″. Ακόμη πιο γρήγορο μπάσκετ…

Για το τι πρόκειται να ισχύσει από το 2015, ο Μπερτομέου είπε: “Θα βρούμε μια φόρμουλα που κάθε χώρα θα γνωρίζει πόσες ομάδες και με ποια συμβόλαια (Α ή Β) θα έχει. Ο συνδυασμός θα γίνει μέσω του ranking των χωρών, αλλά και την βαθμολογία των 13 ομάδων, που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο”.

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται την αλλαγή και του Φάιναλ-Φορ, επιστρέφοντας στο “στυλ” των των πλέι-οφ, το αρνήθηκε κατηγορηματικά:

“Ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος των πλέι-οφ, που εφαρμόστηκαν άλλωστε στους τελικούς της πρώτης μας χρονιάς το 2000. Ωστόσο, ήταν ένα λάθος μου. Οι τελικοί αφορούν μόνο δυο ομάδες και είναι συνηθισμένο για τις εθνικές λίγκες. Και το ΝΒΑ, άλλωστε, είναι λίγκα μιας χώρας. Το φάιναλ-φορ, όμως, είναι μια διεθνής διοργάνωση με μεγάλη απήχηση σε φιλάθλους, τηλεόραση, σπόνσορες κλπ. Είμαι σε θέση να σας αποκαλύψω ότι από τις αιτήσεις που έχουμε μπορούμε να καλύψουμε τα φάιναλ-φορ μέχρι το 2022 και μάλιστα σε πόλεις-μεγάλες αγορές”.

Προτεινόμενα Άρθρα